«Διαφορετική κοινωνία πόλης-έργου» – Η Αριστερά για τη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στο Δημήτρη Συρμάτση (SPNews)

Κ. Μηταφίδη, τι είναι αυτό που θα αλλάξει από την επόμενη μέρα στο δήμο, αν αναλάβετε εσείς τα ηνία της πόλης ; Τι  της λείπει και τι χρειάζεται η πόλη μας, κατά τη γνώμη σας ;

Έμβλημα της δημοτικής μας παράταξης είναι η φράση του Σαίξπηρ «Πόλις είναι η άνθρωποί της». Επομένως αν εμείς αναλαμβάναμε τα ηνία της πόλης θα άλλαζε σίγουρα η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του δήμου, όπως τη θεσμοθέτηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, όπου δημοτικές αρχές και δημότες αποφασίζουν από κοινού την οικονομική πολιτική του δήμου με βάση τις ανάγκες τους και προφανώς στις αποφάσεις αυτές ασκείται ισχυρός κοινωνικός έλεγχος.

Απέναντι στην πολιτική του «άρτον και θεάματα» που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου με τις δωροεπιταγές και τις επετειακές φιέστες κοινωνικής φιλανθρωπίας, απαιτήσαμε την εφαρμογή συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής ιδιαίτερα για τις χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» στην πόλη μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-«τρόικας», όπως ζητεί εδώ και καιρό και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Καταθέσαμε μάλιστα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9/7/2010 την παρακάτω πρόταση «11 μέτρων στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση»

 1. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη
 2. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, β. Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης τις απογευματινές ώρες.
 3. Σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι στην ανεύρεση εργασίας ή να εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
 4. Καμιά απόλυση εργαζόμενου από το δήμο μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη».
 5. Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και  ΕΣΥ
 6. Προώθηση-ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας (π.χ. ανοιχτά παζάρια) και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων. Διεύρυνση των σημερινών δομών και δημιουργία νέων (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσίτια για απόρους κ.ά.)
 7. Ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τη μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν ως υπεράριθμοι  π.χ. σε γραφεία δημοσίων σχέσεων, γραφεία επικοινωνίας.
 8. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και  απόρων συμπολιτών μας που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους.
 9. Να αποφασίσει η ΤΕΔΚ τη μείωση κατά 50% του εισιτηρίου εισόδου στους Δημοτικούς Κινηματογράφους-παραστάσεις, συναυλίες, κλπ. που γίνονται υπό την αιγίδα των ΟΤΑ.
 10. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, Δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Απόρους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Οι κάτοχοι της «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση,  ύστερα από συμφωνία του οικείου Δήμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.  Η τελευταία θα πρέπει να στηριχτεί με μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. με την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 11. Υπογραφή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης, ώστε, αντί συμβολικού ενοικίου που θα καταβάλλει ο πρώτος στο δεύτερο, να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, στην οδό Φιλίππου 26 και Σιατίστης. *

Όλες αυτές οι προτάσεις έγιναν με ενθουσιασμό δεκτές από τους πολίτες και τον τύπο της πόλης, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική πολιτική που θα άλλαζε άρδην την καθημερινότητα και τη ζωή στην πόλη.

Στην πόλη μας λείπουν πολλά, αλλά η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και ο κοινωνικός έλεγχος  είναι αυτά που μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Τελικά μιλήσαμε για τη Θεσσαλονίκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Είστε υπέρ στο ενδεχόμενο οι πολίτες να ψηφίσουν  για το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και όχι για το αύριο του τόπου τους ;

Εμείς μιλήσαμε για τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε έχουμε καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης. Από την άλλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την αντικειμενική πολιτική της κυβέρνησής του, δηλαδή το μνημόνιο και τα σκληρά όπως και εσείς αναγνωρίζετε μέτρα. Στο περιβάλλον της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές, το μνημόνιο και το ΔΝΤ, χρέος μας είναι η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν λοιπόν εξ αντικειμένου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ-δεκανίκι του δικομματισμού. Ψηφίζοντας-ενισχύοντας λοιπόν «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη», πετυχαίνουμε «μ΄ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»: τη ριζική ανατροπή στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο «Καλλικράτης» θα μπορεί να εφαρμοστεί εν καιρώ κρίσης ; Οι αρμοδιότητες θα συνδυαστούν με τους κατάλληλους πόρους ;

Ο «Καλλικράτης-Προκρούστης» που αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, έρχεται να καθυποτάξει την ήδη οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας όμως παράλληλα την παρέμβασή μας σε τοπικό επίπεδο πιο αναγκαία από ποτέ. Ο Καλλικράτης δεν επιδιώκει μόνον έναν αυταρχικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης και την αποκλειστική νομή της από τον δικομματισμό, συρρικνώνοντας και τις ελάχιστες προϋποθέσεις αυτο-διοίκησης, αλλά εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής των δημόσιων κοινωνικών δαπανών – του κοινωνικού κράτους, με υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων, που οδηγεί στην κατάρρευσή του και την υποστελέχωση, η οποία συντείνει στην κατάρρευση, εξωθώντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες σημερινών εργαζομένων στους δήμους και τις νομαρχίες.  Επομένως ο Καλλικράτης θα εφαρμοστεί, χωρίς όμως να δοθούν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της Ανοιχτής Πόλης για τις φετινές
εκλογές ;

Όπως έλεγε ο Ρουσώ, τα σπίτια φτιάχνουν ένα άστυ, οι κάτοικοι έναν πολίτη.  Η δημοτική μας  παράταξη στηρίζεται σε όλη την ιστορική παράδοση της αριστεράς για το δικαίωμα στην πόλη. Για το δικαίωμα στην πόλη το οποίο δεν εξαντλείται στο αίτημα για τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων στα αγαθά και στις υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά αναφέρεται σε μια διαφορετική κοινωνία πόλης-έργου, που παράγουν συλλογικά οι κάτοικοί της. Ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον της κρίσης στόχος μας είναι η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s