Όχι στη αύξηση των εισητηρίων του ΟΑΣΘ

Δελτίο τύπου, Πέμπτη 6/1/2011

Την Τετάρτη 5/1 2011, με πρωτοβουλία των επιτροπών Ακρίβεια-Stop Θεσσαλονίκης, έγινε ευρεία σύσκεψη επιτροπών – κινήσεων πολιτών, σωματείων, κοινωνικών φορέων,  αυτοδιοικητικών σχημάτων και πολιτών – εργαζομένων – επιβατών από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με θέμα «οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε για να πάρει πίσω η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΘ την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων».

Στη σύσκεψη που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου του ΕΚΘ συμμετείχαν:  Επιτροπές Ακρίβεια – στοπ Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών, Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου, Free Bus, Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαν. Λαμτζίδης, Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα,  1ος και 2ος Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, οι πρόεδροι των Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ, η γ.γ. της Δ΄ ΕΛΜΕ-Θ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Κουράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννης Κούτρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», Χρήστος Μάτης επικεφαλής της παράταξης «Οικολόγοι-Ενεργοί Πολίτες», Ζήσης Κλεισιάρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωποι δημοτικών σχημάτων από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα,  πολίτες – εργαζόμενοι – επιβάτες.

Στη συνέλευση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης που δεν παρευρέθηκαν. Προσκλήθηκε εκ μέρους της Πρυτανείας του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης κ. Γ. Παντής ο οποίος λόγω προβλήματος δεν παρευρέθηκε. Επίσης προσκεκλημένος ήταν ο Σάββας Κωφίδης, σύμβολο του αγώνα κατά των διοδίων, που λόγω ειλημμένων προπονητικών υποχρεώσεων δεν παρευρέθηκε. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, παρόλο που ήταν προσκεκλημένοι και την ώρα της συνέλευσης ήταν στο κτίριο του ΕΚΘ,  δεν παρέστησαν.

Η συνέλευση με τη προεδρία του συντονιστή των επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ Θεσσαλονίκης Γ. Θεοδωρόπουλου, ξεκίνησε με εισήγηση του Γ. Τοζίδη γύρω από το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργείας του ΟΑΣΘ. Μετά την εισήγηση έγινε κύκλος ερωταπαντήσεων και τοποθετήσεων, δεδομένου ότι η εισήγηση ήταν αποκαλυπτική και δημιούργησε αρκετά ερωτήματα. Ακολούθησε από το συντονιστή των επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ πρόταση μορφών κλιμάκωσης και δράσης καθώς και αιτημάτων με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το πνεύμα της συνέλευσης ήταν ότι πρέπει να κινηθούμε ενωτικά και συντονισμένα αφήνοντας πίσω διαφορές με στόχο να νικήσουμε. Ήταν εμφανές ότι στο πνεύμα αυτό συμφωνούσαν όλοι.. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει ζήτημα συνολικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης και της «τρόικα» που πλήττουν καθημερινά τη ζωή μας και ότι η συγκρότηση που θα προέκυπτε θα πρέπει να δράσει με το ίδιο πνεύμα και για άλλα θέματα (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, διόδια, ανεργία, κ.α).

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι τελικές αποφάσεις ήταν:

1. Συγκροτείται συλλογικότητα από όλους τους παραπάνω με όνομα <<Επιβάτες Θεσσαλονίκης>> (επιβάτες-επιτροπές-κινήσεις πολιτών-σωματεία-κοινωνικοί φορείς-αυτοδιοικητικά σχήματα κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ) και ορίζεται το συντονιστικό της.
Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές για διεύρυνση της συλλογικότητας με άμεση προτεραιότητα το ΕΚΘ ,το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τους φοιτητικούς συλλόγους.

2. Συμφωνήθηκαν οι παρακάτω κοινές δράσεις:
Ø Παρεμβάσεις-συμβολικές καταλήψεις λεωφορείων με ανάρτηση πανώ και κάλεσμα των επιβατών να μη πληρώσουν εισιτήριο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
Ø Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ και στα πολιτικά γραφεία των κ.κ Σπ. Βούγια και Γ. Μαγκριώτη αρμόδιων υφυπουργών Μεταφορών, πολιτικά υπεύθυνων για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων την οποία επικύρωσαν με τη συνυπογραφή τους.

  • Να διαμορφωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ.
  • Να τυπωθεί αφίσα και αυτοκόλλητο με κεντρικό θέμα :  Πάρτε πίσω την αύξηση –Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.
  • Να διοργανωθεί συνέντευξη τύπου και να ζητηθεί από την Ετ3 και την TV100 η οργάνωση δημόσιων συζητήσεων με συμμετοχή των <<Επιβατών Θεσσαλονίκης>> κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΑΣΘ.
  • Ø Κλιμάκωση των δράσεων σε όλο το επόμενο διάστημα.
  • Ø Πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου  και πορείας γύρω στις 20 Ιανουαρίου στο κέντρο της πόλης.

3. Τα αιτήματα που συμφωνήθηκαν είναι:
Ø Να μην περάσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ.
Ø Δωρεάν εισιτήριο:

  • στους ανέργους.
  • στους εργαζόμενους κατά το χρόνο που πηγαίνουν και έρχονται στη δουλειά τους .
  • στους φτωχούς –  μικροσυναξιούχους – φοιτητές – μαθητές.

Ø Να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα.
Ø Να δημοσιοποιηθούν το μετοχολόγιο και οι ισολογισμοί του ΟΑΣΘ.
Ø Δημόσιες συγκοινωνίες φθηνές για το λαό.

Η επόμενη δράση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 8/11/2011. Δόθηκε ραντεβού στις 11:30 π.μ στο άγαλμα Βενιζέλου. Η δράση θα είναι: παρέμβαση-συμβολική κατάληψη λεωφορείων με ανάρτηση πανώ και κάλεσμα των επιβατών να μη πληρώσουν εισιτήριο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.

για επικοινωνία:
Γιώργος Θεοδωρόπουλος 6977034350
Κώστας Κωστόπουλος 6978718273
email: info@akribeia-stop.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s