Δελτίο τύπου: 12 μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση

«Ελεημοσύνη» ή δημοτική κοινωνική πολιτική;

Με δελτίο τύπου η «Πρωτοβουλία» ενημέρωσε τους δημότες Θεσσαλονίκης ότι «ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι δωροεπιταγές που διανέμονται κάθε χρόνο από τον Δήμο στους άπορους και ότι τα χρήματα που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα δίδονται απευθείας στη Μητρόπολη, καθώς η ελεημοσύνη αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Εκκλησίας».

Φαίνεται ότι  Γιάννης Μπουτάρης πολύ σύντομα ξέχασε τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που προσέδιδε προεκλογικά στη μάχη για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τις δηλώσεις του για τους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας. Αφού χρησιμοποίησε επιδέξια μια εικονική κόντρα με τον μητροπολίτη Άνθιμο προς άγραν ψήφων, φαίνεται πλέον να «κλείνει το μάτι» στις σκοταδιστικές δυνάμεις της πόλης.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δήμος δεν είναι ιδιοκτησία του, ώστε να εκχωρεί τις αρμοδιότητές του, ανάλογα με τις πρόσκαιρες συμμαχίες του ή τις επικοινωνιακές του ανάγκες. Επιπλέον θεωρούμε τουλάχιστον προσβλητικό οι κοινωνικές παροχές του δήμου να χαρακτηρίζονται  «ελεημοσύνη»(!)

Ενώ ο κ. δήμαρχος εφαρμόζει την «καλλικρατική» νομοθεσία, π.χ. με την πολιτική ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, ταυτόχρονα προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το εκκλησιαστικό κατεστημένο. Είναι ανεπίτρεπτο για τις επικοινωνιακές του ανάγκες ο κ. δήμαρχος να παραβιάζει – με την προνομιακή χρηματοδότηση της ορθόδοξης Εκκλησίας – κανόνες ευρωπαϊκού και συνταγματικού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και διατάξεις που ορίζουν την διαχείριση των  δημοτικών πόρων.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν έχουν ανάγκη ελεημοσύνης, αλλά από μια δημοτική αρχή που η κοινωνική αλληλεγγύη θα αποτελεί καθημερινή κοινωνική πολιτική της.

Εμείς επαναφέρουμε για πολλοστή φορά την πρότασή μας για

12 μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση

1.Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη

2.α. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, β. Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους

3. Σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι στην ανεύρεση εργασίας ή να εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

4.  Καμιά απόλυση εργαζόμενου από το δήμο μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη».

5. Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και  ΕΣΥ.

6. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μικρομάγαζων που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ενίσχυση συνεταιριστικών προσπαθειών-συνεργασιών των μικροεπαγγελματιών Προώθηση-ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας (π.χ. ανοιχτά παζάρια) και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Διεύρυνση των σημερινών δομών και δημιουργία νέων (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσίτια για απόρους κ.ά.)

7. Ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τη μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν ως υπεράριθμοι  π.χ. σε γραφεία δημοσίων σχέσεων, γραφεία επικοινωνίας.

8. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και  απόρων συμπολιτών μας που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους.

9. Να αποφασίσει η ΤΕΔΚ τη μείωση κατά 50% του εισιτηρίου εισόδου στους Δημοτικούς Κινηματογράφους-παραστάσεις, συναυλίες, κλπ. που γίνονται υπό την αιγίδα των ΟΤΑ.

10. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, Δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Απόρους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Οι κάτοχοι της «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση,  ύστερα από συμφωνία του οικείου Δήμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.  Η τελευταία θα πρέπει να στηριχτεί με μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. με την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη.

11. Υπογραφή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης, ώστε, αντί συμβολικού ενοικίου που θα καταβάλλει ο πρώτος στο δεύτερο, να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, στην οδό Φιλίππου 26 και Σιατίστης. *

12. Επανασύνδεση-διασφάλιση δωρεάν παροχής ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σταθερού τηλεφώνου στους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

————————————

* Η 11η πρόταση  έγινε δεκτή από τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 9/7/2010, αλλά δεν υλοποιήθηκε έως αυτή τη στιγμή.

Θεσσαλονίκη 11/1/2010

Από το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s