Παρουσίαση Συνέντευξης Τύπου 20-1-2011

Την Πέμπτη 20-1-2011, η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τις προτάσεις της για την Κοινωνική Πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνθήκες κρίσης στην πόλη.

Ο επείγων χαρακτήρας των προτάσεων προκύπτει από την τραγική κατάσταση που βιώνει πλήθος συμπολιτών μας, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία για  τις απολύσεις, την ανασφάλιστη εργασία, τη μερική απασχόληση, την περιθωριοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο επικεφαλής της παράταξης – δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Αυτοδιοίκηση με την υποχρεωτική καθήλωση της στην «κλίνη του μνημονίου 3», ανέλυσε τις προτάσεις της για μια δημοτική κοινωνική πολιτική. Προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες,  τονίζοντας πως η υλοποίησή τους είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και αναπροσανατολισμού των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα υψηλά δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και τα οποία έχουν χάσει εδώ και καιρό την ανταποδοτικότητά τους.

Η Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη έχει προτείνει μείωση των δημοτικών τελών, απαλλαγή των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων και καθιέρωση ενός κοινωνικά δίκαιου συστήματος τελών, το οποίο θα λειτουργεί αναδιανεμητικά, αντλώντας πόρους από όσους κερδίζουν από την πόλη και αποδίδοντας τους πόρους σε όσους τους έχουν ανάγκη, με τη μορφή κοινωνικών παροχών.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων όπως ήταν φυσικό στράφηκαν και στα θέματα  της επικαιρότητας, όπως η κατάρρευση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς είναι ελάχιστα τα εν λειτουργία απορριμματοφόρα  του δήμου. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να συζητηθεί η πρόταση της παράταξης να ανατεθεί στην ΕΛ.Β.Ο η επισκευή  και η κατασκευή του νέου «στόλου» των απορριμματοφόρων. Η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δώσει πνοή σε ένα υπό κρατικό έλεγχο εργοστάσιο, που κεντρικές πολιτικές επιλογές το έχουν οδηγήσει στο μαρασμό.

Η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης-η μοναδική στην πόλη-σχετικά με τον ανδριάντα του Κ. Καραμανλή προκάλεσε νέο κύκλο ερωτήσεων, αφού η τεκμηριωμένη ιστορικά-πολιτικά αντίθεση της στην κατασκευή-χωροθέτησή του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους Θεσσαλονικείς.

Το μέλος της δημοτικής παράταξης και της διοίκησης του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας Πέτη Πέρκα αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το μετρό και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου του δακτυλίου, καθώς δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου.

Τέλος, ο Μίλτος Οικονόμου, μέλος της γραμματείας της δημοτικής παράταξης, υπογράμμισε την αγωνιστική διάθεση των μελών της να παρεμβαίνουν σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την καθημερινότητα της, κινητοποιώντας παράλληλα, τους πολίτες της: «για μας ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ και μόνο σε μια ανοιχτή πόλη πραγματώνεται η έννοια του πολίτη στην πληρότητά της», κατέληξε.

Από το γραφείο τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s