Δημοψήφισμα για το νερό στο Βερολίνο

Οι Βερολινέζοι δείχνουν το δρόμο… Οι κινήσεις πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού οργανώνονται και περνούν στην αντεπίθεση.

Ανάμεσα σε δέκα γερμανικές μεγαλουπόλεις, το Βερολίνο έχει το υψηλότερο τιμολόγιο για το νερό και τα λύματα. Οι ιδιώτες επενδυτές και η Αρχή του Βερολίνου κερδίζουν εξ’ ίσου καλά με τον προμηθευτή ύδατος.

Η πρωτοβουλία „Berliner Wassertisch“ («Βερολινέζικο Τραπέζι Νερού») έχει συλλέξει πολύ περισσότερες από τις περίπου 170 000 υπογραφές που απαιτούνται για ένα δημοψήφισμα για αναθεώρηση των μυστικών συμβάσεων.

Στις 13 Φεβρουαρίου στο  Βερολίνο πραγματοποιείται δημοψήφισμα με αίτημα τη δημοσιοποίηση των 150 απόρρητων συμβάσεων παραχώρησης του γερμανικού κράτους σε ιδιώτες και την επιστροφή της Επιχείρησης Ύδρευσης του Βερολίνου στο Δημόσιο. Και μιλάμε για συμβάσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μετά την μερική ιδιωτικοποίηση των «Berliner Wasserbetriebe (BWB), της Εταιρίας Υδατων του Βερολίνου, το 1999, μπήκαν στα ταμεία των συνιδιοκτητών, της RWE και της Veolia, που είχαν πληρώσει για την αγορά στην Γερουσία 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία της Γερουσίας του Βερολίνου. Το κίνημα πολιτών «Unser Wasser» /«Netzwerk Berliner Wassertisch» έχει πάρει ραγδαίες εξελίξεις και αναγκάζει τους κρατούντες σε αλλαγή πολιτικής. Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, η Επιχείρηση Ύδρευσης είχε παραχωρηθεί, όπως και στο Παρίσι, σε ιδιωτικές εταιρείες με αποτέλεσμα την αύξηση των τελών και τη δραματική μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσέφερε η εταιρεία στους πολίτες. Η αδικία αυτή σήκωσε κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία και σήμερα πόλεις όπως το Βερολίνο, Wuppertal, Essen, Paderborn κλπ. ζητούν την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης και την επιστροφή των εταιρειών στο δημόσιο. Δεκάδες διεθνείς οργανώσεις έχουν στήσει ένα μεγάλο δίκτυο και στηρίζουν το αίτημα των Βερολινέζων. Μεταξύ αυτών και δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η υπηρεσία ύδρευσης του Αμβούργου αλλά και το συνδικάτο Verdi.

Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη λένε ΟΧΙ στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 το Παρίσι επαναδημοτικοποίησε την ύδρευση της πόλης την οποία εκμεταλλευόταν οι γνωστές πολυεθνικές SUEZ και VEOLIA…(διαβάστε)

Το Σωματείο μας συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης, την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιήσει ανάλογες εκδηλώσεις.

Πηγές: http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1773&tx_ttnews%5BbackPid%5D=78&cHash=56926b53e9442639b169018f751a60bc
http://ideopigi.blogspot.com/2011/01/blog-post_735.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s