Περί αξιοπιστίας των ΜΜΕ και έγκυρων συγκοινωνιολόγων

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Όταν για κάποια εκδοτικά θέματα ισχυρίζομαι πράγματα, αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι με αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ενδεχομένως με τη σκέψη «να ένας ακόμη που συνωμοσιολογεί». Κάποιοι το λένε στα ίσια και μου αρέσει. Κάποιοι το λένε από πίσω και συνήθως είναι (κατά τη γνώμη τους) αριστεροί που η σκέψη τους συμπορεύτηκε με την εκσυγχρονιστική εποποιία.

Ετσι, όταν προ καιρού έγραφα για την προώθηση κάποιου κλώνου από μεγαλοεπιχειρηματίες, αντιμετωπίστηκα περίπου σαν αρχειομαρξιστής. Ας είναι.

Δείτε πρώτα μια γραφική κατάσταση που όμως καταδεικνύει το βαθμό σεβασμού των διευθυντών κάποιων μέσων «ενημέρωσης» στην είδηση και τη δουλικότητα στα αφεντικά και τις κυράτσες τους.

Δεν έφτανε για να δει

Επί τόσες μέρες στην Αίγυπτο γίνεται το έλα να δεις. Τη μέρα της μεγάλης διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν κατά το «Αλ Τζαζίρα» δυο εκατομμύρια πολίτες και κατά το «Ρόιτερς» 1,5 εκατομμύριο, η απεσταλμένη του Mega είδε δεκάδες χιλιάδες.

Να ήταν όμως μόνον αυτό! Η είδηση μεταδόθηκε μετά τις 8.35, αφού προηγήθηκαν δέκα και βάλε άλλες, προφανώς πιο σοβαρές για το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού. Η κ. Τρέμη έλειπε, το δελτίο παρουσίασε ο ανελλήνιστος κ. Στραβελάκης («ο Ιάσων, του Ιάσων, τον Ιάσον») και όλοι μαζί οι φοβεροί σχολιαστές αναρωτιόντουσαν αν συμφέρει στην Αίγυπτο η ανατροπή του Μουμπάρακ. Ακριβώς τα ίδια που έλεγαν τα ελληνικά μέσα επί χούντας για τη …χούντα. Τι καλά! Ο Τσίμας και ο Πρετεντέρης θα κρίνουν αν αξίζουν οι Αιγύπτιοι τη Δημοκρατία.

Τι τρέχει λοιπόν; Το γύρισε το δημοκρατικό κανάλι; Αν είναι δυνατόν!

Απλούστατα, ο μεν Μουμπάρακ, όπως και ο Μπεν Αλί στην Τυνησία, είναι εκλεκτά μέλη της …Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην οποία συμβαίνει να προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ελα τώρα, υπερβολές…

Εχω κι άλλο: η κυρία Μουμπάρακ, αυτή με το μαλλί 30 εκατοστών ύψους, είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο και καλή φίλη, συνεργάτιδα (και ομοίως φιλάνθρωπη) της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η δραστηριότητα της οποίας μεταδίδεται πλέον σχεδόν καθημερινά, επί τουλάχιστον 5-8 λεπτά, όταν ο θάνατος του Αιγύπτιου καθαριστή στο υπουργείο Εργασίας έφαγε δεν έφαγε ένα λεπτό.

Θα μου πείτε δικό τους είναι το μαγαζί, ότι θέλουν κάνουν. Ναι, αλλά ας μας πουν πόσα δίνουν στο κράτος για τη χρήση της συχνότητας με το πρόσχημα ότι είναι ενημερωτικός σταθμός και όχι σταθμός προβολής των επιχειρηματικών συμφερόντων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη.

Η δεοντολογία υπεράνω όλων!

Υπερβάλλω πάλι; Για δείτε και το επόμενο:

«Το MEGA παρουσίασε στην πρωινή εκπομπή των κκ. Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη τον Πρόεδρο των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, κ. Β. Χαλκιά, που υπερασπίστηκε την πληρωμή διοδίων στον «ασφαλέστερο ιδιωτικό δρόμο της Ελλάδας», την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ. «Τιμώντας» την δημοσιογραφική δεοντολογία και την αντικειμενική ενημέρωση οι δημοσιογράφοι απέκρυψαν από τους τηλεθεατές την πραγματική ιδιότητα του κ. Β.Χαλκιά. Αυτήν του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.»!».

Το καταγγέλλουν οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τη διάσωση της αξιοπρέπειάς μας απέναντι σε μια κυβέρνηση δούλων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι άνθρωποι που αρνούνται να πληρώνουν για τη χρήση δρόμων που έχουν πληρωθεί επί 6 φορές τουλάχιστον στους προηγούμενους εργολάβους από τους ηλίθιους φορολογούμενους.

Με τα παπαγαλάκια να δίνουν τον υπέρ όλων αγώνων καθημερινά, με άρθρα, σχόλια, μαϊμουδένια ρεπορτάζ και αναμάσημα δηλώσεων πολιτικών που επιμένουν να μας πείθουν ότι εκτός από γελοίοι είναι και ταπεινόφρονες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να πληρώνουμε.

Επιστράτευσαν τώρα και τον πρόσεδρο των συγκοινωνιολόγων για μας πείσει, ξεχνώντας να μας τον συστήσουν πλήρως.

Πώς είπατε; Οι δυο υπάλληλοι έβαλαν το λύκο να μας πει πως θα σώσουμε το αρνί; Κατά σύμπτωση, ο ένας ιδιοκτήτης του καναλιού (οικογένεια Μπόμπολα) κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό. Και τώρα που το κίνημα του «Δεν πληρώνω» γιγαντώνεται, οι υπάλληλοι ή μέτοχοι της εταιρίας μας εξηγούν γιατί όσοι δεν πληρώνουν είναι περίπου εθνοπροδότες που εξαιτίας τους «καθυστερούν τα έργα» όπως μας διευκρίνισε και ο υφυπουργός Βούγιας!

Η σύμβαση

Ας δούμε τη σύμβαση για την Αττική Οδό, πάλι με τη βοήθεια των ανθρώπων του κινήματος κατά των διοδίων.
«Η σύμβαση παραχώρησης, που υπογράφηκε το 1996 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι η εκμετάλλευση από τους μεγαλοεργολάβους μπορεί να διαρκέσει από 18 έως 23 χρόνια (δηλαδή από το 2019 έως το 2024). Ωστόσο, υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα στο Δημόσιο, εφόσον έχει γίνει η αποπληρωμή των δανείων και η επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων (των κεφαλαίων δηλαδή που υποτίθεται έβαλαν οι ίδιοι στο έργο) με μια ελάχιστη απόδοση 11,6%.
»Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έργο κόστισε 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 32% (420 εκατ. ευρώ) κατέβαλε το Δημόσιο, μαζί με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Γύρω στα 675 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που σύναψαν οι εργολάβοι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Περίπου 175 εκατ. ευρώ ήταν η ίδια συμμετοχή των εργολάβων στο έργο και για να το εγκαταλείψουν θα έπρεπε να τους επιστραφούν με μια απόδοση 11,6%, δηλαδή να πάρουν 20,30 εκατ. ευρώ παραπάνω.

»Τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα στα 8 χρόνια λειτουργίας της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει όχι μόνο το ύψος των δανείων και των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και το συνολικό κόστος του έργου! Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα χρόνια (2001 και 2002) που ο δρόμος δε λειτουργούσε σε όλο του το μήκος και η ημερήσια κυκλοφορία δεν ξεπερνούσε τα 36.500 οχήματα, όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα μόνο από τα διόδια αυξάνονταν με «τρελούς» ρυθμούς.
»Το 2003 άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2004 ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Το 2005 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008, με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας 301.000 οχήματα, ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2009 μάλιστα που ο μέσος όρος της ημερήσιας κυκλοφορίας είναι ακόμη μεγαλύτερος, τα έσοδα από τα διόδια αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα!
»Ωστόσο, οι εργολάβοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή των δανείων και ότι η καταβολή μερίσματος σ’ αυτούς θα αρχίσει το 2011!».

Τα νούμερα τρελάθηκαν

Εγώ σταματώ. Οσοι δεν πείστηκαν, ας διαβάσουν τα υπόλοιπα στη διεύθυνση Epitropesdiodiastop.blogspot.com.

Εκεί εξηγείται μια χαρά το πώς από εταιρία σε εταιρία, τα κέρδη μπαίνουν σε τσέπες τεραστίων διαστάσεων και εμείς πληρώνουμε, πληρώνουμε, πληρώνουμε, για να πλουτίζουν οι εργολάβοι και τα πολιτικά και δημοσιογραφικά τους εξαπτέρυγα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s