Απάντηση του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ στο έγγραφο που έστειλε ο Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης προς τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων με αρ. Πρωτ. 1191/11-02-2011 και θέμα: «Προσχέδιο πίνακα συνένωσης σχολικών μονάδων»

Προς:

Τους Διευθυντές των Σχολικών

Μονάδων της Δ/νσης Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης

Θέμα: «Προσχέδιο πίνακα συνένωσης σχολικών μονάδων»

Σας γνωρίζουμε ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων της Διεύθυνσής μας συντάχθηκε προσχέδιο πίνακα συνένωσης σχολικών μονάδων βασιζόμενο κυρίως στο μαθητικό δυναμικό των σχολείων, τις κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα των σχολείων υποδοχής να λειτουργήσουν σωστά.


Το συγκεκριμένο έγγραφο σκοπό είχε να αποτελέσει αφετηρία για τις συζητήσεις και προτάσεις των υπόλοιπων αρμόδιων φορέων (Ο.Τ.Α., Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ) σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της περιοχής τους με απώτερο στόχο την τελική διαμόρφωσή του.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο άκαιρα και αδόκιμα στάλθηκε από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ στα σχολεία δημιουργώντας αδικαιολόγητη αναστάτωση.

Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση το προσχέδιο αυτό δεν αποτελεί την

τελική πρόταση της Διεύθυνσής μας αλλά είναι ένα αρχικό κείμενο προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ

στο έγγραφο που έστειλε ο Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης προς τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων με αρ. Πρωτ. 1191/11-02-2011 και θέμα: «Προσχέδιο πίνακα συνένωσης σχολικών μονάδων».

Σύμφωνα με τον κ. Διευθυντή το παραπάνω έγγραφο αποτελεί «απλό προσχέδιο το οποίο άκαιρα και αδόκιμα στάλθηκε από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ στα σχολεία δημιουργώντας αδικαιολόγητη αναστάτωση».

Του θυμίζουμε πως στάλθηκε ως «κείμενο διαβούλευσης» από τον ίδιο στις ΕΛΜΕ-Θ στις 8-02-2011, ύστερα από αίτημα του Πρόεδρου της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ. Είχε προηγηθεί επίσης επίσημη κοινοποίηση στις ΕΛΜΕ-Θ στις 7-02-2011 ανάλογου εγγράφου της Διευθύντριας Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Ζερβοπούλου με τις «Προτάσεις της για συγχωνεύεις σχολείων», με το οποίο ζητούσε από τις ΕΛΜΕ-Θ να γνωστοποιήσουν εγγράφως τις απόψεις τους για το επίμαχο ζήτημα μέχρι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011.

Ρητά στο έγγραφο του ο κ. Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρει συγκεκριμένες σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του για συγχώνευση ή κατάργηση .

Θέλουμε να του υπενθυμίσουμε πως η ΕΛΜΕ, φύσει και θέσει, είναι υποχρεωμένη να αντιδρά και ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς των μελών της, στην ποιότητα της Εκπαίδευσης και στο μέλλον των μαθητών μας.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε στον κ. Διευθυντή Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης – ως παλιό και έμπειρο συνάδελφο – ότι είναι καταφανώς παράνομη η διαδικασία συγχωνεύσεων – καταργήσεων που ακολουθεί τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφού παραβιάζει ρητές διατάξεις του ν. 1566.

Δυστυχώς η κ. Υπουργός Παιδείας, παρά τις ηχηρές διακηρύξεις της «περί παιδαγωγικών κριτηρίων», υιοθέτησε φαίνεται για μια ακόμα φορά τις εισηγήσεις άπειρων και φιλόδοξων τεχνοκρατών, οι οποίοι έχουν τόση σχέση με τη Δημόσια Εκπαίδευση όση εμείς…με την Αστροναυτική! Υιοθέτησε fast track πρακτικές που αυτοδιαψεύδουν τις δεσμεύσεις της για «δημόσια διαβούλευση».

Γι’ αυτές τις εν κρυπτώ μεθοδεύσεις ουδέποτε ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης – παρά της επανειλλημμένες οχλήσεις των ΕΛΜΕΘ – οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες – μέχρι της 25 Φεβρουαρίου –υποχρεώνονται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Περιφερειακοί Διευθυντές της της χώρας να εισηγηθούν συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων που θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο το εργασιακό καθεστώς εκατοντάδων συναδέλφων, αλλά και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς και το μέλλον χιλιάδων μαθητών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, νομό χτυπημένο από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, προαναγγέλλονται, είτε με αποφάσεις της Διοίκησης είτε με «κείμενα διαβούλευσης», 51 συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, οι περισσότερες της πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Εκείνες ακριβώς που πλήττονται άγρια από την οικονομική και κοινωνική κρίση και της οποίες Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δεν εφαρμόζουν οποιαδήποτε αντισταθμιστική εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική-της δόξαν των διακηρύξεών της για «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».

Λόγω του υπερεπείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος και των ασφυκτικών προθεσμιών, το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ καλεί της γονείς, της εκπαιδευτικούς και της εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντισταθούν στον «κεραυνοβόλο πόλεμο» που κήρυξε στο Δημόσιο Σχολείο η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το Μνημόνιο και το επαπειλούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε..

Της καλεί να μην επιτρέψουν να κλείσει κανένα σχολείο για να ικανοποιηθούν τα αρπακτικά της «τρόικας», να μην επιτρέψουν να υπάρξει πουθενά σε όλη τη χώρα τμήμα με πάνω από 25 παιδιά.

Καλεί της τόσο της Διευθυντές Δ.Ε. Θεσσαλονίκης όσο και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να μη λειτουργήσουν ως ιμάντες μεταβίβασης κυβερνητικών εντολών, αλλά :

να υιοθετήσουν και να προωθήσουν στο Υπουργείο Παιδείας την πρόταση των ΕΛΜΕ-Θ να υπολογίζεται διπλός/ή στη δύναμη των τμημάτων ο μαθητής/τρια των σχολικών μονάδων σε ευπαθείς περιοχές όπου, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΣΕ, εντείνεται η μαθητική διαρροή-εγκατάλειψη του σχολείου.

Να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε ενέργεια που κρίνουν πρόσφορη ώστε να προστατέψουν τα σχολεία της περιοχής ευθύνης της από της ισοπεδωτικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις που απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας. Γιατί τα σχολεία αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Θεσσαλονίκη 15-2-2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ                                                    ΧΡ. ΔΕΛΛΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s