Πρόταση για οδό Γιάννη Χαλκίδη

Πρόταση δημοτικών συμβούλων Δήμου Θεσσαλονίκης για την απόδοση του ονόματος του Γιάννη Χαλκίδη στο δρόμο – χώρο όπου δολοφονήθηκε από όργανα της χούντας (5-9-1967)

Στις 21/4/2011 συμπληρώνονται 44 χρόνια από την κατάλυση του κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα μας από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Στη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας η Θεσσαλονίκη πλήρωσε ιδιαίτερα βαρύ τίμημα: τρεις δολοφονημένοι, ο 27χρονος Γιάννης Χαλκίδης-στέλεχος των «Λαμπράκηδων» και του «Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου», ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, ο αγωνιστής Βασίλης Μπεκροδημήτρης, χιλιάδες οι «προληπτικώς εκτοπισμένοι» στα ξερονήσια, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, 12 σε ισόβια κάθειρξη.

Στην περίπτωση μάλιστα του Γιάννη Χαλκίδη, η Χούντα όχι μόνο παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του, αλλά το 1968, για να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματός της, με απόφαση του τότε διορισμένου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης άλλαξε ακόμα και το όνομα του δρόμου όπου εκτελέστηκε εξ επαφής: μετονόμασε την οδό Φιλελλήνων σε Θ. Νάτσινα, προσβάλλοντας έτσι και τη μνήμη των Φιλελλήνων που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στον αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

Δυστυχώς, 44 χρόνια μετά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στο δολοφονημένο αγωνιστή της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, όπως ο αντίστοιχος των Αμπελοκήπων όπου γεννήθηκε. Αν και προτάθηκε επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μετονομαστεί η οδός Θ. Νάτσινα σε οδό Γιάννη Χαλκίδη και να δοθεί το όνομά του στο παρακείμενο αθλητικό κέντρο του Δήμου, αφού στη σύντομη ζωή του υπήρξε και αθλητής, η πρόταση απορρίφθηκε από την τότε πλειοψηφία του Δ.Σ. με το ανήκουστο επιχείρημα ότι…«θα δημιουργούσε προβλήματα στην επίδοση της αλληλογραφίας και θα διατάρασσε την κοινωνικο-οικονομική ζωή της περιοχής»!

Γι’ αυτό κάθε χρόνο την ημέρα της εν ψυχρώ εκτέλεσής του -5 Σεπτεμβρίου – οι συναγωνιστές/τριες του τιμώντας τη μνήμη του, γράφουν το όνομά του στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Φιλελλήνων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ως ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού προς την ιστορική μνήμη της πόλης και απόδοσης φόρου τιμής στους νεκρούς της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, προτείνουμε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην υιοθέτηση της πρότασης μας, η οποία, θυμίζουμε, αποτελεί και ομόφωνο αίτημα του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ-ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-1974», όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο ψήφισμα της Γ.Σ. του (Αθήνα 14-6-2009).

Να θυμίσουμε επίσης ότι με την 3452/11-2-08 ομόφωνη ετυμηγορία του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε, 42χρόνια μετά, ότι ο Γιάννης Χαλκίδης δολοφονήθηκε στις 5/9/1967 από ομάδα Ασφαλιτών.

Η θυσία του ανιδιοτελούς αυτού αγωνιστή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δική του γενιά, πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, παράδειγμα προς μίμηση και για τη σημερινή γενιά που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι προτείνοντες/σες δημοτικοί σύμβουλοι

1. ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

2. ΑΓΚΑΘΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

3. ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ

4. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

5. ΓΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

6.ΔΗΜΑΡΕΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

7. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

8. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

9. KANAKHΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

10. ΚΑΡΟΥΜΠΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

11. ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

12. ΛΕΙΨΙΣΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

13. ΛΕΚΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

14. MATHΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

15. ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

16. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

17. ΠΑΠΠΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

18. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΘΕΜΗΣ

19. ΤΕΛΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

20. ΤΖΙΟΥΤΖΙΑ ΕΛΕΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s