Διαμαρτυρία – Πρόταση Γ΄ΕΛΜΕ-Θ για Ανέγερση Σχολείων

Θεσσαλονίκη 31/3/2011

Προς τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
κοιν. κ. Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων
κ.κ. Πρόεδρο-μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Δήμαρχε,

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 που εισηγήθηκε η «Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων» και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίασή του στις 21/3/11, περιλαμβάνεται και «Μελέτη ανέγερσης 1ου ΓΕΛ στο οικόπεδο μεταξύ των οδών Τσόπελα και Εθνικής Αμύνης», δαπάνης 5.000 ευρώ.

Προς μεγάλη μας έκπληξη η μελέτη αφορά μόνο στο οικόπεδο όπου εξακολουθεί να λειτουργεί ένα «διδακτήριο» – κατάλοιπο των συνεπειών του σεισμού του 1978, από το οποίο μετά κόπων και βασάνων αφαιρέθηκαν το καλοκαίρι του 2006 οι καρκινογόνες αμιαντολαμαρίνες και στο οποίο στεγάζονται δύο πολύπαθα σχολεία της Γ΄ ΕΛΜΕΘ, το Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και το 1ο Εσπερινό Λύκειο.

Η έκπληξη και η διαμαρτυρία μας αφορά βέβαια στο γεγονός ότι τόσο η μελέτη για την ανέγερση του 1ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης όσο και οι διευκρινίσεις που έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων δεν περιλαμβάνουν την απαλλοτρίωση του παρακείμενου οικοπέδου (γωνία Τσιμισκή-Εθνικής Αμύνης), που νέμεται ως πάρκινγκ η Εκκλησία, ώστε να ανεγερθεί, επιτέλους, στο κέντρο της πόλης μας ένα αξιοπρεπές σχολείο για τους μαθητές/τριες εργαζόμενους/ες της πόλης μας, με τον απαραίτητο παιδικό σταθμό, εστιατόριο κ.λπ., πράγμα που αποτελεί και πολύχρονο-αυτονόητο για μας αίτημα της σχολικής κοινότητας.

Θεωρούμε ότι η απόφασή σας αυτή βρίσκεται σε απόσταση όχι μόνον από την αδήριτη ανάγκη της πόλης μας σε σχολική στέγη αλλά και από τις προεκλογικές εξαγγελίες-δεσμεύσεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου, που στο εκλογικό της πρόγραμμα αναφέρει ρητά:  «Αξιοποίηση των οικοπέδων και των κτιρίων του Δήμου. Μετά το «πέρασμα» του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα πιέσουμε για την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΟΣΚ, ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου τα 23 ακίνητα που είναι δεσμευμένα για σχολική στέγη, μεταξύ των οποίων και 12 ακίνητα της Εκκλησίας. Η νέα Διοίκηση του Δήμου δεν θα επιτρέψει να αποχαρακτηρισθεί κανένα οικόπεδο από αυτά που προορίζονται για σχολεία».

Αναπάντητη, εξάλλου, παραμένει η από 18-2-2011 πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης (πρώην «Σχολές Δημόκριτος») προς τη δημοτική σας αρχή, ώστε αυτή «να προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στις απαιτούμενες ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε χώρο που θα πληροί τους όρους  λειτουργίας  ενός  ασφαλούς, σύγχρονου διδακτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται το κτήριο ΠΑΕΓΑ (Α.Ε. ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ), το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί στον ΟΛΘ, χωρίς έως τώρα να έχει αξιοποιηθεί».

Σας καλούμε λοιπόν, εφόσον η ιεραρχία της  Εκκλησίας παρότι από άμβωνος κόπτεται για την Παιδεία, αρνείται να παραχωρήσει τα οικόπεδα που κατέχει,  χωρίς να ικανοποιηθούν  οι απαράδεκτες οικονομικές της απαιτήσεις, να  ζητήσετε από την κυβέρνηση-ΟΣΚ να ενεργοποιήσουν το ΕΤΕΡΨ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων), όπως π.χ. στην περίπτωση της δημιουργίας χώρου πρασίνου-πάρκου, έκτασης 2 στρεμμάτων, δίπλα σε σχολικό χώρο και στο αθλητικό κέντρο του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος (οδός Καρακάση, περιοχή Μαρτίου), ώστε να ανακτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Εκπαίδευση οικόπεδα.

Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ

Πρ. Κορομηλά 51
Τηλ./φαξ 229389
gelmeth3@gmail.com

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ                                ΧΡ. ΔΕΛΛΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s