ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.


ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ

Π. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

    Η ελληνική κοινωνία  βιώνει με επώδυνο τρόπο την οικονομική  κρίση  με επιδείνωση των ήδη βεβαρυμμένων δεικτών της οικονομίας. Και αυτοί που καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν την κρίση είναι οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις. Αποτέλεσμα να αυξάνονται η φτώχεια και η ανεργία.    Στις   ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το λαό μας καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει,  καθώς η κρίση χτυπάει και την πόρτα της.   Η Τοπική  Αυτοδιοίκηση που  υπέφερε από έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και στην εξυπηρέτηση των πολιτών βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία που απειλεί ακόμα και την επιβίωση της.

Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει το σύνολο του οικονομικού συστήματος, φυσικά και τους ΟΤΑ, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου τομέα. Στη δυσχερή αυτή θέση που βρίσκεται η Τοπική  Αυτοδιοίκηση  αγωνιζόμαστε για τον  ορθολογισμό των οικονομικών της Τ.Α και την οικονομική σταθεροποίηση, χωρίς να αναζητούμε τις εύκολες λύσεις, φορτώνοντας τα οικονομικά βάρη στους δημότες μας. 

Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 (της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2009), οι οποίες υπερχρέωσαν τους Δήμους, η  εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι  δήμοι της χώρας και η Τ.Α οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Στην κατεύθυνση αυτή ελάχιστες προϋποθέσεις είναι:

 • Η απαίτηση για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 1828/89,
 • Η αντίθεσή της με την υποβάθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 παρουσιάζει αύξηση, σε σχέση με το 2009, σε αντίθεση με τη ΣΑΤΑ που παρουσιάζει μείωση 20%.
 • Να αποκατασταθεί ο φορολογικός συντελεστής του τέλους παρεπιδημούντων στο 2%.
 • Να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚτΠ.
 • Να παραταθεί η ρύθμιση των χρεών των Ο.Τ.Α. σε ΙΚΑ και Δημόσιους Οργανισμούς.
 • Άμεση ενεργοποίηση της κατανομής της ΣΑΤΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού(772 εκ. ευρώ)
 • Το ίδιο ισχύει  και για την κατανομή των ΚΑΠ, που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 3.530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους από τις Νομαρχίες.
 • Να προχωρήσει στην απόδοση της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης από προηγούμενα έτη, ύψους 214 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου.
 • Ειδική μέριμνα στο ΕΣΠΑ για ένταξη και επιτάχυνση έργων που σχετίζονται με κοινωνικές δομές π.χ. παιδικοί σταθμοί, ιδρύματα ηλικιωμένων κλπ.
 • Η όποια απόπειρα  επιπλέον περικοπών  στους δήμους είναι βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει σε αφανισμό.-
 • Απαιτούμε από τα συντεταγμένα όργανα της Τ.Α να αναλάβουν άμεσα δράση και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις  για την επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των Δήμων και να αποδοθούν τα οικονομικά σύμφωνα με την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, καθώς και τα υπεξαιρεθέντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s