Ο Δήμος Θεσσαλονίκης να επανεξετάσει την αποδοχή δωρεάς για το Ιστορικό Συγκρότημα του Βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός

Σημείωση: Το θέμα του Αγ. Στυλιανού συζητήθηκε μετά απο παρέμβασή μας, αλλά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για το προσεχές Δ.Σ., προκειμένου να έρθει ολοκληρωμένη εισήγηση

Για περισσότερα από 20 χρόνια το ζήτημα της εκμετάλλευσης του θεωρητικά υπολειπόμενου ΣΔ του οικοπέδου του Δημοτικού Βρεφοκομείου του Αγίου Στυλιανού απορρίφθηκε από το σύνολο των φορέων της πόλης, οι οποίοι ήταν κατά καιρούς αρμόδιοι ή γνωμοδότησαν για αυτήν την προοπτική, όπως π.χ. το ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας.

Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε και πάλι να προωθείται, με ενεργοποίηση των πρόδρομων διαδικασιών, το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για την ανέγερση οκταόροφης οικοδομής κατοικιών μέσα στον αυλόγυρο του ιστορικού συγκροτήματος στη ζώνη που αποχαρακτηρίστηκε.

Προωθείται για την ακρίβεια η διαδικασία εγκρίσεων για την κατεδάφιση του κτηρίου Γ΄ του συγκροτήματος, με προφανή στόχο να κατοχυρωθεί η μελλοντική εκμετάλλευση του τμήματος αυτού του οικοπέδου στην Ισραηλιτική Κοινότητα.Αν αναλογιστούμε τη διαδρομή αυτού του μνημείου στην ιστορία της πόλης, θα διαπιστώσουμε ότι αποτελεί επιτομή της αναγκαιότητας διατήρησης των ιστορικών, κοινωνικών και αρχιτεκτονικών – πολιτιστικών ευρημάτων στις πόλεις, ευρημάτων που αποτυπώνουν ιστορικές συνέχειες και καταγράφουν συσπείρωση κοινωνικών ομάδων, δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών μεταξύ κοινωνικών εταίρων, που με τη σειρά τους ενέπνευσαν κρατικές πολιτικές και απέφεραν αποφάσεις που αντανακλούν ένα κοινωνικό πρόσωπο της πόλης.Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 κατ’ επανάληψη φορείς όπως το ΤΕΕ, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο ΧΟΑΠ, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης γνωμοδότησαν επανειλημμένα και για ενδιάμεσα στάδια της προστασίας του συνόλου του ιστορικού συγκροτήματος του Αγίου Στυλιανού, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την κύρωση της χρήσης Πρόνοιας στο συγκεκριμένο ΟΤ στο ΓΠΣ Πόλεως, με μια ζώνη – κατά μήκος της οδού Κ. Καραμανλή ως γεν. κατοικία- την απόφαση χαρακτηρισμού των 2 κυρίων κτηρίων του ως μνημείων με ζώνη προστασίας όλο το οικόπεδο και την απόρριψη πολλαπλών αιτημάτων της Ισραηλιτικής Κοινότητας για μελλοντική αξιοποίηση του θεωρητικού ΣΔ στο οικόπεδο με πλήρως αιτιολογημένες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων.

Η απόφαση 1879/2000 που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, υπό το φως του αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας από το ΚΑΣ- με αρνητική εισήγηση της τοπικής υπηρεσίας- αλλά και η μεταγενέστερη 868/2003 που απηχεί τον προβληματισμό για το συγκεκριμένο θέμα που μνημονεύει, επιτρέπει την επανεξέταση της αποδοχής από το Δήμο του δικαιώματος της Ισραηλιτικής Κοινότητας για το συγκεκριμένο έργο, στη βάση πολλών επί μέρους λεπτομερειών, όπως: έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, επιτρεπόμενο στερεό στο δεδομένο τμήμα του οικοπέδου, ισχύουσες προϋποθέσεις του νέου αρχαιολογικού νόμου 3028/2003 κοκ.

Με βάση τα παραπάνω και με την ευκαιρία της συζήτησης στο ΔΣ του αιτήματος επαναπροσδιορισμού της τιμής μονάδας αποζημίωσης πράξης εφαρμογής στην περιοχή, καλούμε της το ΔΣ να επανεξετάσει τις αποφάσεις 1879/2000 και 868/2003 για την αποδοχή της δωρεάς ή να τροποποιήσει το είδος και τον τρόπο αποζημίωσης των δωρητών, στη βάση της νομικής, ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας του ιστορικού συνόλου που απαρτίζει το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

Θεσσαλονίκη 11.4.2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s