Δελτίο Τύπου της EΣΗΕΜΘ για τις Εκδηλώσεις Μνήμης των Δολοφονημένων Βουλευτών Γιώργη Τσαρουχά και Γρηγόρη Λαμπράκη

Δελτίο τύπου

Εκδηλώσεις μνήμης για τους δολοφονημένους βουλευτές Γιώργη Τσαρουχά και Γρηγόρη Λαμπράκη διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας 1940-1974 σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, από τις 9 έως τις 31 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Με τη συμμετοχή στη δράση αυτή το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ επιδιώκει να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, να  τιμήσει τους αγώνες των δύο βουλευτών για την ελευθερία και τη δημοκρατία και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων στη δημοσιότητα και την έρευνα για τις δύο δολοφονίες που οργάνωσαν το παρακράτος και η χούντα.

Με σημείο αναφοράς την έκθεση ντοκουμέντων «Από το τρίκυκλο στα τανκς» που θα φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου), σειρά ομιλιών και προβολών θα φωτίσουν το ιστορικό περιβάλλον των δύο πολιτικών δολοφονιών και θα αναδείξουν το ρόλο της δημοσιογραφίας στη σχετική έρευνα.

Η έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων γίνεται τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 8 μ.μ., με τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων (μαρτυρίες, κειμήλια, δικογραφίες κτλ.). Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Γιώργη Τσαρουχά με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλο και τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο

Την Κυριακή 22 Μαΐου (7.30 μ.μ., ΚΙΘ) ο ιστορικός-καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης θα μιλήσει για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Δ. Θέου – Φ. Λαμπρινού «Εκατό ώρες του Μάη».

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στις 6.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά (είσοδος ελεύθερη).

Θεσσαλονίκη 4/5/2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s