Δελτίο Τύπου: Ρέματα της Θεσσαλονίκης – Τα Χαμένα Τοπία της Πόλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη 27.5.2011

Κάποτε η Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη αηδόνια… Πράγμα φυσικό, αφού ο τόπος ήταν γεμάτος ρέοντα ύδατα, τον ήχο των οποίων συναγωνίζεται σε ομορφιά, μέσα στην ησυχία της νύχτας, το αηδόνι!

Ελάχιστα τοπία νερού σώζονται σήμερα, σε μικρές κρυφές γωνιές στην πόλη, τόσο πιεσμένα και εύθραυστα, που πρέπει να κρατάμε ακόμα και την αναπνοή μας όταν τα πλησιάζουμε για να διατηρηθούν ζωντανά.

Δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του μέλλοντος είναι το νερό και ο ελεύθερος χρόνος. Ο τρόπος που θα τα διαχειρισθούμε μας καθιστά όλους υπεύθυνους.

Η ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ – Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης-  διοργανώνει μια πλατειά δράση με επιστημονική ημερίδα & βιωματικό εργαστήριο για να συζητηθεί το μεγάλο θέμα των ρεμμάτων της πόλης και η σημασία τους στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης.

Επειδή και η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων 2011 ήταν αφιερωμένη στα Μνημεία του Νερού, αποφασίσαμε στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011 να αναδείξουμε την παρουσία του νερού στην πόλη με τη μορφή και τα ίχνη των ρεμμάτων στον ιστό της. Θα τα προσεγγίσουμε μορφολογικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά, σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού, και αναβάθμισης τοπίων αναψυχής και ήπιας κινητικότητας.

Η συζήτηση για τα ρέμματα είναι η συνειδητοποίηση των χαμένων τοπίων της πόλης,  των ήχων της που σώπασαν, της παρουσίας ενός άλλου χρόνου στις γειτονιές και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι, με συνδιοργάνωση του ΟΛΘ και τη συμμετοχή των Κινήσεων Πολιτών για το πράσινο, το δάσος και τα στρατόπεδα για να αναδειχθεί η ενεργοποίηση του κοινού για τις πράσινες ζώνες που είναι σημαντικότατη.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, προτείνεται μια πολιτιστική διαδρομή στα ρέμματα της Θεσσαλονίκης.

Για την ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ

και το Πρόγραμμα Δράσεων & ΠΑΡ ΑΝ

Τηλ Επικοινωνίας:

2310 281 695, 2310 240 230

6932 34 6909, 6944 15 2676

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s