Ο ΟΑΣΘ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ: Οι δοσίλογοι αποκαθίστανται

του Κλέαρχου Τσαουσίδη  (4 Ιουνίου 2011)

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (εφεξής ΟΑΣΘ) είναι γνωστός (σε όσους θέλουν να γνωρίζουν) ως η εταιρία που βρέξει χιονίσει θα έχει πάντα κέρδη, χάρη στην παγκόσμιας πρωτοτυπίας σκανδαλώδη, «αποικιακού τύπου, σύμβαση»* που έχει με το ελληνικό δημόσιο: δηλαδή να υπάρχουν πάντα κέρδη των ιδιωτών μετόχων, με ποσοστό επί του τζίρου, κέρδη που καταβάλλονται, μαζί με το όποιο έλλειμμα, από τους φορολογούμενους της Καλαμάτας, του Ηρακλείου ή της Ορεστιάδας. Εργο του ευγνωμονούντος Εθνάρχη κι αυτό!

Εσχάτως, η νέα (πασοκική) διοίκηση του ΟΑΣΘ επιδίδεται σε μαθήματα ηθικής και εθνικής διαπαιδαγώγησης, προφανώς για να καλύψει το κενό που άφησε στην πόλη η δημοτική αρχή του Παπαγεωργόπουλου.

Θα μου πείτε: «Πώς γίνεται;».

Γίνεται. Αν λάβουμε υπόψη ότι μια μεγάλη μερίδα στελεχών του ΠαΣοΚ -από το βαθύ που λένε κόμμα- όχι μόνο δεν ψήφισε Μπουτάρη αλλά προπαγάνδιζε άλλες, εθνικοθρησκευτικές λύσεις για τη δημοτική αρχή. Και ας μην ξεχνάμε, ότι πλέον είμαστε φόρου υποτελείς στους γερμανούς και άλλους ευρωπαίους δανειστές που κάνουνε και πλάκα (;) βάζοντας πωλητήρια στην Ακρόπολη.

Το πρώτο κρούσμα το είχαμε την 1η Απριλίου. Αλλά δεν ήταν αστείο. Ο ΟΑΣΘ άλλαξε την ονομασία της στάσης Μαρτίου στην Ανθέων (νυν Γ. Παπανδρέου) σε «Άγιου Φώτιου». Προς τιμήν του αυθαίρετου ναού που βρίσκεται παραλιακά και ουδεμιά σχέση έχει με την περιοχή που πάντα λεγόταν 25ης Μαρτίου, όπως π.χ. η Αναλήψεως στη Β. Όλγας ή η Μητροπόλεως ώστε να ονοματοδοτεί στάση.

Όμως ας δούμε και κάτι άλλο: η 25η Μαρτίου προφανώς και δε σηματοδοτεί για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ κάτι πατριωτικό ή εθνικό, ενώ η Αγίου Φωτίου…

Δοσιλόγων δικαίωσις

Τελοσπάντων. Οι αντιδράσεις από παντού ανάγκασαν τη διοίκηση του οργανισμού σε άτακτη υποχώρηση. Προσώρας όμως. Τώρα ξαναχτύπησε! Έτσι, παίρνοντας το αγαπημένο (για μένα) λεωφορείο με το νούμερο 15, που σε πάει 40 Εκκλησιές, ακούς πλέον καθημερινά, αντί για το προφανώς τετριμμένο και αδιάφορο «Παύλου Μελά», όπως λεγόταν ως τώρα η στάση, το εθνικά υπερήφανο και σε άπταιστη, καθαρή, γλώσσα «Καθηγητού Βιζουκίδου».

Ποιος ήρωας είναι αυτός που αντικατέστησε το πρωτοπαλίκαρο του Μακεδονικού Αγώνα; Νέος Αντρούτσος, Καραϊσκάκης ή Βελουχιώτης (για τη δική μας αγιολογική προσέγγιση) ;

Το «καθηγητού» χαλάει τη σούπα. Έτσι λοιπόν (ευλογημένο διαδίκτυο) σας παραθέτω στοιχεία για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του ανδρός που η διοίκηση του ΟΑΣΘ προέκρινε σε βάρος του Π.Μελά:

«Καθηγητής (1928-1950) του Ρωμαϊκού Δικαίου στη Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ., προσωπικός φίλος του ιδιοφυούς μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, από τα χρόνια των σπουδών του στη Γερμανία. Ο Περικλής Βιζουκίδης υποδέχτηκε τους Γερμανούς κατακτητές, στις 9/4/1941, επικεφαλής αντιπροσωπίας καθηγητών του Α.Π.Θ., και τους παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης προσφωνώντας τους θερμά. Δεν έκρυψε ποτέ το θαυμασμό του για τον Εθνικοσοσιαλισμό και εργάστηκε με πάθος για τη Νέα Τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση συνέβαλε τα μέγιστα στην «εκκαθάριση» του Πανεπιστημίου από τους δημοκρατικούς καθηγητές και έστειλε στα δικαστήρια πλήθος φοιτητών που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό του, λόγω της ανοιχτής συνεργασίας του με τους Ναζί. Η Ελληνική Πολιτεία, αντί να τον καθίσει στο σκαμνί μαζί με τους λίγους δοσίλογους που τελικά δίκασε, τον άφησε ατιμώρητο.».

Παρέδωσε την πόλη ενόσω ακόμη κάποιοι ανόητοι έλληνες σκοτώνονταν στα οχυρά Ρούπελ, προσπαθώντας να ανακόψουν την εξάπλωση της φαιάς πανούκλας στη χώρα μας. Ξέρω. Μου το είπαν πολλές φορές στη ζωή μου οι απολογητές του δοσιλογισμού που στη Θεσσαλονίκη έγραψε χρυσές σελίδες επί Κατοχής και ανταμείφθηκε με χρυσό από το μετακατοχικό κράτος.

Αυτά τα στοιχεία, ψύχραιμα και σαφή, τα καταθέτει ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος Γιώργος Παραλής, άνθρωπος γνωστός και για το ήθος και για τους χαμηλούς τόνους. Ευτύχησα να τον έχω καθηγητή και φαντάζομαι πως δε θα βρεθεί ούτε ένας από τους μαθητές του και όσους τον γνώρισαν να του καταλογίσει σκοπιμότητα ή ιδιοτέλεια.

Ξέρετε ποιους καθηγητές «καθάρισε» ο εθνικόφρων -κατά το κράτος των μπουραντάδων- Βιζουκίδης; Κρατηθείτε: τους  Α. Σιγάλα, Καββάδα, Ρουσόπουλο, Ιμβριώτη, Τενεκίδη. Έλληνες πανεπιστημιακούς που κλειστήκανε στα γερμανικά στρατόπεδα και στις φυλακές και παραλίγο να τουφεκιστούνε.

Ήξερε κάτι;

Δείτε λοιπόν τι σημείωνε ο Βιζουκίδης προλογίζοντας το βιβλίο του  Σνωκ «Μακεδονία-Θράκη» (Θεσσαλονίκη 1942): «(…) και ότι αύριον, κατά την μέλλουσαν να μελετηθή οργάνωσιν των Ευρωπαϊκών κρατών εις μίαν, ούτως ειπείν, συμπολιτείαν, εις την οποίαν θα πρωτοστατήση το Γερμανικόν πνεύμα…».

Ε, παιδιά, 1942 είπαμε τα έγραφε ο πατριώτης. Όχι 2011. Μπας και τον τίμησαν για την προφητεία του;

Όμως γιατί να απορούμε; Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αρνηθεί να εντάξει τη Θεσσαλονίκη στο «Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945», απορρίπτοντας τη θέση ότι η μαζική δολοφονία πενήντα χιλιάδων Εβραίων κατοίκων της από τους γερμανούς την καθιστά όντως μαρτυρική πόλη. Μπα, χαρούμενη και τραλαλά ήταν (και να οι δεξιώσεις και να τα χάδια και τα φιλιά των ντεμπιντάν της εποχής στους άρειους φίλους). Μη θυμώνετε. Υπάρχουν και στοιχεία και φωτογραφίες θεσσαλονικιών που χαιρετούν ναζιστικά τα γερμανική τανκ που μπαίνουν στην πόλη.

Αλήθεια, θα μπορούσα να έχω μιαν απάντηση για τους λόγους που η διοίκηση του ΟΑΣΘ άλλαξε την Παύλου Μελά σε «Καθηγητού Βιζουκίδη»;

Ξέρω ότι όλα τα μέλη της διοίκησης δεν ενέχονται. Ενδεχομένως οι πλείστοι να μη γνωρίζουν το θέμα. Αλλά οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Και να αναζητήσουν τον άρρωστο επίγονο των ντόπιων συνεργατών, αυτόν (ή αυτούς;) που τσαλαπατάει την ιστορική μνήμη, φτύνει στα κόκαλα των πατριωτών που οι φίλοι και προστάτες του εκτελέσανε, επαναφέρει, μέσω της δικής του κολυμβήθρας, άσπιλους και αμόλυντους τους προδότες εραστές του Αδόλφου.

Κανένα άλλοθι

Παραθέτω τα ονόματα όλων των μελών του ΔΣ του εθνοπρεπούς ΟΑΣΘ και όποιος θέλει ας διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν την απόφαση που ξαναφέρνει τους βρικόλακες στους δρόμους της πόλης:

Πρόεδρος Δ.Σ. Χρήστος Στεφανίδης, Αντιπρόεδρος Νικόλαος Πετρόγιαννης και μέλη: Βασίλειος Τζαβάρας, Χρήστος Βαβούτης, Αγγελική Γρηγοριάδου, Αντώνιος Χατζημπαλιώτης, Κωνσταντίνος Λαμπάδας, Χαράλαμπος Δράκος, Θωμάς Γκατσώνης, Μάριος Τάσσης (Εκπρόσωπος Ελληνικού Δημοσίου), Παναγώτης Αβραμόπουλος (Εκπρόσωπος Δήμου Θεσσαλονίκης), Δημήτριος Βάνης (Εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), Δημήτριος Τσερμενίδης (Εκπρόσωπος Εργαζομένων), Ανδρέας Ζερβούλιας (Γενικός Διευθυντής).

Γνωρίζω ότι κάποιοι απ’ αυτούς αγνοούν το θέμα. Αλλά δεν αρκεί. Εχουν ευθύνη, όχι μόνο να καταργήσουν την άθλια απόφαση, αλλά και να παραδώσουν στην κοινή χλεύη τους εμπνευστές της. Αλλιώς, δεν είναι μόνο συνυπεύθυνοι αλλά προφανώς και συμμερίζονται την τιμή στον προδότη.

Και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία του τύπου «ο καλός επιστήμων», έσωσε την πόλη και άλλες τέτοιες μπούρδες. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε μόλις μπήκαν οι ναζί στην Αθήνα, ο φρουρός που κατέβασε την ελληνική σημαία από την Ακρόπολη αυτοκτόνησε, χιλιάδες παλικάρια δολοφονήθηκαν από τους γερμανούς, βούλγαρους και ιταλούς κατακτητές, άλλων τόσων τα κόκαλα λιώσανε στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας, σπονδή στις μάχες για την ελευθερία. Και εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από τον πιο φριχτό θάνατο, την ώρα που ο Βιζουκίδης και οι άλλοι πουλημένοι πίνανε σαμπάνιες στην υγειά του παράφρονα Χίτλερ. Τα γράφει πολύ ωραία στο βιβλίο του «Ο χειμώνας του 1941-42» ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ (διωγμένος κι αυτός, ο κατεξοχήν μελετητής του Επίκουρου) που βίωσε την αθλιότητα όλων των γερμανόδουλων, οι οποίοι στη συνέχεια, με την ίδια ευκολία έγιναν αγγλόδουλοι για να πεθάνουν αμερικανόδουλοι.

Οποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά, κάτι κρύβουν. Εκτός κι αν η κυβέρνηση, μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις απέναντι στους γερμανούς, ανέλαβε το καθήκον να βγάλει λάδι όλους τους συνεργάτες των γερμανών (τους ίδιους τους είχε αθωώσει μέσω Μέρτεν ο εθνάρχης Καραμανλής).

_______________________

* Δεν το λέω εγώ. Το ΠαΣοΚ το έλεγε όταν η Νέα Δημοκρατία έφερνε στη Βουλή νόμους για ανανέωση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το ελληνικό δημόσιο. Τώρα, οι ρεαλιστές αρμόδιοι υπουργοί και λοιπά πράσιν’ άλογα, θεωρούν υπόδειγμα, μοντέλο που λένε, τη σύμβαση του ΟΑΣΘ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s