Προτάσεις για ένα Νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η αναμόρφωση του κανονισμού εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί γεγονός κοινωνικής σημασίας για την πόλη.

Ο κανονισμός που θα διαμορφωθεί δεν πρέπει να είναι απλώς ένα κείμενο που θα ρυθμίζει διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα κείμενο που θα ενδιαφέρει στενά τους δημοτικούς συμβούλους και τις δημοτικές παρατάξεις. Οφείλει με την εισαγωγή νέων θεσμών και φιλοσοφίας στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, να εισηγηθεί μια ουσιαστική αλλαγή των σχέσεων δήμου -πολίτη, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ενεργού κοινωνικού και επιστημονικού δυναμικού της πόλης, για την αποδοτικότερη λειτουργία της δημοτικής διοίκησης.

Ο νέος κανονισμός πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση ενός ουσιαστικού εκδημοκρατισμού των πολιτικών και διοικητικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διαφάνεια της δράσης της και τη διεύρυνση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής. Στηριζόμενος στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που εξελίσσονται συνεχώς, στοχεύει στη μετουσίωση της αυτοδιοίκησης σε ζωντανό πυρήνα με τον πολίτη ενεργό παράγοντα και στήριγμα της δράσης της.

Στο νέο κανονισμό πρέπει να κατοχυρωθούν καινοτόμοι θεσμοί και λειτουργίες, έξω και πέρα από το στενό διαχειριστικό πνεύμα της σημερινής λειτουργίας του δημοτικού κώδικα. Με την ισχύ και εφαρμογή ενός τέτοιου κανονισμού, προσδοκούμε ότι θα τεθούν σε κίνηση όλες οι ζωντανές δυνάμεις της πόλης μας και το Δημοτικό Συμβούλιο  θα αναδειχθεί σε όργανο οραματισμού, προγραμματισμού και υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

Στο νέο κανονισμό εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου πιστεύουμε ότι πρέπει να κατοχυρώνονται απαρέγκλιτα τα ακόλουθα θέματα:

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  1. Να θεσμοθετηθεί η αντιπροσωπευτικότητα στη σύνθεση όλων των διοικητικών οργάνων του Δήμου, των επιτροπών, των διοικήσεων νομικών προσώπων κ.λ.π.
  2. Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των δημοτικών παρατάξεων, ως αναγκαίος όρος για την επίτευξη ευρύτερων κοινωνικών συγκλίσεων και συναινέσεων.
  3. Να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του και να αποσυμφορηθεί από διαδικασίες διαχειριστικού χαρακτήρα.
  4. Να ενισχυθεί ο επιτελικός και ουσιαστικός χαρακτήρας του δημοτικού Συμβουλίου με την ουσιαστική συμβολή των μικτών Δημοτικών Επιτροπών όπου θεσμοθετείται η κοινωνική συμμετοχή για την υποβοήθηση του έργου του Δήμου και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πόλης.
  5. Να κατοχυρωθούν οι διαπαραταξιακές Επιτροπές Διαφάνειας για τις προμήθειες, τις προσλήψεις προσωπικού, την πορεία των τεχνικών έργων.

Β.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  1. Να θεσμοθετηθεί ο δημοτικός έλεγχος μέσα από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ώστε κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα εισαγωγής προς συζήτηση θεμάτων που τον απασχολούν σε ειδικές τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Να παρέχεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων και των θέσεων των πολιτών με άμεση επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή μέσω μιας Επιτροπής Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  3. Να κατοχυρωθεί η στελέχωση των επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου-  επιτροπές Κοινωνικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Τεχνικών Έργων, Παιδείας, Πολιτισμού, Αναπτυξιακής Πολιτικής, Επικοινωνίας και Πληροφόρησης- από το ανθρώπινο, ερευνητικό & επιστημονικό δυναμικό της πόλης μας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό, ότι η συζήτηση για την τελική διαμόρφωση του νέου κανονισμού δεν είναι μία τυπική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης και  τελικά, ευθύνη όλων μας.

Κατοχυρώνοντας μια πρωτοποριακή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτή που περιγράψαμε, υποστηρίζουμε ένα πρότυπο μοντέλο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης που θα βασίζεται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή, τον εκατέρωθεν σεβασμό, τον ελεύθερο διάλογο.

Ένα μοντέλο πόλης όπου όλες οι προτάσεις και οι απόψεις έχουν ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα.

 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ

                ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s