Απίστευτα δισ. για… καθαρισμό!

Το ερώτημα πλανάται παντού: Πώς πτωχεύσαμε; Ελάτε ντε… Δεν είναι δύσκολη η απάντηση. Δεν έπεσαν έξω οι επιχειρήσεις με κακές χρονιές στην παραγωγή. Δεν μας έφταιξε ο κακός μας ο καιρός. Δεν φταίει ο Θεός που μας μισεί… Πέσαμε έξω γιατί… τα βγάλαμε έξω!

Της Νόρας Ράλλη ( noraralli@hotmail.com)

Σίγουρα τα βγάλαμε από τα κρατικά ταμεία. Σίγουρα μέρος βγάλαμε και έξω από τα σύνορα. Ποια; Τα χρήματα, φυσικά. Το δημόσιο χρήμα για την ακρίβεια, για το οποίο φέρνουμε στο φως ντοκουμέντα που δείχνουν γιατί κάποιοι δεν διστάζουν ούτε σε σφαγές τύπου «Κούνεβα»…

Από τη μία οδηγούνται τώρα στον εισαγγελέα επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που έσβηναν φόρους εκατομμυρίων. Με το αζημίωτο; Ανάλογα με τον βαθμό αφέλειας ή ευφυΐας ή πληροφόρησης, απαντά καθένας. Τα έγγραφα που φέρνουμε εμείς στο φως δείχνουν πόσο «λαρτζ» είμαστε στην… καθαριότητα. Πρόκειται για αμύθητα ποσά σε συνεργεία καθαρισμού. Μέσα σε 5 χρόνια για τον καθαρισμό 2-3 φορέων τα κρατικά ταμεία έδωσαν… δισεκατομμύρια δραχμές. Τα έδωσαν, όμως, κανονικά;

Όχι, λέει η τραγωδία της Κούνεβα. Και λέει ότι προσπάθησαν να τη φάνε ολοκληρωτικά, γιατί άρχισε να λέει, ως συνδικαλίστρια, ότι δεν πληρώνονται κανονικά, δεν εργάζονται κανονικά και εκβιάζονται με τη δουλειά. Δεν αποδείχθηκε ποιος έκανε το έγκλημα και παρά την επικήρυξη του ενός εκατομμυρίου για τον δράστη, κανείς δεν μιλάει. Τρία χρόνια τώρα, σιωπή!

Αυτή η σιωπή μαζί με τις φήμες του παρασκηνίου ενισχύουν όσους πιστεύουν σε ενδείξεις πως πίσω από τα «λαρτζ» συμβόλαια καθαρισμών κρύβονται πολιτικοί. Τις ενδείξεις ενισχύει και η διατύπωση κάποιων εγγράφων που στάλθηκαν στον βουλευτή Κώστα Αϊβαλιώτη (ΛΑΟΣ), όταν ζήτησε ενημέρωση.

Τα έγγραφα θέλουν… μεταφραστή, καθώς προκαλούν με τα τρικ

Στο έγγραφο που αφορά την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο υπολογισμός σε εκατομμύρια σταματάει απότομα και μετατρέπεται σε μείωση και σε… χιλιάρικα. Μόνο που αν κάνει κανείς τη «σούμα», πάλι εκατομμύρια και ελάχιστη μείωση στα εκατομμύρια βγάζει. Ένα έγγραφο που αφορά τον ΗΛΠΑΠ θέλει μεταφραστή για το τελικό ποσό. Για να κρύψουν το προφανές ποσό των 15 εκατομμυρίων βάζουν με τρόπο, κάθε άλλο παρά σαφή, έναν πίνακα με μια ετήσια αναφορά στην οποία δεν γίνεται καν τελική πρόσθεση.

Αν αυτά συμβαίνουν μόνο στον καθαρισμό, αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει στον γενικότερο τομέα εξόδων των δημοσίων ταμείων. Αντιλαμβάνεται πώς φτάσαμε στην πτώχευση και οργίζεται, όταν τα μέτρα θεραπείας είναι περικοπές μισθών και συντάξεων αντί να φέρουν πίσω τα κλεμμένα και να γεμίσουν τις φυλακές με τους κλέφτες. Αντιλαμβάνεται γιατί πολίτες φτάνουν και σε σημεία αυτοδικίας, όπως έδειξε η πορεία προς το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου και οι επιθέσεις κατά πολιτικών, όταν τους βρίσκουν στον δρόμο ή σε… εστιατόρια. Τα δυο θέματα (έξοδα για καθαρισμούς και «αναλώσιμα» – εισαγγελέας για τους επιθεωρητές) παρατίθενται ξεχωριστά, ώστε να μπορείτε να κάνετε σύγκριση και να εξάγετε συμπεράσματα…

Έσβηναν πρόστιμα με το «έτσι θέλω»…

Με την κλήση των πρώτων υπόπτων ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για επίορκους οικονομικούς επιθεωρητές που φέρονται ότι προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται μετά από καταγγελίες οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες, περισσότεροι από δέκα συνάδελφοί τους προχώρησαν σε επαναληπτικούς ελέγχους επιχειρήσεων που χρωστούσαν στο Δημόσιο χωρίς να έχουν αρμοδιότητα. Οι ίδιοι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, στη συνέχεια προχωρούσαν σε μηδενισμό των προστίμων και των οφειλών που είχαν μεγάλοι επιχειρηματίες, με το αντίστοιχο πάντα όφελος για τους εαυτούς τους.

Το εντυπωσιακό, πάντως, στοιχείο που έφερε την υπόθεση στη ∆ικαιοσύνη είναι το γεγονός ότι συγκεκριμένα πρόσωπα εμφανίζονται να διενεργούν τις ύποπτες επιθεωρήσεις βγάζοντας… λάδι τους ελεγχόμενους. Από τη δραστηριότητα των οικονομικών επιθεωρητών -κάποιοι εξακολουθούν να κατέχουν υψηλόβαθμα πόστα και να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους- το ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία, η οποία δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί ακριβώς, αλλά εκτιμάται από στελέχη των Αδιάφθορων (βλέπε, τμήμα των Αδιάφθορων του υπουργείου Οικονομικών) ότι μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε ύψος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ…

Η πρακτική που ακολουθούσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν η εξής: αρχικά έκανε αίτηση ο οφειλέτης που ζητούσε τον επανέλεγχο, στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση της Οικονομικής Επιθεώρησης την προωθούσε σε συγκεκριμένη ομάδα ελεγκτών – ορίζοντας συγχρόνως και τον οικονομικό επιθεωρητή που θα είχε την εποπτεία των επανελέγχων.
Όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι επίμαχοι επανέλεγχοι αφενός δεν ήταν νόμιμοι και αφετέρου, ακόμα και όταν γίνονταν, δεν έμπαιναν τελικά στην ουσία. Μάλιστα -κατά τις ίδιες πληροφορίες- οι ελεγκτές υιοθετούσαν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα των αιτούντων για τη διαγραφή των οφειλών τους, µε αποτέλεσμα να εκδίδονται τελικά εκ διαμέτρου αντίθετα από τα αρχικά πορίσματα των ελεγκτών του Σ∆ΟΕ. Πολλοί από τους οφειλέτες που ζητούσαν επανέλεγχο επικαλούνταν το γεγονός ότι για τις αποφάσεις των προστίμων είχαν ασκήσει εμπρόθεσμα προσφυγές. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως λένε νομικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, δεν χωρεί καμιά παρέμβαση επανελέγχου όσο διαρκεί η δικαστική εκκρεμότητα.

Φοροδιαφεύγεις; Μπαίνεις φυλακή!

Στο δραματικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό «Οι άθλιοι», ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Γιάννης Αγιάννης, καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση, καθώς μέσα στην απελπισία του για την αδυναμία να θρέψει την οικογένειά του που λιμοκτονούσε έσπασε την προθήκη ενός αρτοποιείου, αρπάζοντας ένα καρβέλι ψωμί. Η ποινή του τελικά έφτασε τα 19 χρόνια, λόγω των προσπαθειών του να δραπετεύσει. Αν είναι κάτι που έχει μείνει ανεξίτηλο από την ανάγνωση των «Αθλίων», αυτό δεν είναι άλλο από τη σκληρότητα του νόμου, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, που χρησιμοποιεί ως ιστορικό χρόνο το μυθιστόρημα. Ο αστυνόμος Ιαβέρης κυνηγά ανελέητα τον Αγιάννη, σε τέτοιο βαθμό που, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την επίδειξη καλοσύνης από μέρους του, βρίσκεται μπροστά σε ένα ηθικό και ψυχολογικό αδιέξοδο και αυτοκτονεί.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, διαβάζοντας τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Με βάση αυτό, εισάγεται το Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ (μη καταβληθέντος) φόρου, επισείονται ποινές φυλάκισης μέχρι 20 έτη για τους φορολογικούς παραβάτες, προβλέπεται φυλάκιση για όσους έχουν χρέη από 5.001 ευρώ και πάνω. Επιπλέον, στοχοποιούνται δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και νομικά πρόσωπα, απειλώντας τους με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αν δεν παράσχουν επαρκή φορολογικά στοιχεία. Παράλληλα, εισάγονται εκσυγχρονιστικές διατάξεις, καθώς θεσπίζονται ηλεκτρονικά παράβολα και η περίφημη «φοροκάρτα», ενώ θα ενεργοποιηθεί και η δημοσίευση καταλόγου φοροφυγάδων. Μαζί με όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι η απαίτηση είσπραξης χρεών από το Δημόσιο μπορεί να γίνει υπό την απειλή κατασχέσεων, πλειστηριασμών, δέσμευση του 50% των καταθέσεων σε περίπτωση μη καταβολής ΦΠΑ, αλλά ακόμη και δέσμευση χρημάτων που έχει να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους. Θα έλεγε κανείς, χρωστούμενοι φόροι είναι, πρέπει το Δημόσιο να διαθέτει ένα μηχανισμό για να μπορεί να τους εισπράττει. Διαφορετικά, δεν ξέρω πόσοι από μας θα πήγαιναν χαρούμενοι και εκούσια στην εφορία τους για να αποδώσουν ΦΠΑ, να καταβάλουν φόρο εισοδήματος, να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να αντιμετωπίζονται οι φοροδιαφεύγοντες ως εγκληματίες του αισχίστου είδους, τη στιγμή μάλιστα που όταν χρωστάει το Δημόσιο, τότε εξοφλεί με «άυλα χρήματα», έντοκα ή ομόλογα, συνήθως μέσα από χρονοβόρες και πολλές φορές εξευτελιστικές για τους πολίτες διαδικασίες!

Θα υπάρξουν και άλλες «Κούνεβα»;

Την ίδια στιγμή που το κράτος προχωράει σε πολύ αυστηρά μέτρα για την είσπραξη φόρων, για την πάταξη του κινήματος «δεν πληρώνω», καθώς και για την αποφυγή κάθε προσπάθειας φοροδιαφυγής, έγγραφα-φωτιά αποδεικνύουν πως πληρώνουμε ως πολίτες υπέρογκα ποσά για «καθαρισμούς» και «αναλώσιμα»:

– 15.000.000 ευρώ από το 2004 έως το 2009 εδόθησαν στις «συμβάσεις καθαρισμού» των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων Αθηνών και Πειραιώς.

– Περίπου 20.000.000 ευρώ κόστισε η γραφική ύλη και λοιπά αναλώσιμα, μόνο για το 2009 και μόνο για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Πάνω από 17.700.000 ευρώ κόστισε η… καθαριότητα» των κτηρίων και υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, την περίοδο 2004-2009!

– Για έναν χρόνο (2008-2009), το να καθαριστούν οι στάσεις του ΤΡΑΜ κόστισε 300.000 ευρώ…

Αλλά και:

– Για την περίοδο 2003 έως 2008, υπεγράφη συμφωνητικό ανάθεσης και εκτέλεσης καθαρισμού σταθμών, αποβάθρων, κτηρίων και οχημάτων του ΗΣΑΠ, η οποία κόστισε περίπου 10.000.000 ευρώ. Το σκάνδαλο, όμως, δεν είναι μόνο το υπέρογκο και ιλιγγιώδες ποσό, αλλά και η εταιρεία με την οποία υπεγράφη η σύμβαση (η οποία ισχύει και μέχρι το 2011): ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ – ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ… Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Δεκέμβριος 2008: Επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο της Κωνσταντίνας Κούνεβα πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 12 τα μεσάνυχτα της 22-12, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρίσκεται έκτοτε στην εντατική και να κινδυνεύει ακόμα να χάσει τη ζωή της, ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.

Η Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, το οποίο είναι ίσως το πιο ζωντανό σωματείο των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα, που αγωνίζεται σκληρά και ηρωικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και τη μεγαλύτερη εργοδοτική τρομοκρατία, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες – κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Οι συναδέλφισσές της και ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα, επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη. Η εργολαβική εταιρεία, στην οποία δούλευε η Κούνεβα, είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους): τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις εταιρείες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, δηλαδή οι κρατικές εταιρείες-πελάτες δεν αντιδρούσαν στα παράπονα για τον εργολάβο και δεν παρενέβαιναν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Φεβρουάριος 2011: Στα έγγραφα που δόθηκαν ως απάντηση σε ερωτήματα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κου Κωστή Αϊβαλιώτη, στη Βουλή, αναγράφεται ξεκάθαρα πως οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να ασφαλίζουν όλους τους εργαζόμενους σε αυτές.

H πραγματικότητα

Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του Δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας και φυσικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα απαιτούνται στις υπογραφόμενες συμβάσεις, με τα υπέρογκα καταβαλλόμενα από το κράτος ποσά. Ειδικά στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαπούς (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3.000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες, ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους, ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Οι εργολαβίες

Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ και της ΕΒΟ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων), επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών, ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου. Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δολοφόνοι της ακόμα χαίρουν… πλήρους ελευθερίας! Και οι συμβάσεις καλά κρατούν…

Αναδημοσίευση από το http://www.paraskhnio.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s