Απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ – 19.11.2011

Σήμερα, μετά την επιβολή, από την τρόικα του μνημονίου και των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών ελίτ, του μεσοπρόθεσμου, των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η χώρα και η Αυτοδιοίκηση ζουν ένα ζοφερό παρόν, χωρίς ορατές προοπτικές βελτίωσης για το μέλλον.
Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Μία μοναδική ελπίδα οι ενωτικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία με πρωθυπουργό τον συστημικό τεχνοκράτη κ. Παπαδήμο (μεταλλαγμένου σοσιαλιστικού, συντηρητικού και φιλελεύθερου με γαρνιτούρα την ακροδεξιά) κυβέρνηση που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα διαπλεκόμενα μιντιακά συγκροτήματα.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου προοδευτικών και αριστερών αυτοδιοικητικών δυνάμεων και σχημάτων, συνδικαλιστικών παρατάξεων των εργαζομένων και κοινωνικών φορέων για την ακύρωση αυτών των πολιτικών και τον επανακαθορισμό της Αυτοδιοίκησης ως λαϊκού συμμετοχικού θεσμού, εμβρυουλκού δημοκρατικών λειτουργιών και μοχλού προώθησης προοδευτικών κοινωνικών αλλαγών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ χαιρετίζει την πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών του ευρύτερου χώρου μας σε Νέα Ιωνία, Σαρωνικό, Αργυρούπολη-Ελληνικό που πρωτοστάτησαν μαζί με άλλους φορείς για τη δημιουργία ενός διαρκούς διευρυνόμενου κινήματος Δήμων και κοινωνικών δυνάμεων, για την ακύρωση του κοινωνικά ανάλγητου και αντισυνταγματικού «ειδικού τέλους – χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κίνημα που δημιουργεί ήδη θετικά αποτελέσματα.
Χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της ενάντια στη διάλυση και τη συρρίκνωσή τους, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τον εργασιακό μεσαίωνα που τους επιφυλάσσουν οι διεθνείς και εγχώριοι ηγετικοί κύκλοι.
Το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ στάθηκε από την πρώτη στιγμή και στέκεται πάντα δυναμικά αλληλέγγυο, στο πλάι τους.
Άμεσες προτεραιότητές του αποτελούν:
– Η ακύρωση στην πράξη του ειδικού τέλους της ΔΕΗ μέσα από τη διεύρυνση και ενδυνάμωση του κινήματος αποτροπής του. Καλεί δε όλους και όλες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της 2 Δεκέμβρη έξω από το ΣτΕ.
– Η αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.). Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου (ΗΛΙΟΣ, ΣΔΙΤ κ.λ.π.).
– Η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και η αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών, την επιβολή της «κινεζοποίησης» μέσω της ΕΟΣ (Εθνικής Οικονομικής Συνεργασίας) μέσα από τη συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, κοινωνίας και εργαζομένων.
– Η διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση του. Πόροι που θα διατίθενται για την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής στη δημιουργία σταθερών σχέσεων εργασίας, στην αειφόρο ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και όχι στα ΣΔΙΤ των μεγάλων έργων, σε κατασκευές, ενέργεια και απορρίμματα, που η τρόικα και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σχεδιάζουν.
– Η αγωνιστική διεκδίκηση της εφαρμογής του Συντάγματος (άρθρο 103, απόδοση πόρων και αρμοδιοτήτων) απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έχουν μείωση, των θεσμοθετημένων κρατικών αποδόσεων προς την Αυτοδιοίκηση, που αγγίζει το -50% μεταξύ 2009-2012. Μειώσεις και περικοπές που αφήνουν στην αβεβαιότητα δεκάδες χιλιάδες εξυπηρετούμενους και υπαλλήλους σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση.
Τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου αφορούν:
α) Την προσπάθεια ενιαιοποίησης των παρεμβάσεών μας σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο στα ζητήματα προϋπολογισμού και επιχειρησιακών σχεδίων με έμφαση στις διαδικασίες συμμετοχικού προϋπολογισμού, τις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, προοδευτικής δημοτικής και περιφερειακής δημοσιονομικής πολιτικής, ακύρωσης των τάσεων έμμεσης και άμεσης ιδιωτικοποίησης, αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις προτάσεις μας για ανακύκλωση κ.λ.π., βιώσιμου χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. Υπάρχει υλικό και θα επιδιωχθεί η επικαιροποίηση του.
β) Τη συγκρότηση ομάδας επεξεργασίας εναλλακτικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας προς τον «Καλλικράτη» και παρουσίασή του σε ημερίδα αρχές του 2012 με θέμα «Ένας χρόνος μετά τον Καλλικράτη και η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς».
γ) Την προσπάθεια άμεσης διαμόρφωσης πλαισίου πανελλαδικού συντονισμού και δικτύωσης όλων των Αυτοδιοικητικών, Περιφερειακών και Δημοτικών σχημάτων που αντιτίθεται στις μνημονιακές επιλογές, με αξιοποίηση και διεύρυνση των υπαρκτών περιφερειακών και διαπεριφερειακών δικτυώσεων.

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s