Αθήνα, ανοιχτη πολη αντίστασης και αλληλεγγύης

  Με μια Γιορτή Αλληλεγγύης, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Δημαρχείο στην οδό Αθηνάς, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, η “Ανοιχτή Πόλη” θα επικοινωνήσει με τους δημότες της Αθήνας, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας της στην κοινωνία πόλης και τον δημοτικό θεσμό, σε συνθήκες κρίσης, αλλά και ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων.

Επικεντρώνοντας στο δίπτυχο: κανείς μόνος στην κρίση – αντίσταση, αλληλεγγύη, φωτίζουμε τις αιτίες της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου, που αφορούν στη φτώχεια και τη δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των πολιτικών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αγωνιζόμαστε στις γειτονιές και τα θεσμικά όργανα του δήμου για να συγκροτηθούν από τα κάτω συλλογικές αντιστάσεις στην ασκούμενη σήμερα δημοτική πολιτική που, ευθυγραμμιζόμενη με τις μνημονιακές αποφάσεις, προσθέτει στην ανεργία, την επισφάλεια και τις μισθολογικές περικοπές, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

Εργαζόμενοι/ες σε κρίσιμους τομείς απολύονται, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν, οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά, δύο δημοτικά ιατρεία δεν λειτουργούν, οι λέσχες φιλίας υποβαθμίζονται, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης υποχρηματοδοτείται και οι άστεγοι τελούν υπό διωγμό. Τα δημοτικά τέλη είναι δυσβάσταχτα για ορισμένες κατηγορίες δημοτών, κανένα νέο έργο δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι δημότες για τις υπηρεσίες αυξάνει δυσανάλογα προς το εισόδημά τους. Απώτερος σκοπός της δημοτικής αρχής είναι το κλείσιμο και η ανάληψη από ιδιώτες υπηρεσιών του δήμου.

Η “Ανοιχτή Πόλη” επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα που περιγράψαμε σε τρία επίπεδα.

1. Παίρνουμε πρωτοβουλίες και συμμετέχουμε στις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε θέματα του δήμου και ευρύτερα της πόλης και των ανθρώπων της, όπως: οι απολύσεις και η εφεδρεία των δημοτικών υπαλλήλων, οι συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων, η διάσωση των βρεφονηπιακών σταθμών, η οργανωμένη παρέμβαση σε θέματα στέγης και σίτισης, η στήριξη των μεταναστών, η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών υπέρ των ανέργων, των μικροεπαγγελματιών και των φτωχών, η διάχυση του πολιτισμού και του αθλητισμού στις γειτονιές, η διάσωση των ελεύθερων χώρων από «επενδυτικές» επιθέσεις, αλλά και η προστασία των αδέσποτων ζώων, η ανυπακοή στις πληρωμές τελών και χαρατσιών, η αντίδραση στην αύξηση των εισιτηρίων, κ.λπ., κ.λπ. Είμαστε από την πρώτη στιγμή στις πλατείες, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου μας.

2. Για ν’ αντιδράσουμε στη γενικευμένη κυβερνητική και δημοτική επίθεση στα συλλογικά αγαθά πρέπει όλοι και όλες να σταθούμε όρθιοι και πρώτ’ απ’ όλα οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς μέλλον. Αντιστεκόμαστε στη μαζική κατάθλιψη και παραίτηση με όπλο την αλληλεγγύη. Τα δίκτυα που οικοδομούμε μέσα στους θεσμούς, αυτόνομα ως “Ανοιχτή Πόλη” ή στηρίζοντας οργανώσεις όπως οι “Γιατροί του Κόσμου”, δεν είναι μόνο κινήσεις σωτηρίας, αλλά παράθυρα που ανοίγονται στον μελλοντικό αλληλέγγυο κόσμο, πλήγματα στις αντιλήψεις της εξατομίκευσης και του ανταγωνισμού που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

3. Δραστήριες συντρόφισσες της “Ανοιχτής Πόλης” εργάζονται ήδη στη δημιουργία συνεταιριστικών μορφών αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας και μιας υποστηρικτικής τράπεζας. Μπορεί τα υποδείγματα αυτά, που πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ελλάδα και μας παραπέμπουν σε διεθνείς μορφές κοινωνικής πρακτικής, να είναι σήμερα ανίσχυρα απέναντι στην αποδιάρθρωση της παραγωγής και της οικονομίας. Αποτελούν όμως υποδείγματα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας σε συνεταιριστική βάση, και έμπρακτη κριτική στην «αριστερή κουλτούρα του κρατισμού της πρόνοιας, που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ως μια πατριαρχικού τύπου ‘φροντίδα’ για τους ασθενέστερους και όχι ως συμμετοχή τους στη διαμόρφωση όσων τους ενδιαφέρουν και στον κυβερνητισμό που θεμελιώνεται σε μια βαθιά αυταρχική παράδοση».

Και με την ευκαιρία, σας προτείνω να διαβάσετε οπωσδήποτε όλοι και όλες το βιβλίο των συντρόφων Λάσκου – Τσακαλώτου Χωρίς Επιστροφή, από το οποίο και το παραπάνω απόσπασμα.

                                                                        ΕΛΕΝΗ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ AYΓΗ 01/01/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s