ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ) ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Εκπρόσωποι από το δίκτυο μας και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στις 4-1-2012, για να αναφερθούν στους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Αντί η διοικούσα – προεδρέουσα επιτροπή (κ. Ζουρνάς Ι. , κ. Δανιηλίδης Σ. και Παπαδόπουλος Θ. ) να αφουγκραστεί θετικά τις θέσεις των απλών πολιτών και του δικτύου (όπως έχουν κάνει ήδη τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας), δεν μας απάντησε ουσιαστικά σε κανένα ερώτημα διατυπώνοντας ασάφειες και αοριστολογίες και κάνοντας μόνο ειδική μνεία για τα πλεονεκτήματα των ΣΜΑ αδιαφορώντας προκλητικά για όλα τα υπόλοιπα.

Η επιτροπή χλεύαζε την κάθε προσπάθεια να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας χαρακτηρίζοντας μας συνεχώς ανημέρωτους και δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό εναντίον μας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ή ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

1. Η θέση μας για τους ΣΜΑ, είναι ξεκάθαρη και επιτέλους ας σταματήσουν οι υπεύθυνοι (κ. Ζουρνάς Ι. , κ. Δανιηλίδης Σ. και Παπαδόπουλος Θ. ) να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Σαν δίκτυο δεν είπαμε ποτέ όχι στους ΣΜΑ και δεν εναντιωνόμαστε στην κατασκευή τους.
2. Λέμε απλά ΟΧΙ στο ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΣΜΑ Ευκαρπίας που πάει να κατασκευαστεί και μάλιστα δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης του 2005 για τα επόμενα 20 χρόνια ( αρ. πρωτ. 639 / 22-12-2005 ), περιλάμβανε την κατασκευή 7 ΣΜΑ, 2 στο βορειοδυτικό τομέα και άλλα 2 στο νοτιοανατολικό. Αυτή τη στιγμή το μόνο που κατασκευάζεται είναι αυτό της Ευκαρπίας.
3. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η απίστευτη ανισοκατανομή απορριμμάτων, 1100 τόνοι/ ημέρα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, όταν ο ΣΜΑ Επανομής που είναι ακόμη στις μελέτες θα δέχεται 170 τόνους/ημέρα και της Καλαμαριάς (που λειτουργεί χωρίς άδεια!)150 τόνους/ημέρα. Με πιο σκεπτικό την αιτιολογείτε;
4. Δεν θέλουμε άλλα ψέματα για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ Ευκαρπίας
5. Είναι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της διοικούσας επιτροπής της ΠΕΔ, ότι θα έχουμε εξοικονόμηση 35% – 40% στη βενζίνη των απορριμματοφόρων και στις ώρες οδήγησης λόγω του ΣΜΑ Ευκαρπίας…..ένα απλό παράδειγμα: τα μισά σκουπίδια που θα έρχονται στην Ευκαρπία (το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης, όλα της Τριανδρίας και όλα του Αγίου Παύλου ) αντί να προτιμηθεί να πάνε στο ΣΜΑ Καλαμαριάς , που είναι 5 χλμ. το πολύ πάνε έλα, προτιμάται από τους ειδήμονες (γιατί ξέρουν πολύ καλά τι πάνε να κάνουν) να έρχονται στην Ευκαρπία, μια απόσταση 40 και χλμ, πάνε έλα.!!!!!!!!!!!!
Που είναι οι οικονομία κύριοι, αυτά είναι τα Μαθηματικά σας;
6. ΠΟΤΕ δεν υπήρξε διαβούλευση με τους κατοίκους, που έμμεσα πλην σαφώς αναγκαστήκατε να παραδεχτείτε στη συνεδρίαση. Η μόνη διαβούλευση όπως είπατε έγινε με πρώην δήμαρχο της Ευκαρπίας (του οποίου το όνομα δεν είπατε). Είναι ντροπή που το παραδεχτήκατε τόσο απλά και φυσιολογικά. Και μόνο αυτό είναι ικανό να απαιτήσει ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας την οριστική παύση των εργασιών της κατασκευής του ΣΜΑ. Δεν μπορείτε να αποφασίζετε για εμάς στην περιοχή μας και χωρίς μάλιστα να σας έχουμε εκλέξει.
7. Είναι ντροπή να μας λέτε ότι έχετε περιβαλλοντική συνείδηση και ότι επιτελείτε περιβαλλοντικά και οικολογικά έργα, όταν αντί να δώσετε στην Ευκαρπία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ που εδώ και χρόνια είναι βεβαρημένη περιβαλλοντικά (ΤΙΤΑΝ, ασβεστοποιία, πρώην χωματερή, βιομηχανίες και χυτήρια μολύβδου χωρίς άδεια λειτουργίας, μπαζότοπος, νταμάρια κλπ.), εσείς το μόνο που προσπαθείτε με την αλαζονεία σας είναι να της δώσετε άλλο ένα χαστούκι.
8. Καλούμε τον εισαγγελέα να παρέμβει για την καταγγελία που έκανε στις 15-3-2010, το ΔΣ του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο καταγγέλλει τις διαδικασίες της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση του Έργου « Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΒΔ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Νομού Θεσσαλονίκης» με φωτογραφικό διαγωνισμό. (με πρωτοσέλιδα και συνεχή δελτία τύπου)
9. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέλουμε να υπάρχει σεβασμός και ήθος και να μην υποβαθμίζεται το ότι έχουν κατατεθεί ήδη ασφαλιστικά μέτρα από το δήμο Παύλου Μελά και το ότι εκκρεμεί η απόφαση του συμβούλιου επικρατείας για το ΣΜΑ Ευκαρπίας

Καλούμε να πάρουν θέση:
Α. Το Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ισοκατανομή τους όπως έγινε στην ΑΤΤΙΚΗ και στην ΚΡΗΤΗ, που ανέλαβε δράση το Ε.Μ.Π. Αθήνας και όχι με καθηγητές που εκπροσωπούν τον εαυτό τους και μιλάνε μόνο για την ύπαρξη ΣΜΑ.
Β. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και να κάνει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο αλλάζοντας τη χωροθέτηση του ΣΜΑ στο οικόπεδο που πρότεινε ο δήμος μας υλοποιώντας το περιφερειακό σχεδιασμό για 7 ΣΜΑ (που αποφάσισε το 2005) και να μην αφήσει τους 3 υπεροπτικούς κυρίους να αποφασίζουν για όλους στη Θεσσαλονίκη νομίζοντας ότι τα ξέρουν όλα.

Το μήνυμά μας: Όσο και αν προσπαθείτε να μας πείσετε, μετά από αυτά που ακούσαμε και είδαμε από εσάς τους σούπερ περιβαλλοντικούς ήρωες της Θεσσαλονίκης μαζί με την υπεροψία σας και την αλαζονεία σας δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε με τίποτα να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ δίπλα στο ΤΙΤΑΝ. Δεν πείθετε κανένα για τις προθέσεις σας!

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s