Προϋπολογισμός Δήμου Θεσσαλονίκης: Στην «κινούμενη άμμο» του Μεσοπρόθεσμου

«Ο προϋπολογισμός του 2012, είναι όπως αυτός του 2011, πραγματικός και όχι πλασματικός. Περιγράφει δηλαδή τι πραγματικά θα εισπράξει και θα ξοδέψει ο δήμος Θεσσαλονίκης και όχι τι θα ήλπιζε να εισπράξει και να ξοδέψει. Περιγράφει την πραγματική δράση που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και όχι ένα ευχολόγιο που απλώς εκφράζεται αριθμητικά»,  υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τον προϋπολογισμό του δεύτερου δήμου της χώρας για το δίσεκτο 2012.

Πιο εύγλωττος  ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν  εξήγησε ότι «κατά την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού προβήκαμε σε κάποιες αναγκαίες περικοπές σύμφωνα και με τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης που ελήφθησαν στα πλαίσια των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»:
δηλ. κατά 10%  μείωση, σε σχέση με το 2011, της τακτικής ενίσχυσης από τους ΚΑΠ, κατά 50% μείωση της ΣΑΤΑ, ληστρικός δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «έλεγχος σκοπιμότητας» και όχι νομιμότητας των δαπανών  από το  Ελεγκτικό Συνέδριο, απειλή «αναμόρφωσης»-περικοπής κατά 15% των κονδυλίων του προϋπολογισμού, ακόμη και μετά την ψήφισή του* (!)

Ιδού το «πνεύμα περισυλλογής και οικονομικού νοικοκυρέματος» που -κατά τη Διοίκηση Μπουτάρη – διέπει τον προϋπολογισμό  του 2012:
είναι μειωμένος κατά 17% (407,17 εκατ. Ευρώ) σε σχέση με το 2011 (474,3 εκατ. Ευρώ), τη στιγμή που οι λειτουργικές δαπάνες του δήμου ανέρχονται στα 130,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα μόλις στα 28,4 εκατομμύρια ευρώ. Εκχωρούν μάλιστα τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων – πάνω από 80% – στους εργολάβους, ενώ ελάχιστα έργα θα γίνουν με αυτεπιστασία, αφού δεν προσλαμβάνουν εργατοτεχνικό προσωπικό.

Η υποψήφια για «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Θεσσαλονίκη μειώνει τα κονδύλια για το «πράσινο» περισσότερο από 30%!

Η πολύφερνη Θεσσαλονίκη «Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» θα επιχορηγήσει τα αθλητικά της σωματεία το 2012  με μόλις 7.050 € έναντι 40.000 € το 2011- δηλ. «κούρεμα» κατά 80% στην ήδη μειωμένη κατά 92,4% επιχορήγηση του 2010.

Η κατά 14,61% αύξηση των κονδυλίων για την «κοινωνική πολιτική»(;), η κατά 7,5% μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, η αποπληρωμή του 50% των χρεών του δήμου προς τους προμηθευτές, δεν ανατρέπει τη «συντηρητικότητα στον προϋπολογισμό των εσόδων και των δαπανών» – αφού μόνο οι ανείσπρακτες οφειλές από πρόστιμα και κλήσεις ανέρχονται σε 48 εκατ. ευρώ, όπως ομολόγησε ο Γ. Μπουτάρης.

Είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός ενός δήμου -πόσο μάλλον ο Κρατικός-  δεν είναι ένα λογιστικό αλλά ένα πολιτικό μέγεθος, στο οποίο δεν πρέπει απλώς να αποτυπώνονται ποσοτικά οι προτεραιότητες της διοικούσας πλειοψηφίας, αλλά να διαμορφώνεται με τη συλλογική, αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των δημοτών. Όχι με τις κατ’ επίφαση «δημοκρατικές» διαδικασίες της διαβόητης «Επιτροπής Διαβούλευσης» – όργανο κατασκευής συναίνεσης, στην ουσία.

Πώς μπορείς να εφαρμόσεις Κοινωνική Πολιτική που θα αντιμετωπίσει το ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των ανέργων, των φτωχών και των άστεγων στην πόλη, όταν αυτοί δεν έχουν φωνή; Με τη λογική της δημοτικής φιλανθρωπίας, τις ανέξοδες διακηρύξεις περί εθελοντισμού ή τις «χορηγίες»;

 Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ο Μπέρναρ Σω «δεν έχουμε ανάγκη από καλούς Σαμαρείτες, το πρόβλημα είναι να πάψουν να υπάρχουν ληστές» – δηλ. η κυβέρνηση Παπαδήμου-τρόικας.

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη»

ΕΠΟΧΗ, 15-1-2012
______________________________

* Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στις 8/12/011 από τις παρατάξεις:
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010» (παράταξη Μπουτάρη) και «ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» (Μ. Στεργίου-υποστηρίχτηκε από το ΛΑΟΣ),
ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» (ΣΥΡΙΖΑ), «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΚΚΕ), «ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ» (Στ. Παπαθεμελής), «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» (Χρ. Μάτης), «ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (Κ. Γκιουλέκας, βουλευτής της Ν.Δ., που παρά τις δημαγωγικές κορώνες του για το «τσεκούρεμα της Αυτοδιοίκησης» ψήφισε τον τρικομματικό Προϋπολογισμό του 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s