Ενημέρωση για το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σας για τα τεκταινόμενα στην Τ.Α, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μια εικόνα για όσα έγιναν στο Συνέδριο, με τον τρόπο που ένα γραπτό κείμενο επιτρέπει.

Στην κατεύθυνση αυτή θα θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα κείμενα:

Α. Ενημερωτικό σημείωμα από μένα με περιληπτική αναφορά στα τεκταινόμενα του Συνεδρίου.

Β. Το κείμενο Συμπερασμάτων της πλειοψηφίας του Συνεδρίου (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)

Γ. Το Ψήφισμα της πλειοψηφίας,

Δ. Το Ψήφισμα της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας.

E. Ποιες ρυθμίσεις εισάγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους δήμους, 30-12-2011

Εύχομαι όλα αυτά να αποτελέσουν ουσιαστική συμβολή ενημέρωσης σας.

 

  1. Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των κομμάτων και φορέων. Αλγεινή εντύπωση έκαναν οι ομιλίες των εκπροσώπων της Κυβέρνησης – Υπουργού και υφυπουργών – και ιδιαίτερα του κ. Κουκουλόπουλου, η ομιλία του οποίου ήταν με τις καλύτερες εκτιμήσεις εξωπραγματική.

Οι βασικές αναφορές των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν:

α) Το τοπίο στην αυτοδιοίκηση άλλαξε προς το καλύτερο με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Μάλιστα θεώρησαν την μεταρρύθμιση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα, σύγχρονο κράτος. ( Σημ: Η Γαλλία έχει 20.000 Δήμους και κοινότητες.)

β) Οι Δήμοι πρέπει να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους. (σημ. η φράση αυτή εξωραϊζει τη μείωση των οικονομικών)

γ) Επέδειξε ουδέτερη στάση στις υπερεξουσίες του ελεγκτικού Συνεδρίου και στη διένεξη με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η αδυναμία του Ταμείου να δανειοδοτήσει  τους Δήμους, οι οποίοι ασφυκτιούν οικονομικά  για μήνες τώρα, ενώ έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις.(Σημ.: Η ρύθμιση του θέματος αυτού έχει για όλους όφελος. Για το Ταμείο, για την ανακούφιση των Δήμων και για την αγορά που δοκιμάζεται……και όμως δεν προωθείται για γραφειοκρατικούς λόγους)

δ) Επιβεβαίωσε ότι τα προνοιακά επιδόματα, η μεταφορά των μαθητών και η πρώτη δόση για το «βοήθεια στο σπίτι» θα αποδοθούν από τους ΚΑΠ. (σημ: η περαιτέρω μείωση των έτσι και αλλιώς κολοβών ΚΑΠ)

ε) Δεν υποσχέθηκε ότι τα 450 εκ. θα καταγραφούν και θα αρχίσουν να υπολογίζονται στο δωδεκατημόριο. ( η υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών  παραμένει και ασαφής και  αόριστη)

στ) Δεν πρότεινε κάποια λύση για τους ελέγχους σκοπιμότητας των επιτρόπων και τον ασφυκτικό έλεγχο των Δήμων. (Σημ: Έτσι θα συνεχισθεί το απαράδεκτο καθεστώς της εξουσίας των Επιτρόπων, όπου αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.)

ζ) Επιβεβαίωσε έμμεσα πλην σαφώς τις μειώσεις στους ΚΑΠ & ΣΑΤΑ. (Σημ: Ως γνωστό τα τελευταία τρία χρόνια η μείωση άγγιξε το 55%, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα ανελαστικά τους έξοδα, να μην μπορούν να επιβιώσουν.)

η) Θεώρησαν τις μετατάξεις των εργαζομένων υποχρεωτικές  …διαφορετικά έπονται απολύσεις. (Σημ: Η τρομοκρατία και η εξαθλίωση των εργαζομένων αναφέρονται σε κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση του Μνημονίου)

θ) Υποσχέθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι διορθωτικό του Καλλικράτη θα δοθεί τις επόμενες βδομάδες στην ΚΕΔΕ για διαβούλευση. (Σημ. Άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας του Καλλικράτη είναι και η κατεπείγουσα προσπάθεια αναθεώρησης του.)

ι) Οι τοποθετήσεις τους κινήθηκαν σε ένα νεοφιλελεύθερο επίπεδο, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων, τα ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίες και οι εφεδρείες και οι απολύσεις ήταν κοινές αναφορές.

κ) Προβλήθηκε ιδιαίτερα το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, «Αυτοδιοίκηση –Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη».  (Σημ:Στον αναπτυξιακό τομέα, αφού ναυάγησαν όλα τα καλλικράτεια κατασκευάσματα, όπως τα πολυδιαφημισμένα προγράμμματα, Ελλάδα, πρόγραμμα εξυγίανσης και άλλα, προχωρούν τώρα σε ένα πομπώδες και φιλόδοξο πρόγραμμα……οψόμεθα, καθώς δεν έχουμε δει συγκεκριμένες κινήσεις.)

  1. Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων και των Συνέδρων. Κύρια χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων αυτών ήταν η οργή, η αγανάκτηση και η απαισιοδοξία για το μέλλον της Τ.Α.

α) Οι Σύνεδροι ήταν λάβροι κατά του Καλλικράτη και των συνεπειών αυτού. Ούτε ένας Σύνεδρος δεν υπερασπίστηκε το έκτρωμα αυτό. (Σημ: Είναι προφανές ότι δικαιωθήκαμε όταν πριν ένα χρόνο φωνάζαμε ότι ο Καλλικράτης είναι αντιδημοκρατικός, συγκεντρωτικός και αναποτελεσματικός και θα μετατρέψει την Τ.Α σε δημόσια Υπηρεσία).  Έγινε πλέον σαφές ακόμα και στους δύσπιστους ότι το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης στοχεύει στον μεγαλύτερο έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είναι ενταγμένο στο σύμφωνο σταθερότητας και υπηρετεί το νεοφιλελευθερισμό. Ταυτόχρονα είναι γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Η μεταρρύθμιση αυτή μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε κρατική υπηρεσία.

β) Ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν οι Δήμαρχοι των μεγάλων γεωγραφικών οντοτήτων (Ρόδου, Κέρκυρας κ.ο.κ), οι οποίοι περιέγραψαν με δραματικούς τόνους την αδυναμία να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον.

γ) Επισημάνθηκε, επίσης, το μαράζωμα της επαρχίας από τους συνεχείς πειραματισμούς των ανίδεων, τύπου Ραγκούση κ.ο.κ

δ) Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων ήταν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Δήμων, που προαναφέρθησαν.

ε) Οι έλεγχοι σκοπιμότητας των Επιτρόπων και η λειτουργία του Ελεγκτικού απασχόλησαν, επίσης, τις τοποθετήσεις των Συνέδρων. οι υπερεξουσίες των επιτρόπων και του ελεγκτικού αποτελούν βραχνά για τους Δημάρχους. Οι επίτροποι είναι αυτοί που καθορίζουν όχι μόνο τη νομιμότητα, αλλά και τη σκοπιμότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται σταδιακά η αυτοδιοίκηση σε υπηρεσία του Κράτους. Ταυτόχρονα εμποδίζονται σημαντικές δραστηριότητες της Τ.Α.

στ)Από την άλλη πλευρά τονίσθηκε ότι συνεχίζεται η τοκογλυφία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο υψηλός τόκος του Ταμείου και τα εμπόδια του ελεγκτικού καθιστούν ακόμα δυσκολότερη  τη δανειακή βοήθεια των Δήμων.

ζ) Τέλος, καυστικά σχόλια συγκέντρωσαν από τους Συνέδρους οι τοποθετήσεις  των εκπροσώπων της Κυβέρνησης.

η) Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Συνεδρίου δεν εκφράστηκαν, δυστυχώς, στο ψήφισμα και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, όπου επικράτησαν οι συμψηφιστικές λογικές και οι λογικές των δύο μεγάλων κομμάτων που για μια ακόμα φορά τα βρήκαν μεταξύ τους, παρά τις προηγούμενες κορώνες. (Σημ: Στην ομιλία του ο γράφων είχε επισημάνει αυτή την εξέλιξη και τότε αντέδρασε ο επικεφαλής της Παράταξης που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ……στο τέλος βέβαια δικαιώθηκε.)

3.Οι προτάσεις που ακούσθηκαν ήταν διαφορετικές αυτές που ακούσθηκαν στο Συνέδριο και αυτές που ψηφίσθηκαν. Στην κατεύθυνση αυτή καταψηφίσαμε το κείμενο της πλειοψηφίας (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και καταθέσαμε δικό μας ξεχωριστό ψήφισμα. Οι λόγοι της διαφοροποίησης μας είναι οι ακόλουθοι:

   α) Αναφορικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συνέδρων  ανταποκρίνεται στην δική μας εκτίμηση, όπως αυτή αναγράφεται στο ψήφισμα μας και λιγότερο ως ελάχιστα στο πλαδαρό και παρελκυστικό ψήφισμα της πλειοψηφίας. Και τα δύο ψηφίσματα επισυνάπτονται για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι υποστηρικτές του «Καλλικράτη» ένα χρόνο μετά είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να  αποδεχθούν την αποτυχία του και την δυσλειτουργία του και προτείνουν αμήχανοι και εγκλωβισμένοι τροποποιήσεις. Η δικιά μας άποψη είναι ξεκάθαρη στο ψήφισμα: ανατροπή του «Καλλικράτη»  και  αντικατάστασή του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύει μια δημοκρατική, αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

    β) Αναφορικά με τα οικονομικά  η εκτίμησή μας ότι ο «Καλλικράτης» είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και το όχημα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει απολύτως δικαιωθεί και προβάλλεται στο ψήφισμα μας σε αντίθεση με το ψήφισμα της πλειοψηφίας που ούτε καν μνεία δεν υπάρχει. Σαν να μην μας αφορά το Μνημόνιο ως Τ.Α. Στο ψήφισμα μας είναι σαφές ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικα και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και ο «Καλλικράτης» μεγέθυναν τα υπάρχοντα προβλήματα, οδηγούν σε κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, υπερφορολόγηση των πολιτών, απολύσεις και ιδιωτικοποίηση  των δημόσιων υπηρεσιών γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν στην πράξη και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατήσει και να σταθεί αλληλέγγυα σε δράσεις και κινήσεις συνδικάτων, φορέων και πολιτών που το επιδιώκουν.

   γ) Στο ψήφισμα της πλειοψηφίας αγνοούνται οι απειλές για εφεδρείες και  απολύσεις των εργαζομένων στους Δήμους και  στο δημόσιο σε συνδυασμό με τις λόγω μνημονίου άγριες περικοπές 3 δις €  από θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ως το 2013. Στο δικό μας ψήφισμα επιμένουμε στην  υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και στην αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.

   δ) Όπως είναι εύλογο το ψήφισμα της πλειοψηφίας δεν αναφέρεται διόλου στις πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων που επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.) και  εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου (ΗΛΙΟΣ, ΣΔΙΤ κ.λ.π.). Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ΣΔΙΤ είναι το Ελληνικό και οι τρόποι αξιοποίησης του. Στην περίπτωση αυτή εκχωρείται δημόσιος χώρος και εκποιείται δημόσια περιουσία.

   ε) Το διεκδικητικό πλαίσιο στο ψήφισμα της πλειοψηφίας δεν αναφέρεται. Στο δικό μας ψήφισμα είναι σαφές ότι     Η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, κυβέρνηση που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα διαπλεκόμενα μιντιακά συγκροτήματα. Η δημιουργία κινήματος με στόχους την κατάργηση της νέας δανειακής σύμβασης, την ανατροπή της συγκυβέρνησης και αυτής της πολιτικής και την αναγκαία συγκρότηση και συμπαράταξη όλων των αριστερών – αντινεοφιλελεύθερων – αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι επιτακτική για την αλλαγή στη χώρα μας. Αναφορικά με την εξαθλίωση της Τ.Α, η πρόταση μας συγκεκριμενοποιείται στην απόφαση για το  κλείσιμο των Δήμων και συγκεντρώσεις στο Κέντρο της Αθήνας. Η δράση μας πρέπει να είναι  κοινή δράση με τους εργαζόμενους και την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Επομένως, συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και το λαό των πόλεων μας και συντονισμένα αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 27 – 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Σπύρος Τζόκας – Μέλος Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s