Μερικά ακόμα επιχειρήματα κατά της «ανοικοδόμησης των Αλευρόμυλων Αλλατίνι»

Όποιος επιχειρηματολογεί υπέρ της ανοικοδόμησης του ελεύθερου πράσινου χώρου του συγκροτήματος Μύλων Αλλατίνι
Ξεχνά πως το επίμαχο βιομηχανικό συγκρότημα από κοινόχρηστος και χώρος πρασίνου που είχε χαρακτηριστεί από το 1971 μετετράπη κατόπιν παρεμβάσεων σε …οικοδομήσιμο.
Ξεχνά τις επίμονες απόπειρες των ιδιοκτητών (από το 1989) για τον αποχαρακτηρισμό του συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, που είχαν συναντήσει την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων της πόλης.

Ξεχνά την σκανδαλώδη αύξηση του συντελεστή δόμησης σε 4,2 την ίδια στιγμή που για όλα τα γειτονικά οικόπεδα δεν υπερβαίνει το 2,4.
Ξεχνά ότι συμπτωματικώς, την εποχή που δίνεται αυτός ο συντελεστής, µέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και ο κ. Στέφανος Μάνος
Ξεχνά ότι, ήδη από το 1992, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν και πέτυχαν μεταφορά συντελεστή δόµησης για 70.350 τ.µ., καρπούμενοι σημαντική υπεραξία.
Ξεχνά ότι στα σχέδια οικοπεδοποίησης του χώρου είχαν αντιδράσει και οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έκαναν λόγο για οικοδοµικό τετράγωνο «τέρας» και «πρωτάκουστου» στην καρδιά της πόλης. Βέβαια στη συνέχεια τόσο ο κ. Παπαγεωργόπουλος ως δήμαρχος και ο κ. Ψωμιάδης ως νομάρχης βρέθηκαν να κάνουν παρέμβαση στο ΣτΕ στο πλευρό των ιδιοκτητών και εναντίον της προσφυγής κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων. Μαζί τους ήταν και ο κ. Μπουτάρης με το γνωστό έγγραφο που είχε καταθέσει.
Ξεχνά τέλος δύο διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ (2540/2005 και 669/2010) με τις οποίες ακυρώνει οριστικά κάθε προσπάθεια οικοπεδοποίησης του συγκροτήματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣτΕ στην πρόσφατη απόφασή του «η χωροθέτηση οικοδομικών μονάδων στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο στηρίζεται στην εκδοχή ότι στο χώρο αυτό ισχύει συντελεστής δόμησης 4,2 και υπολογίστηκε η επιτρεπόμενη δόμηση με βάση το συντελεστή αυτόν και αφαίρεση της δομήσιμης επιφάνειας, για την οποία είχε εγκριθεί μεταφορά συντελεστή». Και κρίνει παράνομη την αύξηση του συντελεστή καθώς «δεν είναι επιτρεπτό να οριστεί συντελεστής δομήσεως, έστω και εμμέσως συναγόμενος, μεγαλύτερος του ανωτάτου κατ’ αρχήν επιτρεπομένου, ο οποίος, άλλωστε, είναι και ο ισχύων μέσος σ. δ. για την οικεία πολεοδομική ενότητα, βάσει του Γ.Π.Σ. του έτους 1993».
Σε απλά ελληνικά βάσει του συντελεστή δόμησης 2,4, η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 64.500 τ.μ. έναντι των περίπου 110.000 τ.μ. που διεκδικούσαν οι ιδιοκτήτες βάσει του συντελεστή 4,2%. Δεδομένου ότι κατά το παρελθόν έχει μεταφερθεί συντελεστής δόμησης για 70.350 τ.μ. που αξιοποίησαν οι ιδιοκτήτες σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν ήδη καρπωθεί πολλαπλάσια υπεραξία. Συνεπώς δεν μπορούν να χτίσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πέραν της ανακατασκευής των διατηρητέων κτιρίων. Και φυσικά η εμπορική αξία του «οικοπέδου» μειώνεται δραματικά.
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας και στην απαλλοτρίωση του συγκροτήματος για να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με την ταυτόχρονη ανακατασκευή των διατηρητέων κτιρίων και απόδοσή τους σε κοινόχρηστες χρήσεις.
Κάθε άλλη τοποθέτηση είτε σημαίνει άγνοια, είτε, δυστυχώς, ταύτιση με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΒΙΒΙΑΝΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, μέλος Συντονιστικού Δημοτικής Κίνησης

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μερικά ακόμα επιχειρήματα κατά της «ανοικοδόμησης των Αλευρόμυλων Αλλατίνι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s