«Μάρμαρα Μόσχου»: Πολυώροφη οικοδομή … αντί για νηπιαγωγείο!

Θεσσαλονίκη 20-3-012

Παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να επαναχαρακτηριστεί και να ανακτηθεί ως σχολικός χώρος το ιδιοκτησίας της Εκκλησίας οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου – Φιλοποίμενος – Χατζή – Χάλκης (πρώην «Μάρμαρα Μόσχου»), η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής… αφού «δεν υπάρχουν λεφτά για να το απαλλοτριώσει».

Συγκεκριμένα, χθες 19/3/12, η Διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης κοινοποίησε προς τους ιδιοκτήτες που συνορεύουν με το οικόπεδο αλλά και προς το Δήμο Θεσσαλονίκης «Πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων». Σύμφωνα με τα από 9/1/2009 και 4/2011 έγγραφα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), βάσει των οποίων συντάχτηκε η «Πράξη», οι παραπάνω ιδιοκτήτες υποχρεώνονται «να καταβάλουν την αποζημίωση για τα τμήματα των οικοπέδων τους που απαλλοτριώνονται», ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει «να καταβάλει την αποζημίωση για τα κτίσματα, τα δέντρα, τα φυτά και άλλες εγκαταστάσεις που θίγονται με την απαλλοτρίωση των τμημάτων των οικοπέδων που ρυμοτομούνται».

Σε μια περιοχή, λοιπόν, πυκνοδομημένη, χωρίς ελεύθερους χώρους, με τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, η Εκκλησία, αδιαφορεί προκλητικά για τη δραματική κατάσταση της σχολικής στέγης και περιφρονεί τη βούληση των κατοίκων της, που εδώ και χρόνια αγωνίζονται και διεκδικούν «την απόδοση του χώρου στο Δήμο για την ανέγερση σχολείου ή για παρεμφερή κοινωφελή σκοπό» – όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την ΟΛΜΕ που την υπογράφουν 170 μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής Φαλήρου-Σχ. Τυφλών-Ευζώνων».

Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλούμε την Εκκλησία να παραιτηθεί από κάθε ιδέα οικοδόμησης ενός ζωτικού για την περιοχή σχολικού χώρου και να αποδώσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, τα 12 τουλάχιστον οικόπεδα που κατέχει και τα οποία προορίζονται για σχολική στέγη.

Θυμίζουμε στη διοίκηση Μπουτάρη ότι στο εκλογικό της πρόγραμμα «δεσμευόταν» ότι:  «Μετά το «πέρασμα» του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα πιέσουμε για την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΟΣΚ, ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου τα 23 ακίνητα που είναι δεσμευμένα για σχολική στέγη, μεταξύ των οποίων και 12 ακίνητα της Εκκλησίας. Η νέα Διοίκηση του Δήμου δεν θα επιτρέψει να αποχαρακτηρισθεί κανένα οικόπεδο από αυτά που προορίζονται για σχολεία».                                      

«Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» – Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s