ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΚΕΔΕ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012, Σπύρος Τζόκας Μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

      Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

    Τη Δευτέρα 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 συγκλήθηκε το Δ.Σ της ΚΕΔΕ με κυρίαρχο θέμα και πάλι το οικονομικό. Στο ΔΣ ακούσθηκαν και πάλι  απ’ όλες τις παρατάξεις οι θλιβερές για την  Αυτοδιοίκηση διαπιστώσεις.

   Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων για λειτουργικές δαπάνες οδηγούν σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Ενώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα 300 εκ.ευρώ που είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών. Σημειωτέον τα 300 εκατ. είναι από τα 450 που είχαν υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος τότε της Κυβέρνησης  κ. Βενιζέλος.     Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις που έλαβε η ΚΕΔΕ και από τον Πρόεδρο και από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  ότι θα δώσουν  450 εκατομμύρια στην Τ.Α που από «λάθος», όπως ισχυρίστηκαν, δεν εγράφησαν στον προϋπολογισμό όχι μόνο αθετήθηκαν, αλλά  κόβονται και άλλα χρήματα. Τώρα διεκδικούνται τα 300 των τελευταίων υποσχέσεων!!! Και ο κατήφορος συνεχίζεται…..

  Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009  έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ.ευρώ το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα 1.415 εκ.ευρώ!!! Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα185 εκ.ευρώ συνολικά.

   Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ –επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 380 εκ. ευρώ.

  Εκτός όμως των παραπάνω τεράστιων περικοπών, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με συνεχείς ρυθμίσεις που πολλές φορές ψηφίζονται εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να ορθώνονται συνεχώς εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία τους.  Με πρόσφατη ψηφισθείσα διάταξη, μεταξύ των άλλων και οι προσλήψεις εργατικού προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων πλέον για να προχωρήσουν, χρειάζονται έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που σημαίνει καθυστέρηση, τουλάχιστον μηνών, μέχρι να γίνουν.

   Τέλος ο νόμος πλέον του ΥΠΕΣ που ψηφίσθηκε τη Μ. Δευτέρα στη Βουλή ούτε το έλασσον ικανοποιεί που είναι τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο στην Κομοτηνή. Τα αιτήματα αυτά αποσκοπούν σε διορθώσεις του αποτυχημένου «Καλλικράτη». Κινείται στην ίδια φιλοσοφία του Καλλικράτη και τον κάνει ακόμα χειρότερο. Το νομοσχέδιο αυτό το καταψήφισε η παράταξη μας στην ΚΕΔΕ και το κατήγγειλε στο σύνολο του. Το αυτονόητο αυτό επαναλαμβάνουμε, καθώς ακούσθηκε από τον εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε στη Βουλή κάτι αντίθετο για το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. Ευτυχώς υπάρχουν και τα πρακτικά…. Που είναι στη διάθεση όλων. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

    Την δυσμενή αυτή πραγματικότητα για την Τ.Α δεν συμμερίζεται η εγκλωβισμένη στο πολιτικό σκηνικό του κοινωνικού αφανισμού πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και της ΠΕΔΑ, η οποία με τεχνάσματα, σοφίσματα και αποπροσανατολιστικές κινήσεις ή κινήσεις εντυπωσιασμού λειτουργεί ως ανάχωμα του συστήματος. Αυτό συνέβη και στη συνεδρίαση αυτή.   Η Θέση της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί  στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης κατ’ επανάληψη και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η λύση που προτείνουμε είναι η συλλογική και δυναμική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εξαθλίωση της και την μετατροπή της σε κρατική υπηρεσία με συγκεκριμένους τρόπους.

     Η πρόταση μας για κινητοποιήσεις συγκεκριμενοποιείται ήδη από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στους ακόλουθους άξονες:

  1. Ενημέρωση της κοινωνίας με όλους τους δυνατούς τρόπους με πρωτοβουλίες των Δήμων. (έκδοση φυλλαδίου, περιοδείες, κινητοποιήσεις ανά Δήμο κ.ο.κ)
  2. Κοινή συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην Τ.Α και με το κεντρικό τους όργανο την ΠΟΕ – ΟΤΑ για τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων.
  3. Κλείσιμο των Δήμων και συγκέντρωση αιρετών και εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, τα βαριά μηχανήματα των Δήμων.
  4. Αμέσως μετά συνέλευση Δημάρχων για εκτίμηση των κινητοποιήσεων και κλιμάκωση του αγώνα.

     Η πλειοψηφία του Δ.Σ για μια ακόμα φορά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και ψήφισαν μια κολοβή πρόταση που συντίθεται:

  • Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των αιρετών της χώρας στις 23 Απριλίου, με μοναδικό θέμα τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων λόγω των συνεχών και δραστικών μειώσεων των επιχορηγήσεων και την συνολική και πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. (Σημ. χωρίς κλείσιμο των Δήμων και χωρίς τους εργαζόμενους..)
  •   Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ προγραμματίζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να θέσει υπόψη τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και να τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
  •   Τέλος η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
  •    Αρνήθηκαν κάθε συνάντηση και κοινή συνεννόηση με τους εργαζομένους και την ομοσπονδία τους που τους προτείναμε.

 

    Εμείς θα επιμείνουμε. Ήδη η πραγματικότητα τους οδήγησε να αποδεχθούν μέρος της πρότασης μας. Όταν το αδιέξοδο θα είναι μπροστά τους τότε ενδεχομένως να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. 

   Η εναρμόνιση με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία είναι ο μόνος δρόμος. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν στην πράξη και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατήσει και να σταθεί αλληλέγγυα σε δράσεις και κινήσεις συνδικάτων, φορέων και πολιτών που το επιδιώκουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s