«Τα φαντάσματα της χούντας ξαναβγαίνουν από τα σεντούκια…»

AYΓΗ, 24/04/2012

Στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο Γ’ Σώμα Στρατού, τίποτε δεν θυμίζει σήμερα, αλλά και δυστυχώς τίποτε δεν υπενθυμίζει, ότι εκεί στεγαζόταν το κολαστήριο της ΚΥΠ στη διάρκεια της χούντας, στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχάς.

Εκδήλωση της ΕΔΙΑ στα «χειρουργεία» της ΚΥΠ (Πολεμικό Μουσείο του Γ’ Σώματος Στρατού) με αφορμή τα 45 χρονια από την 21η Απριλίου

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα της 21ηςΑπριλίου αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα επισκέφθηκαν συμβολικά το Πολεμικό Μουσείο και τους χώρους όπου βρίσκονταν τα λεγόμενα “χειρουργεία” της ΚΥΠ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου η ΕΔΙΑ ΚΔ Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση για τα 45 χρόνια από τη χούντα των συνταγματαρχών.

“Τα φαντάσματα ξαναβγαίνουν από τα σεντούκια και είναι απειλητικά… Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη χούντα των συνταγματαρχών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκπροσωπηθεί στην ελληνική Βουλή η φασιστική – ναζιστική Χρυσή Αυγή!” τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (1940 – 1974) της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μιλώντας, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, στην εκδήλωση για τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών της φασιστικής οργάνωσης, καθώς και για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ενισχύει ακραίες ρατσιστικές και φοβικές φωνές μέσα στην ελληνική κοινωνία για τους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και, όπως είπε ο Τρ. Μηταφίδης, αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΔΙΑ ΚΔ Μακεδονίας κάθε χρόνο “σηκώνει το καπάκι” της ιστορίας του αντιδικτατορικού αγώνα με επισκέψεις σε χώρους όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές.

Πρόσθεσε ότι, με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος, μόνο στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν περίπου 500 άτομα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο, όπου φιλοξενούνται τα αρχεία της ΕΔΙΑ, που παραμένει άστεγη…

Ο μικρός και φιλόξενος χώρος γέμισε ασφυκτικά. Το «παρών» έδωσαν πολλοί αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως οι Ντίνος Τριαρίδης, Ρία Καλφακάκου, Γ. Γρηγοριάδης, Ελ. Στεφανίδου, Αλέκος Γρίμπας. Οι περισσότεροι αφηγήθηκαν τις προσωπικές δύσκολες στιγμές που πέρασαν στα “πέτρινα χρόνια”, μίλησαν για τα βασανιστήρια, τις φυλακές και τους τόπους εξορίας, αλλά και για το σήμερα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υπεράσπιση και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι ένας διαρκής αγώνας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλά νεαρά αγόρια και κορίτσια, τα οποία συμμετείχαν ισότιμα στη συζήτηση που ακολούθησε, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θεατρικό δρώμενο της ομάδας Άλμα – Κάλμα. Προβλήθηκε, επίσης, η κινηματογραφική ταινία – ντοκουμέντο του Ροβήρου Μανθούλη “Η δικτατορία των συνταγματαρχών”.

Στο Γ’ Σώμα Στρατού, εκεί όπου λειτουργούσαν τα λεγόμενα “χειρουργεία” της ΚΥΠ, παρούσα ήταν και η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του βουλευτή τη ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά. Τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας έθιξαν για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν μια αναμνηστική πλακέτα που να γνωστοποιεί στους επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείο ότι εκεί ήταν, εκτός των άλλων, και ένας τόπος μαρτυρίου τα χρόνια της δικτατορίας, όπως και ότι δολοφονήθηκε ο Γ. Τσαρουχάς στις 9 Μαΐου του ’68.

Επίσης τόνισαν ότι η ΕΔΙΑ παραμένει “άστεγη και άπορη” και επανέφεραν το αίτημα να στεγαστούν τα αρχεία τους σε έναν από τους τόπους μαρτυρίου, όπως έγινε στην Αθήνα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εκδήλωση της ΕΔΙΑ ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή Νίκου Καλογερόπουλου, ενώ, πέρα από τη Ρ. Καλφακάκου, παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΤ Πέτη Πέρκα, Ν. Σαμανίδης, Λ. Αρβανίτης και Ελ. Χατζηγεωργίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s