Από τα σκουπίδια…στην έξωση!

Κλέαρχος Τσαουσίδης

Φυσικά δεν είναι τυχαία η επιλογή Ανδρεουλάκου στη θέση του Βασιλικού Επιτρόπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η απάντηση Δένδια («να δούμε τη μετέπειτα πορεία του»…) στην καταγγελία ότι ο γενικός του γραμματέας είναι (σ’ αυτά δε χωράνε αόριστοι) χουντικός, μόνον ως αποδοχή των πεπραγμένων της χούντας και των χουντικών μπορεί να θεωρηθεί και η αλλαγή ύφους στη δημόσια ζωή, η στροφή προς την αυταρχική δεξιά και τη φασίζουσα εκδοχή της είναι γεγονός.
Ως εκ τούτου, κάποιοι ευαίσθητοι στις πολιτικές αλλαγές δημόσιοι υπάλληλοι συγκεκριμένων υπηρεσιών, έλαβαν το μήνυμα.
Για δείτε πώς καταλήγει ένα έγγραφο μιας κυρίας που ένιωσε ότι απέκτησε εξουσία. Έγγραφο που απευθύνεται στην «Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-‘74 Κ.- Δ. Μακεδονίας» και στον έτερο «καταπατητή» της υπό «αξιοποίηση»-διάβαζε ξεπούλημα-της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το «Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ)»:
(…) «Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες (Πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής και Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα κ.λπ. (…)».
Το υπογράφει κάποια «αναπληρώτρια προϊσταμένη (ποπό!) Σεβαστιανή Λευθεριώτη, αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ».
Η κυρία, που την πληρώνουμε όσοι φορολογούμαστε, δεν αποκλείεται, με τον τουπέ που έχει, αντί για τον εισαγγελέα να έστελνε και πάλι στο Βασιλικό Επίτροπο της «εσωτερικής τρόικας-νέας χούντας» τον πρόεδρο της (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-‘74 Κ.- Δ. Μακεδονίας Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ισοβίτη επί χούντας πολιτικό κρατούμενο!
Διαφορετικά, γιατί απαιτεί μ’ αυτό το ιταμό ύφος από τους δύο μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς φορείς να εγκαταλείψουν το διατηρητέο όπου συστεγάζονται, στην οδό Θεοφίλου 13, στην Πάνω Πόλη, μετά μάλιστα από Προγραμματική Σύμβαση «παραχώρησης χρήσης» που συνυπέγραψε το 1998 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος;
Το κτίριο, όπως και αρκετά άλλα στον ίδιο δρόμο ανήκει σε μια ομάδα περίπου 50 μικρών διώροφων κατοικιών της Πάνω Πόλης που επισκευάστηκαν κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και … θα παραχωρούνταν στη συνέχεια στο Δήμο ή σε άλλους κοινωφελείς φορείς της πόλης, ώστε να μην έχουν την ίδια μοίρα με τα φαραωνικά ολυμπιακά έργα.
Έτσι και έγινε -εν μέρει- στην πράξη, όχι όμως τυπικά. Το κτίριο δόθηκε στους φορείς, που έδωσαν πολλά χρήματα για συντήρηση έκτοτε, αλλά η κυριότητά του περιήλθε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, όπου και σιτίζεται η υπογράφουσα την απειλητική επιστολή.
Δεν απαιτώ η κάθε «αναπληρώτρια προϊσταμένη» να γνωρίζει τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ούτε να παρανομήσει, αλλά να μάθει το αυτονόητο: ότι δημόσια περιουσία είναι η ιστορία και ο πολιτισμός αυτής της χώρας, και όχι μόνο τα εγκαταλειμμένα στην τύχη τους ακίνητα του Δημοσίου. Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρος το χωροφυλακίστικο ύφος και τη μικρομέγαλη υπεροψία της.
Στην ΕΔΙΑ φυλάσσονται ντοκουμέντα και πολύτιμα τεκμήρια από την αντιφασιστική και την αντιδικτατορική αντίσταση. Και, ασχέτως αν κάποιοι αριστεροί και αντιστασιακοί τελευταία «σφυρίζουν» κυβερνητικά, εκεί βρίσκονται και τα ματωμένα ρούχα των δολοφονημένων (από τους ασφαλίτες και τους τραμπούκους) βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά. Τα ρούχα αυτά σώθηκαν λίγο προτού πεταχτούν στα σκουπίδια κατά τη διάρκεια εργασιών…καθαρισμού του Δικαστικού Μεγάρου.
Και η ΕΔΙΑ, σε συνεργασία με το «Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ» και με την υλική υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης-Θέρμης καθώς και ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οργάνωσε πέρυσι στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης μεγάλη έκθεση με τα ματωμένα «ρούχα της ειρήνης» μαζί με άλλα ντοκουμέντα από την εκκόλαψη του φιδιού της «εθνικής Επαναστάσεως», κατά τον κ. Ανδρεουλάκο.
Ας έρθουν αυτοί που προφανώς και ήδη κανόνισαν σε ποιους θα πουληθούν έναντι πινακίου φακής τα μικρά σπιτάκια της Πάνω Πόλης για να πετάξουν οριστικά στα σκουπίδια την ιστορική μνήμη και την πνευματική δημιουργία που μόλις και μετά βίας επιβιώνει στην πόλη μας.
Και ας φροντίσουν, τόσο οι διοικούντες το Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και οι κεντροαριστεροί συνέταιροι της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» να μην επαναλάβουν και στην περίπτωση αυτή το έγκλημα με το κάψιμο των φακέλων το 1989. Ας ικανοποιήσουν το αίτημα των δύο φορέων να παραχωρηθεί το διατηρητέο «κατά χρήση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Φτάνει πια με το διωγμό της ιστορικής μνήμης σ’ αυτή την πόλη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s