ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και να μου μεταφέρουν τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περικοπή κατά 60% των κρατικών εσόδων, των πόρων των λεγόμενων ΚΑΠ και η επιπλέον μείωση 30% από το φετινό προϋπολογισμό,  οδηγεί στην πραγματικότητα τους Δήμους σε χρεοκοπία. Συρρικνώνει, στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να εκπληρώνουν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις ούτε να παρέχουν την ανταποδοτική στήριξη στους πολίτες, αλλά, βεβαίως, ούτε και να πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζόμενους τους.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς όταν η κοινωνία βιώνει αυτή την πραγματική πραγματικότητα, όταν η Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, πως η τρικομματική συγκυβέρνηση με τόσο μεγάλη ευκολία υπόσχεται στους εταίρους και στην κ. Μέρκελ ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και ότι θα βρει με μεγάλη ευκολία νέα μέτρα πάνω από 15 δις ευρώ. Η χρεοκοπία δεν είναι προ των πυλών. Κοινωνική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει.

Απευθύνουμε έκκληση για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, για να μην καταργηθεί ο θεσμός της Τ.Α. Η ΚΕΔΕ έχει το δικό της συνέδριο, τις δικές της διαδικασίες. Φαντάζομαι ότι θα αποφασίσει ανάλογα και με την εξέλιξη της συνάντησης αύριο  με τον Πρωθυπουργό και για τις δικές της μορφές διαμαρτυρίας ή αντίδρασης εάν δεν υπάρξει το αυτονόητο, δηλαδή να τηρηθούν τα προϋπολογισθέντα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα βυθίζεται και αν δεν αλλάξουμε ρότα, αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μέσα σε μία απερίγραπτη κοινωνική ένταση. Η στάση πληρωμών δεν μπορεί να ξεκινήσει από τους Δημάρχους και τους Δήμους. Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει στάση πληρωμών, ας βγει να το δηλώσει, όχι να το μεταφέρει στους Δημάρχους, στους αιρετούς εκπροσώπους. Γιατί σε τελική ανάλυση, ο απλός κόσμος το Δήμαρχο βλέπει μπροστά του και όχι τον αρμόδιο Υπουργό ή τους Βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν νέες περικοπές. Ας ελπίσουμε ότι, μέσα από τους αγώνες και τη διεκδίκηση θα καταφέρουμε τουλάχιστον να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                             28/8/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s