ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Όπως είναι γνωστό, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με απόφαση της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η διαδικασία προς την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε και λειτουργεί ως γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ ξεκίνησαν σε όλη την Ελλάδα και οι ανοιχτές ιδρυτικές συνελεύσεις των τοπικών επιτροπών, με πρώτο σταθμό την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον επόμενου μήνα.

Σε αυτή την πολιτική διαδρομή η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποφάσισε τη συγκρότηση των τμημάτων, που θα επεξεργάζονται την πολιτική μας στους επιμέρους τομείς και θα συνδέονται με την κοινοβουλευτική δουλειά μέσω των ΕΕΚΕ (Επιτροπές Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου).

Σήμερα, με βάση την απόφαση και με ευθύνη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πραγματοποιούμε την πρώτη μας πανελλαδική συνάντηση για τη δημιουργία του τμήματος Τ.Α., στην οποία έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που είναι:

 • Αιρετοί και στους δύο βαθμούς Τ.Α.,
 • Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ,
 • Μέλη των γραμματειών ή των συντονιστικών επιτροπών των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων,
 • Βουλευτές και συμμετέχουν στην ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εσωτερικών,
 • Επιστημονικοί συνεργάτες στην δουλειά της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εσωτερικών και
 • Επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα και που μπορούν να μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση, αφού συζητήσουμε, μέσα στις σημερινές ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες, την πολιτική μας εμπειρία από τα δύο χρόνια της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Τ.Α., θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε και τη δική μας πολιτική και αυτοδιοικητική παρέμβαση, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη νέα αυξημένη εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ως εκ τούτου στις υποχρεώσεις που μας αναλογούν. Συγχρόνως, θα πρέπει να αποφασίσουμε και τα σχετικά με την οργανωτική μας συγκρότηση και λειτουργία, η οποία θα πρέπει να εξυπηρετεί την ουσιαστικότερη, αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη παραγωγή της πολιτικής γραμμής μας για την Τ.Α.

Άλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η επείγουσα ανάγκη να ανταποκρίνεται η δουλειά μας και στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στα αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν από τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και στις μεγαλύτερες απαιτήσεις που έχουν πλέον από εμάς οι πολίτες ενόψει και του αποτελέσματος των εκλογών του Μαΐου – Ιουνίου που μας ανέδειξε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, παρά τις γνωστές μικρές δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, καθώς οι εκλογές που έγιναν το 2010 διενεργήθηκαν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, η οργανωτική συγκρότηση του τμήματος, η επεξεργασία της πολιτικής μας, η συνεργασία μεταξύ των συντρόφων/-ισσών και η παροχή εκ μέρους μας βοήθειας σε ζητήματα ενημέρωσης, θα πρέπει να συμβάλει ώστε ακόμα και εκεί που δεν έχουμε εκπροσώπηση, να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε και να αναδεικνύουμε ζητήματα.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το τμήμα της Τ.Α., που αποτελείται από όσους συντρόφους/-ισσες είμαστε σήμερα εδώ, αλλά και από όσα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην πορεία της δημιουργίας του ενιαίου πολιτικού φορέα, εκδηλώσουν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτό, προτείνουμε να συνεδριάζει σε ολομέλεια δύο ή τρείς φορές το χρόνο, συζητώντας τις βασικές πολιτικές επιλογές μας στο χώρο της Τ.Α.

Προτείνουμε την εκλογή σήμερα μίας 25μελούς γραμματείας του τμήματος, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα εξειδικεύει τις πολιτικές αποφάσεις και θα αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα της Τ.Α. Η γραμματεία προτείνουμε να συγκροτήσει από μέλη του τμήματος δύο ξεχωριστές επιτροπές που θα ασχολούνται με τα θέματα της Τ.Α. στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό αντίστοιχα, αφού θεωρούμε ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες κάθε βαθμού, παρά την κοινή αυτοδιοικητική μας αντίληψη, έχουν μια ορισμένη ιδιαιτερότητα. Η γραμματεία προτείνουμε να συγκροτήσει και άλλες τέσσερις επιτροπές που θα συζητάνε και θα επεξεργάζονται την πολιτική μας σε περισσότερο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως :

 • Τα οικονομικά και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Τ.Α,
 • Την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική αλληλεγγύη,
 • Το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων και,
 • Την επιτροπή για τα θεσμικά ζητήματα.

Το τμήμα της Τ.Α., όπως αναφέραμε, θα πρέπει να συνδέεται με την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όπως είναι γνωστό, έχουν συγκροτηθεί 16 ΕΕΚΕ που αντιστοιχούν στα 16 υπουργεία. Στην ΕΕΚΕ για το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία αποτελείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που έχουν χρεωθεί στην παρακολούθηση των θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών με υπεύθυνη την σ. Σοφία Σακοράφα και από τους επιστημονικούς συνεργάτες που εργάζονται σε θέματα σχετικά με το ίδιο υπουργείο, θα συμμετέχουνε και δύο-τρία μέλη της γραμματείας του τμήματος Τ.Α. Εννοείται, βέβαια, ότι επειδή τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου εσωτερικών είναι ευρύτερα από την Τ.Α., όπως οι εκλογές και ο εκλογικός νόμος, τα οικονομικά των κομμάτων, η ιθαγένεια και η γενική γραμματεία ισότητας, στις συνεδριάσεις της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εσωτερικών θα συμμετέχουν κάθε φόρα και άλλοι σύντροφοι/-ισσες, ανάλογα το θέμα που συζητείται.

Θεωρούμε ότι θα βοηθούσε την δουλειά μας οι περιφερειακές συσκέψεις των στελεχών μας στην Τ.Α στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣ

Βιώνουμε σήμερα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών, που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τα δημοκρατικά ελλείμματα και επιταχύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, με την άναρχη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση των ανέργων, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, που επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει την αύξηση των κερδών.

Στη χώρα μας, οι εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις, αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξαν την πόρτα στο ΔΝΤ, την τρόικα και στην εφαρμογή των δύο μνημονίων. Στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε 22%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο ήμισυ και η ανεργία τριπλασιάστηκε.

Ειδικότερα στα θέματα που μας αφορούν εδώ, η εφαρμογή των δύο μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 55% των θεσμοθετημένων πόρων της, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 60% στο τέλος της χρονιάς, ενώ σχεδιάζεται μια νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να πληρώσουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους. Μαζί με την οικονομική ασφυξία, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε πολιτική ασφυξία την Τ.Α. Παράλληλα, προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Ίδια εικόνα υπάρχει και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου η μείωση κατά περίπου 40% των πόρων της, μαζί με την απουσία δημοκρατικού προγραμματισμού, τον ερμαφρόδιτο χαρακτήρα της μεταξύ κρατικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διατήρηση της επιτήρησης του κράτους με τις επτά αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, δημιούργησαν έναν νέο γραφειοκρατικό μηχανισμό.

Εισαγωγικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δύο χρόνια λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όλες οι εκτιμήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις που είχαμε εκφράσει έχουν δικαιωθεί. Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, που είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και να ενισχύεται η μονοπρόσωπη εξουσία.

Για τη ριζοσπαστική Αριστερά, η Τ.Α. αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης ευθύνης της διακυβέρνησης, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της. Από την σύγκρουση της με τα συγκεντρωτικά κέντρα αποφάσεων της κρατικής εξουσίας, λόγω της άμεσης καθολικής δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της,  και με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας, πηγάζει ο κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, που φυσικά όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο. Λόγω του ρόλου που πρέπει να παίζει η Τ.Α., είναι πολιτικά αναγκαία η εφαρμογή της απλής αναλογικής και η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή των πόρων.

Υποστηρίζουμε ότι η Τ.Α., σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Διότι, η Τ.Α. είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από της δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η Τ.Α. οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεση μας στις επιχειρούμενες πολιτικές, είτε άμεσης, είτε έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων, στις επαπειλούμενες απολύσεις των εργαζομένων στην Τ.Α και στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που εξελίσσεται στους ΟΤΑ με τις αναθέσεις της αποκομιδής και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Ο αγώνας που δίνουνε τα στελέχη μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης. Αγώνας που πρέπει να δυναμώσουμε, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεκινήσει η στάση πληρωμών από την Τ.Α., όπως σχεδιάζουν, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και η αναγκαστική εγκατάλειψη της κοινωνικής πολιτικής. Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους απέναντι στην εξαθλίωση της με συγκεκριμένους τρόπους.

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στις γειτονιές, που γνωρίζουμε καλά, και να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται καθημερινά. Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα. Στις προσπάθειες αυτές  ενημέρωσης, συγκρότησης μετώπων αντίστασης και επεξεργασίας εναλλακτικών προτάσεων, θα πρέπει να επιδιώκουμε τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣ

Σήμερα έχουμε, ακόμα, μια δίχρονη εμπειρία από την εφαρμογή της πρώτης αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που μας επιτρέπει να συνοψίσουμε τα πολιτικά μας συμπεράσματα, καθώς οι περιφερειακές παρατάξεις που στήριξε στις εκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχουν παρουσία , λόγο και έργο και στις 13 περιφέρειες.

Για μας η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που προβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως η σημαντικότερη τομή στην διοικητική μεταρρύθμιση, κατέληξε σήμερα ένα ακόμη επίπεδο της διοικητικής μηχανής ενώ συγχρόνως καταγράφεται ως το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης. Η λειτουργία της εξαντλείται στην εξειδίκευση και εφαρμογή της μνημονικής περιοριστικής πολιτικής στην περιφέρεια.

Οι οικονομικοί πόροι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι αντιστρόφως ανάλογοι προς τις 313 αρμοδιότητες που με τον «Καλλικράτη» της μεταφέρθηκαν, ενώ η επικάλυψη και ο έλεγχος από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις δημιούργησε ένα ακόμη επίπεδο στις σχέσεις πολίτη-κράτους, που συντηρεί την υπάρχουσα γραφειοκρατία και δημιουργούν ένα πολύπλοκο σύστημα διοίκησης που ελάχιστη σχέση έχει με τον θεσμό της Τ.Α.

Έτσι, οι περιφερειάρχες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. πολιτεύονται ως απλοί διεκπεραιωτές ενός γραφειοκρατικού μοντέλου, χωρίς διάθεση ανατροπής του παρόλο που βιώνουν τα ασφυκτικά προβλήματα του θεσμού.

Θα πρέπει η πολιτική μας και αυτοδιοικητική μας άποψη να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των θεσμικών, των οικονομικών και των αναπτυξιακών ζητημάτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Για την αντιμετώπιση του θεσμικού χάους και του ασφυκτικού αντιδημοκρατικού πλαισίου προτείνουμε ως πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση των αποκεντρωμένων γενικών διοικήσεων, το ξεκαθάρισμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμου, περιφέρειας και κράτους και την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που έχουν έμπρακτα αποδειχθεί αδιέξοδες, όπως λ.χ. ο συμπαραστάτης του πολίτη και η επιτροπή διαβούλευσης. Ουσιαστική και δημοκρατική είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2014, που εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι κακώς ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές, είμαστε ωστόσο κάθετα αντίθετοι στην συζήτηση που αρχίζει να αναπτύσσεται περί του ενδεχομένου αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών για ένα χρόνο. Το ισχυρά πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, οδήγησε στην απόλυτη κυριαρχία της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβουλίων, αντί της απαιτούμενης έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων που θα οδηγούσαν στις συνθέσεις εντός των συλλογικών οργάνων. Τέλος θεωρούμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το π.δ. για την συγκρότηση της ΕΝ.ΠΕ., στην κατεύθυνση της αναλογικότερης εκπροσώπησης όλων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών ρευμάτων.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων, θα πρέπει άμεσα το αυτοδιοικητικό κίνημα να εναντιωθεί στην πολιτική του μνημονίου, αφού με βάση τις επιταγές του έχουν περικοπεί οι ΚΑΠ κατά 40%. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι Περιφέρειες ανέλαβαν πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η μείωση των πόρων της αγγίζει το 60%. Η άμεση χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης για τις νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν, η αποκατάσταση του ύψους της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα τουλάχιστον του 2009 και η άμεση εξόφληση όλων των χρεών παρελθόντων ετών του κράτους προς τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις είναι οι διεκδικητικοί στόχοι μας.

Για τα αναπτυξιακά θέματα υποστηρίζουμε ότι η ανυπαρξία δομών στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων με τυποποιημένες ομοιόμορφες κεντρικές διαδικασίες και η απουσία του δημοκρατικού προγραμματισμού απονευρώνουν τις προοπτικές διαμόρφωσης και στήριξης αναπτυξιακών πολιτικών. Η ενίσχυση του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης και η σύνδεση της περιφερειακής πολιτικής με τους φορείς και τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα ενισχύσουν το δημοκρατικό προγραμματισμό.

Χρειαζόμαστε μια νέα ριζική μεταρρύθμιση τώρα, στα πρώτα βήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που να στηρίζεται σε τρεις άξονες :

 • Στην αποκέντρωση με πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή των συλλογικοτήτων των πολιτών,
 • Στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και
 • Στην ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη των περιφερειών.

Ωστόσο, βασική προτεραιότητα μας ως τμήματος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα πρέπει να είναι η εκπόνηση περιφερειακών προγραμμάτων μέχρι τον Μάιο του 2014, με την δημιουργική συμμετοχή των περιφερειακών παρατάξεων και όλων των κοινωνικών φορέων και κινημάτων σε κάθε περιφέρεια.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕ

Όταν ολοκληρώσουμε την οργανωτική συγκρότηση του τμήματος με την εκλογή της γραμματείας, τον καθορισμό των επιτροπών για την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και την εκλογή του συντονιστή, προτείνουμε να συζητήσουμε σε νέα πανελλαδική συνάντηση :

 • Τη διοργάνωση διημερίδας για την ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ως ανάγκη ενός εναλλακτικού θεσμικού πλαισίου,
 • Την πέμπτη προγραμματική περίοδο 2014-2020, με την προσωρινή ονομασία ΣΕΣ (Σχέδιο Εταιρικής Συμφωνίας), που θα αρχίσει να συζητείται στα Περιφερειακά Συμβούλια, και
 • Την πορεία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014.

Αν έπρεπε κωδικοποιημένα να παρουσιάσουμε τα κυριότερα προβλήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή ενώπιόν μας, ως τμήματος, θα ξεχωρίζαμε τα εξής :

Πρώτο καθήκον μας είναι να υλοποιήσουμε και δια των εκπροσώπων μας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση του κεντρικού αυτή τη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στόχου της δημιουργίας ενός ευρύτατου και πολύμορφου δικτύου αλληλεγγύης. Η δουλειά των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων που κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σε αυτό το ζήτημα διπλή – αφενός μεν να συμμετάσχουν ή και να πρωτοστατήσουν όπου χρειάζεται ως συλλογικότητες στο κοινωνικό πεδίο στις διαφορετικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναδεικνύονται σε όλη την Ελλάδα, αφετέρου δε να πιέσουν με παρεμβάσεις τους σε θεσμικό επίπεδο ώστε να ενταχθούν και οι δήμοι και οι περιφέρειες στην προσπάθεια δημιουργίας δομών αλληλεγγύης.

Δεύτερο καθήκον μας είναι η επαναλειτουργία ή η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, σε συλλογική και πολύ πιο διευρυμένη, αντίστοιχη με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βάση, με στόχο ήδη από σήμερα να έχουμε σε όλες τις περιοχές δημιουργήσει έναν πυρήνα συντρόφων και φίλων που θα ασχολούνται και θα παρεμβαίνουν σε αυτοδιοικητικά ζητήματα και που θα υποστηρίζουν πολιτικά και πρακτικά τη δουλειά των αιρετών μας.

Τρίτο καθήκον μας είναι να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός δυναμικού αυτοδιοικητικού κινήματος, στη βάση των ήδη διαφαινόμενων τάσεων, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και την υπεράσπιση του κοινωνικού και δημοκρατικού ρόλου της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απέναντι στις περικοπές των πόρων και την υποβάθμιση που επιχειρεί η κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, από τα σημαντικότερα και αμεσότερα καθήκοντα του τμήματος Τ.Α., είναι να προωθήσουμε το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ της Κ.Ο., του Τμήματος, των κατά τόπους αιρετών μας στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και των κομματικών οργανώσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην απόκτηση κατά το δυνατόν κοινής αντίληψης στα ζητήματα που αφορούν το πεδίο παρέμβασης και δράσης και της Τ.Α. και στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, των στελεχών, των μελών και των φίλων του για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα.

Τώρα, με βάση τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών που συναντήθηκαν μαζί μας στις εκλογές του Ιουνίου και μας ανέδειξαν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα πρέπει να βάλουμε το ριζοσπαστικό μας στίγμα στον θεσμό της Τ.Α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s