ΟΧΙ στις εθνικιστικές παράτες!

 Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια της  απελευθέρωσής από τον οθωμανικό δεσποτισμό και την επέτειο της αντιφασιστικής αντίστασης κυριολεκτικά σε «κατάσταση πολιορκίας». Με πρόσχημα την αποτροπή επεισοδίων, μονάδες της ΕΛΑΣ έχουν καταλάβει από σήμερα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, στρατηγικά σημεία της πόλης και επιτηρούν προκλητικά  τους διερχόμενους πολίτες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρεί αύριο σε αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη το 1912, ερήμην της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Ελπίζουμε αυτή η κακόγουστη κίνηση να μην αποτελεί κακέκτυπο των ανάλογων εκδηλώσεων της χούντας, υμνητές της οποίας, δυστυχώς, επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο με την ανοχή αλλά και την ενθάρρυνση του όλου ή μέρους της κυβέρνησης των προθύμων που, ενώ έχουν οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη εξαθλίωση, βρίσκουν και διαθέτουν χρήματα για θλιβερές παράτες από «πατριώτες χορηγούς».

Σ’ όλο τον κόσμο οι επέτειοι απελευθέρωσης γιορτάζονται με τη συμμετοχή του λαού και όχι με παρελάσεις, που εμπνευστές τους ήταν τα βάρβαρα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα. Στην Ελλάδα, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου θα γιορταστεί η έναρξη του αντιφασιστικού αγώνα με στρατιωτική παρέλαση ενώπιον μιας ξεπεσμένης στη συνείδηση του λαού πολιτειακής και πολιτικής ελίτ, υπό την προστασία των ΜΑΤ!

 Και το χειρότερο: η επέτειος της απελευθέρωσης από τους χιτλερικούς, στις 30 Οκτωβρίου 1944, θα γιορταστεί με τη γνωστή εκδήλωση ρουτίνας στο ηρώο του Γ΄Σ.Σ., προφανώς για να μην ενοχλούνται τα «πνεύματα» των δωσίλογων και των  χρυσαυγιτών επιγόνων τους από την καθαίρεση της σβάστικας και την είσοδο των στρατευμάτων του ΕΛΑΣ στην καθημαγμένη πόλη.

Σε ένδειξη τιμής για τους ξεχασμένους από την Πολιτεία ΕΑΜίτες-ΕΛΑΣίτες αντιστασιακούς, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στις 1.30μ.μ. -ανήμερα της απελευθέρωσής της  πόλης από τους Ναζί και τους δωσίλογους ταγματαλήτες- θα μετονομάσει συμβολικά την οδό Κ. Μερκουρίου, του μεταξικού δημάρχου που υποδέχτηκε τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής,  σε «οδό 30ης Οκτωβρίου 1944», στη γωνία Μερκουρίου και Β. Όλγας.

Γιατί αυτή η πόλη εκτός από μαρτυρική, υπήρξε και η «μήτρα» της αντιφασιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη, καθώς εδώ ιδρύθηκε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Θεσσαλονίκη 26-10-2012

Από το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s