ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

(18-12-2012) 

Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη πορίσματος επιτροπής του ΥΠΕΚΑ «για τη Μεταρρύθμιση του συστήματος Χωροταξικού & Πολεοδομικού Σχεδιασμού», που διαβιβάσθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτη ως «πρόταση ΥΠΕΚΑ» σε ένδεκα (11) επιλεγμένους φορείς, για απόψεις «εντός 20 ημερών ώστε να αξιολογηθούν και να ενσωματωθούν, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, στην τελική πρόταση».

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ.)  δ ι α τ υ π ώ ν ο υ μ ε  τ ι ς  έ ν τ ο ν ε ς  α ν η σ υ χ ί ε ς  μ α ς για το περιεχόμενο του πορίσματος, μέσω του οποίου:

ü  Επιχειρείται η πλήρης απορρύθμιση του χωροταξικού, πολεοδομικού και, συνεπακόλουθα, του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η χωροθέτηση παντός είδους fast track επενδύσεων.

ü  Ακυρώνεται η όποια υφιστάμενη αποκέντρωση και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

ü  Μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού και αίρεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας των προβλέψεών του από το επίπεδο εθνικού χωροταξικού έως και Γ.Π.Σ..

ü  Υποβαθμίζεται ο σχεδιασμός επιπέδου ρυθμιστικού σχεδίου τόσο για την περιοχή της Αθήνας – Αττικής (με την έγκρισή του μέσω Κ.Υ.Α. αντί Νόμου), όσο και κυρίως για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη «συγχώνευση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης στο Περιφερειακό Πλαίσιο Κ. Μακεδονίας ως ειδικό τμήμα», χωρίς να κατονομάζεται ο φορέας εφαρμογής του, στοιχείο που προμηνύει την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης.

ü  Αίρεται ο ρόλος / χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης ως Μητροπολιτικής Περιοχής (παρά το γεγονός ότι έχει προωθηθεί Σχέδιο Νόμου για το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης,προϊόν ευρείας διαβούλευσης όλων των φορέων της Μητροπολιτικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης), αναγνωρίζοντας πλέον και επίσημα την Αθήνα / Αττική ως το μόνο μητροπολιτικό κέντρο σε εθνικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι του ΟΡ.ΘΕ.  ζ η τ ο ύ μ ε :

ü  Να μην ακυρωθεί ο ρυθμιστικός ρόλος των δομών του ελληνικού δημοσίου για θέματα καθοριστικά για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσω της υποκατάστασής τους από εξωθεσμικές «επιτροπές σοφών».

ü  Να μην παρακαμφθεί η γνώμη των καθ’ ύλην αρμοδίων και ενδιαφερομένων φορέων, τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και των πολιτών.

ü  Να μην απαξιωθεί το έμπειρο υπηρεσιακό και επιστημονικό δυναμικό που έχει απομείνει στις διοικητικές δομές του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και ειδικότερα στην περιοχή μας (Οργανισμός Θεσσαλονίκης κ.ά.).

ü  Να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης – δεύτερου μεγαλύτερου αστικού συγκροτήματος της χώρας – ως Μητροπολιτικής Περιοχής και η σημασία της Βόρειας Ελλάδας στα πλαίσια μιας πολιτικής αειφόρας ανάπτυξης, ιδίως σε συνθήκες διευρυνόμενης υψηλής ανεργίας και μάλιστα των νέων.

 Ζ η τ ο ύ μ ε  επίσης από τον Υπουργό ΠΕΚΑ να τοποθετηθεί σχετικά με την προτεινόμενη «Μεταρρύθμιση» του πορίσματος της συγκεκριμένης επιτροπής και να εγγυηθεί την ύπαρξη του χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και το  μέλλον των Οργανισμών που είναι στην άμεση κατά τον νόμο εποπτεία του και είναι οι αρμόδιοι της εφαρμογής του –ειδικότερα μάλιστα του Οργανισμού Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s