Με φωτογραφική διάταξη υπέρ των ιδιοκτητών ο νέος νόμος (4024/2011, άρθρο 39) για τις απαλλοτριώσεις

Να γυρίσουν στα χέρια ιδιωτών κινδυνεύουν άμεσα οικόπεδα τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί από δήμους για σχολεία αλλά και γιά άλλες δημόσιες χρήσεις (ελεύθεροι χώροι) εξαιτίας του νέου νόμου περί απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για μία φωτογραφική διάταξη που έχει ενταχθεί στους νόμους εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις για τις μετατάξεις, το συνταξιοδοτικό κ.α, σύμφωνα με την οποία μια απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως αν δεν συντελεστεί μέσα σε ενάμιση έτος από τη δημοσίευση της απόφασης καθορισμού της αποζημίωσης. Από την στιγμή της άρσης της απαλλοτρίωσης τα οικόπεδα επανέρχονται στα χέρια των ιδιοκτητών. Μάλιστα η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και σε απαλλοτριώσεις που έχουν ήδη κηρυχθεί και έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω της δεκαοκτάμηνης προθεσμίας. Στην περίπτωση αυτή όπως αναφέρεται ρητά οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να υποβάλλουν αίτηση για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 31.12 . 2012! . Δεδομένου, όμως, του γεγονότος ότι οι Δήμοι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού που τους έχει επιβάλλει η κυβέρνηση (και δεν πρόκειται να τα βρουν μέχρι το τέλος του χρόνου) αλλά και λόγω της ανυπαρξίας Τράπεζας Γης η οποία θα καθιστούσε την ανταλλαγή ακινήτων με τους ιδιοκτήτες ευκολότερη, πολλά οικόπεδα τα οποία είχαν απαλλοτριωθεί θα επιστρέψουν άμεσα στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα τα οποία κινδυνεύουν άμεσα να χαθούν και βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι αυτά τα οποία αφορούν την δημιουργία σχολείων, νηπιαγωγείων κ.α. και τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Να σημειωθεί ότι με την διάταξη αυτή δεν επιτρέπεται πριν παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών από την άρση της απαλλοτρίωσης και χωρίς την συναίνεση του ιδιοκτήτη η κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης του ίδιου ακινήτου για τον ίδιο σκοπό.

Για το ζήτημα αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Μηταφίδης δήλωσε τα εξής: “ Λόγω της οικονομικής αφαίμαξης των δήμων ο νέος νόμος περί απαλλοτριώσεων δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν ανταλλαχθεί τα ακίνητά τους ή δεν τους έχει καταβληθεί το αντίτιμο, να επανέλθουν τα οικόπεδα στην ιδιοκτησία τους και να χρησιμοποιηθούν για τους δικούς τους σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν ζωτικοί χώροι που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και των ελεύθερων χώρων, εξέλιξη που φανερά αποβαίνει σε βάρος του κοινού οφέλους”

Σ.Π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s