ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΙΑΣ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
(ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα εμπιστευτεί πρώτιστα την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό
• Θα την οδηγήσει στις επόμενες εκλογές, μετά την εκλογή της, με ένα νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο δημοκρατικής αποκέντρωσης, το οποίο θα αντικαθιστά τον Καλλικράτη. Να το εξαγγείλει για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
• Θα την απαλλάξει, από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του υπερπλειοψηφικού δημαρχοκεντρισμού, που τη διαπερνά, εισάγοντας την απλή αναλογική και τη θεσμική κατοχύρωση διαδικασιών ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου (συμμετοχικός προϋπολογισμός, τοπικές συνελεύσεις, μεταφορά εξουσιών και πόρων στα συλλογικά και διαβουλευόμενα όργανα, διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων).
• Θα διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της Τ.Α. στην αναπτυξιακή διαδικασία , βάση της αρχής της επικουρικότητας, μέσω του δημοκρατικού προγραμματισμού
• Θα επαναφέρει το χωροταξικό. Οι Δήμοι ως οργανισμοί της κοινωνίας πολιτών απαιτείται να έχουν μέγεθος τέτοιο που να εξυπηρετείται και ο πολιτικός-κοινωνικός τους ρόλος και ο λειτουργικός αναπτυξιακός..
• Θα επιταχύνει την απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, παράλληλα με την κατανομή των πόρων σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
• Θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη απόδοση των προβλεπομένων από τους υφιστάμενους νόμους και την αποκατάσταση θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντων κ.λ.π.)
• Θα καταργήσει το κατ΄ επίφαση «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ
• Θα διαγράψει άμεσα τις πολιτικές διαθεσιμότητας – απόλυσης των εργαζομένων. και να επαναφέρουμε το ισχύον πλαίσιο για τις μετακινήσεις που θα απαιτηθούν σε μερίδα των ΟΤΑ.
• Θα λάβει άμεσα μέτρα στους πρώτους μήνες για την στήριξη των Δήμων και της κοινωνίας όπως:
Συμψηφίζοντας άμεσα τα χρέη των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με δραστική μείωση των επιτοκίων και μετατροπή του σε Επενδυτική Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης)
με το νομοθετημένο υπόλοιπο κατ’ αρχήν (περίπου 1.200.000 € ) των περίφημων «υπεξαιρεθέντων»
με νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια δημοσίου ελέγχου της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, διακανονισμού των υπολοίπων χρεών.
υλοποίηση της δέσμευσης για κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.
Μεταφορά πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ στις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι τόσο απαραίτητες σήμερα, κοινωνικές δομές.
Τη χρηματοδότηση με επιπλέον 25 εκ. ευρώ των σχολείων και των παιδικών σταθμών για την κάλυψη της αύξησης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου σε σχολεία και κοινωνικές υποδομές
να δώσει άλλο προσανατολισμό στους πόρους που υπολείπονται στο ΕΣΠΑ και στους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Να αντικαταστήσει τα μεγάλα έργα της άμεσης διαπλοκής, με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα που θα εντάσσονται σε ένα μεγάλο διαπεριφερειακό πρόγραμμα κατασκευής και ανακατασκευής υποδομών (δικτύων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών, τουριστικών κ.λ.π.).
Το παραπάνω πρόγραμμα ύψους 4.000.000.000€ εξασφαλίζει 25.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 5.000 έμμεσα για 5 χρόνια.
• Θα κάνει πράξη ,την αντίληψή της για την παροχή ,ίδιας ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της ιδιαίτερης, γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά, πατρίδας μας, ,αξιοποιώντας τα χωροταξικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία που θα διαθέτει.
Υπολογισμός κόστους:
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: 400.000.000€…το 75% μπορεί να καλυφθεί από ΕΣΠΑ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: 120.000.000€…30.000.000€ θα καλυφθούν από το νέο νόμο για το ΙΚΑ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: Υπόλοιπο ΕΣΠΑ 10.000.000.000€ , με αναθεώρηση το 10% μπορεί να καλύψει το 2013-2014. Νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 υπολογίζονται 12.000.000.000€ ,πέραν δυνατοτήτων Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείου Παγκοσμιοποίησης κλπ
Θα ενισχύσουμε τα πρωτοποριακά πειράματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που πραγματοποιούνται.
Α. ΣΙΤΙΣΗ:Το θέμα της εξασφάλισης της σίτισης για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους
Β. ΣΤΕΓΑΣΗ
Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Δ. ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ….χωρίς κόστος
Ε. Κ.Ι.Φ.Α (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ) Απ’ ότι φαίνεται το κόστος είναι ελάχιστο και αφορά υποδομές και υποστηρικτική των ιατρικών υπηρεσιών εργασία.
ΣΤ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ζ. ΚΙΝΗΜΑ «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»
Η. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

• Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη, μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας τόσο στο νομοθετικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο διοίκησης. Οι παρεμβάσεις μας είναι έτοιμες και μελετημένες.
ΓΕΝΑΡΗΣ 2013

Η γραμματεία του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s