«Μνημονιακά» τερτίπια με τα Δημοτικά Τέλη – Δημοτικό Φόρο

Image

Φαίνεται πως η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έμαθε πολύ γρήγορα τα «κόλπα» με τα οποία η κεντρική εξουσία ληστεύει τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Έτσι, ενώ «μειώνει» υποτίθεται τα δημοτικά τέλη, στην πράξη τα αυξάνει. Και όταν διαπιστώνεται το «λάθος», ζητεί από τους δημότες να σπεύσουν στις δημοτικές υπηρεσίες και να ζητήσουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»!

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 δημότες πρέπει να στηθούν στις υπηρεσίες του Δήμου με την ελπίδα να τους επιστραφούν 5-15 ευρώ που «όλως τυχαίως»(;) εισέπραξε ο Δήμος!

Η σημερινή κυβερνώσα το Δ.Θ. παράταξη ενώ ορθώς έχει καταγγείλει τις ατασθαλίες της προηγούμενης, τώρα συμπεριφέρεται σαν «κλεπτομανής» εις βάρος των δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο τα χαράτσια αλλά και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της υπό εκποίηση ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση που ακολουθεί καταδεικνύει περίτρανα ότι, ενώ το Δ.Σ. αποφασίζει «μειώσεις» στα Δημοτικά Τέλη – Δημοτικό Φόρο, από την άλλη χαρατσώνονται ακόμη χειρότερα τους δημότες.

Η δικαιολογία ότι οι λογαριασμοί του Φλεβάρη αφορούν και περσινή χρήση αναιρείται, πρώτον, από το γεγονός ότι περιέχουν χρήση και εντός του 2013 και, δεύτερον, από την πρακτική που ακολουθεί ο Δ.Θ. έως τώρα σε περίπτωση μειώσεων ή αυξήσεων.

 

Η ανάλυση του «colpo grosso»:

 

1. Τουλάχιστον από το ΄94 η χρέωση γίνεται:

α) για Δημοτικά τέλη (Δ.Τ.) με βάση τα καθαρά τ.μ. (μ2),

β) για Δημοτικό Φόρο (Δ.Φ.) με βάση τα μικτά τ.μ.

            (οι χρεώσεις είναι 247 δρχ. και 16 δρχ. αντίστοιχα)

  • Μέχρι και το 2001 οι συνεχείς αυξήσεις οδηγούν σε χρεώσεις που διαμορφώνονται ανά τ.μ. σε 456 δρχ. και 36 δρχ. αντίστοιχα.
  • Με την είσοδο στο Ευρώ αυτές οι χρεώσεις γίνονται 1,44€ και 0,13€ αντίστοιχα
  • Από τον Ιανουάριο 2003 οι χρεώσεις αυξάνονται σε 1,56€ και 0,16€ αντίστοιχα.

2. Από το Μάιο του 2003 αλλάζει ο τρόπος χρέωσης και γίνεται:

α) για Δ.Τ. με βάση τα πλασματικά τ.μ., αυξημένα κατά 12% από τα πραγματικά καθαρά τ.μ.

β) για Δ.Φ. με βάση τα πραγματικά καθαρά τ.μ.

  • Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή 1,56€ και 0,16€ αντίστοιχα. 3. Από τον Γενάρη του 2004 οι χρεώσεις ανά τ.μ. αλλάζουν και γίνονται 1,70€ και 0,19€ αντίστοιχα. Παράλληλα προστίθενται στα υπολογιζόμενα τ.μ. και το 50% των μέτρων της υπόγειας αποθήκης που γράφονται στο συμβόλαιο ως παρακολούθημα
  • 4. Από τον Γενάρη του 2005 οι χρεώσεις ανά τ.μ.  αυξάνονται και πάλι και γίνονται 1,82€ και 0,23€ αντίστοιχα.

5. Από το Γενάρη του 2006 οι χρεώσεις ανά τ.μ. αυξάνουν και γίνονται 1,92€ και 0,28€ αντίστοιχα.

6. Από το Γενάρη του 2007 οι χρεώσεις ανά τ.μ. αυξάνουν και γίνονται 2,00€ και 0,33€ αντίστοιχα.

7. Από το Γενάρη του 2008 οι χρεώσεις ανά τ.μ. αυξάνουν και γίνονται 2,09€ και 0,34€ αντίστοιχα.

8. Από το Γενάρη του 2009 οι χρεώσεις ανά τ.μ. αυξάνουν και γίνονται 2,18€ και 0,36€ αντίστοιχα.

9. Από το Φλεβάρη του 2012 οι χρεώσεις ανά τ.μ. μειώνονται για τα Δ.Τ. (2,02€) ενώ παραμένουν σταθερές (0,36€) για το Δ.Φ.

  • Μέχρι  και το Νοέμβριο του 2012 οι χρεώσεις γίνονται: α) με τα παραπάνω ποσά (2,02€ και 0,36€) και β) επί των πλασματικών τ.μ.  για τα Δ.Τ. και των καθαρών για το Δ.Φ., όπως αυτά προσδιορίστηκαν αρχικά τον Μάιο του 2003 και τροποποιήθηκαν τον Γενάρη του 2004 (βλέπε $2 και 3 παρόντος).

Για όλες τις παραπάνω μεταβολές οι υπηρεσίες του Δήμου επικαλέστηκαν σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ., με τελευταία την 1750/2011-ΑΔΑ457ΞΩΡ5-ΕΚΓ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια».

Για τη μεταβολή μάλιστα των υπολογιζόμενων τ.μ. ως προς τον καταλογισμό των Δημοτικών Τελών, οι υπηρεσίες επικαλέστηκαν την αδυναμία του προγράμματος της Δ.Ε.Η. να χρησιμοποιήσει περισσότερους κωδικούς. Έτσι δικαιολόγησαν – επικαλούμενες και το γεγονός ότι η κατ’ έτος τελική οφειλή για Δ.Τ. δεν μεταβάλλεται – την αύξηση κατά 12% των υπολογιζόμενων τ.μ. – αύξηση που ισούται με τη διαφορά τιμής (2,02€ αντί 2,26€) που ισχύει για την περιοχή.

10. Στον τελευταίο λογαριασμό που εκδόθηκε στις 21/1/2013 και αφορά στην περίοδο από 20/11/12 έως και στις 21/1/13 παρατηρούμε τα εξής:

α) Οι τιμές χρέωσης παραμένουν οι ίδιες δηλαδή 2,02€ για Δ.Τ. και 0,36€ για Δημοτικό Φόρο.

β) τα υπολογιζόμενα τ.μ. για την επιβολή και χρέωση Δ.Τ. αυξάνονται κατά 20%. Παρατηρούμε δηλαδή μια αύξηση των Δ.Τ. της τάξης του 20%, παρ’ όλη  την πολυδιαφημισμένη απόφαση του Δ.Σ. για μείωσή τους.

Βέβαια, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου αλλά και τις εξηγήσεις της αρμόδιας προϊσταμένης του Τμήματος Προσόδων στο Δ.Σ. στις 11/1/13 η χρέωση με 2,02€ αντί του ορθού 1,68€ οφείλεται σε «λάθος και θα διορθωθεί στον επόμενο λογαριασμό», οι δε επιπλέον χρεώσεις μπορούν να επιστραφούν ως «αχρεωστήτως  καταβληθέντα».

Το ότι βέβαια αυτή η επιστροφή δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει  κάθε ενδιαφερόμενος δημότης να υποβάλει σχετική αίτηση, μάλλον περιπλέκει παρά λύνει το πρόβλημα:

-Αλήθεια, τι θα γίνει με όλους εκείνους που δεν θα πληροφορηθούν καν αυτή τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων

– Αλήθεια τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών όπου έγινε το ίδιο λάθος; Ποιος θα ζητήσει να επιστραφούν τα όποια €; Ο Διαχειριστής;

Ακόμη όμως κι αν όλοι οι δημότες προσέφευγαν και έπαιρναν πίσω όσα από λάθος τους κρατήθηκαν, πώς δικαιολογείται η επιπλέον αύξηση των τ.μ.; Μήπως για να εισπράττονται τα ίδια Δ.Τ. παρόλο που μειώθηκε η τιμή μονάδας (1,68€ από 2,02€);

Μήπως τελικά η όποια απόφαση για μείωση των Δ.Τ., που τόσο διατυμπανίστηκε δεν είναι παρά γράμμα κενό περιεχομένου;

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος πρέπει:

α) να φροντίσει να επιστραφούν στους δημότες και τις οικοδομές όσα εισέπραξε καταχρηστικά με τους τελευταίους λογαριασμούς – αφού υπολογίσει με ακρίβεια το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε περίπτωση – αφαιρώντας τα από τον επόμενο λογαριασμό, χωρίς να ταλαιπωρεί δημότες και υπαλλήλους.

β) να εγκαταστήσει το αναγκαίο λογισμικό ώστε να μην αναγκάζεται να καταφύγει στη χρήση πλασματικών στοιχείων, που μόνο αδικίες προκαλούν στους χειμαζόμενους από την κρίση πολίτες.

 

Θεσσαλονίκη 16-2-2013

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s