Υπερασπίζουμε το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες»!

Image

Η  «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» θεωρεί πρώτιστο πολιτικό ζήτημα την αντιμετώπιση της φτώχειας που παίρνει δραματικές διαστάσεις με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Είχαμε μάλιστα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ήδη από την άνοιξη του 2010  μια δέσμη «12 μέτρων έκτακτης ανάγκης»-που απορρίφθηκε μετ’ επαίνων!- επειδή πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα και των δημοτικών αρχών της πόλης. Δυστυχώς όμως, η Διοίκηση του Δ.Θ. δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη ζωτική ανάγκη σε βαθμό και με δράσεις αντίστοιχες προς την οξύτητα του προβλήματος. Το χειρότερο, δείχνει πολύ «ευαίσθητη» στις πιέσεις των συμφερόντων που δυναστεύουν την πόλη και πολεμούν τέτοιες πρωτοβουλίες «κοινωνικής οικονομίας»-αν και η διοικούσα το δήμο παράταξη τις υποσχέθηκε προεκλογικά. Πάγια θέση της δημοτικής μας κίνησης είναι πως ο δήμος πρέπει  να πρωτοστατήσει στη μάχη κατά της φτώχειας ως μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, στηρίζοντας ανεπιφύλαχτα τις πρωτοβουλίες των πολιτών.

Γι’ αυτό κύριο μέλημα της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» αποτελεί η στήριξη των διάφορων πρωτοβουλιών και δομών αλληλεγγύης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπως το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες«. Ένα κίνημα που συμβάλλει στη διαμόρφωση δίκαιων τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής και στην αξιοπρεπή διαβίωση των παραγωγών, των εργαζομένων και των καταναλωτών, σε αντίθεση προς τους ληστρικούς νόμους της  αγοράς και την αισχροκέρδεια. Κίνητρο αυτού του κινήματος είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος.

Βασική αρχή του «κινήματος χωρίς μεσάζοντες» είναι ότι τα μέσα διατροφής αποτελούν αγαθά και όχι εμπορεύματα. Μέσα από τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση πληθυσμού και αναπτύσσεται δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Ταυτόχρονα είναι ζωτικής σημασίας η παροχή δωρεάν τροφίμων σε άπορους συμπολίτες μας, μέσα από το «φόρο αλληλεγγύης» που με χαρά αποδίδουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο κίνημα αυτό.

 Προφανώς και κατανοούμε τα όρια του εγχειρήματος, καθόσον δεν συνιστά από μόνο του πανάκεια για τη λύση του προβλήματος της δίκαιης ανακατανομής των αγαθών συνολικά. Είναι όμως ένα πεδίο ουσιαστικής εκπαίδευσης ώστε να «ανακαλύψουμε ξανά» την ανεκτίμητη αξία της συλλογικής δράσης και  της ανυπακοής στον κοινωνικό κανιβαλισμό που πασχίζει να επιβάλει η εξουσία. Στο βαθμό μάλιστα που το κίνημα αυτό θα συνδέεται με ευρύτερες διεκδικήσεις και τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο αντίπαλο για την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Γι’ αυτό και δεν μας εκπλήσσει η επιχείρηση καταστολής και του συγκεκριμένου κινήματος, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» στηρίζει κάθε προσπάθεια αυτοοργάνωσης του λαού και κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην εξαθλίωση και την εξατομίκευση. Προσπαθεί μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς να τις υπερασπίσει απέναντι στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, που μόνο σπέρνοντας το φόβο, τον κοινωνικό αυτοματισμό-κατακερματισμό, μπορεί να επιβάλλει την πολιτική των μνημονίων. Δεν σκοπεύουμε να «καπελώσουμε» αυτές τις πρωτοβουλίες, ούτε ζητάμε από τον κόσμο να μας αναθέσει να του λύσουμε τα προβλήματα. Λέμε ξεκάθαρα πως η μοναδική λύση είναι να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του και να ανατρέψει αυτούς που τον ληστεύουν καθημερινά στο όνομα της δήθεν «σωτηρίας» της χώρας!

 

Στηρίζουμε το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης

και αντίστασης στην ανθρωπιστική καταστροφή!!

 

Θεσσαλονίκη 23-2-2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s