21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού: ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα

ImageΣτις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Ν. Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ μια διαδήλωση φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της «φυλετικής ανισότητας».

53 χρόνια μετά, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά της για τα θύματα του ρατσισμού, η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά του στρώνει το δρόμο με την ενοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά της χώρας, με την μη αναγνώριση δικαιωμάτων στους μετανάστες και τα παιδιά τους, με τα προγκρόμ και τον «Ξένιο Δία», με την γκεμπελικής κοπής θεωρία των «δύο άκρων».

Χάρη στην «πετυχημένη πολιτική της μηδενικής ανοχής στην ανομία» και την αποτροπή της μετανάστευσης, αλλά τρία πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν πρόσφατα στη θάλασσα της Μυτιλήνης. Έτσι εμπεδώνεται επιτέλους το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών! Η τραγωδία αυτή δεν ήταν βέβαια αρκετή για να συγκινήσει τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά κα τα ΜΜΕ, όταν μάλιστα δύο από τα αγνοούμενα παιδιά, αν και είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια ή έστω νομιμοποιητικά έγγραφα. Κάποια στιγμή έφυγαν από τη χώρα με την οικογένειά τους λόγω της κρίσης. Όταν θέλησαν όμως να επιστρέψουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν, το ελληνικό κράτος τους αντιμετώπισε ως «λαθραίους», με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα. Ο πατέρας άλλου αγνοούμενου 14χρονου παιδιού επίσης, εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα για 15 χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας για το παιδί του!

Η «βελτίωση» (sic!) της νομοθεσίας για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών δεν σημαίνει παρά περισσότερη αδικία, βαρβαρότητα και θάνατο. Η απόδοση της ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, η νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, η διασφάλιση του δικαιώματός να φύγουν από την Ελλάδα σε άλλη χώρα, αποτελούν στοιχειώδη φόρο τιμής στους εξεγερμένους της Σάρπβιλ και σε όλα τα θύματα των φυλετικών-κοινωνικών διακρίσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21/3/013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s