Τιμή στον δολοφονημένο ταξίαρχο Γεωργιάδη. ΑΥΓΗ, 03.09.2013

Τσαουσίδης Κλέαρχος

Μια οδυνηρή αναδρομή στα χρόνια του Εμφυλίου έγινε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην περιοχή των Πρεσπών της Φλώρινας. Η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας 1940-74 οργάνωσε στο Δημαρχείο Πρεσπών, στον Λαιμό, την 6η Ετήσια Θεματική Συνάντηση για τον Εμφύλιο.
Το θέμα: «Οι εκκαθαρίσεις στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας: Αναψηλαφώντας την υπόθεση του ταξίαρχου Γιώργου Γεωργιάδη».
Εισηγητές ήταν οι ιστορικοί Ιωάννα Παπαθανασίου, επιστημονική συνεργάτις των ΑΣΚΙ, με τον καθηγητή του ΑΠΘ Θανάση Σφήκα και ο θαλερός υποστράτηγος του ΔΣΕ Βασίλης Γκανάτσιος, ο Χείμαρρος για τους αντάρτες του.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε: «Έχει αλλάξει στην εποχή μας η σχέση μας με την ιστορία; Σε μια εποχή πολέμων μνήμης ευσταθεί ο ισχυρισμός πως οι άνθρωποι έχουν λιγότερη συνείδηση της ιστορίας τους, καθώς είναι απορροφημένοι από τα τυραννικά προβλήματα της καθημερινότητας; Πρέπει ή δεν πρέπει να θυμόμαστε; Συντελεί η συλλογική ιστορική μνήμη στην επούλωση των τραυμάτων ή μήπως τα κακοφορμίζει;».
Οι δυο ιστορικοί παρέθεσαν σειρά στοιχείων που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο Γεωργιάδης, αξιωματικός του τακτικού στρατού στον πόλεμο της Αλβανίας (όπως και ο ταξίαρχος Γιαννούλης), αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για την ηγεσία του ΚΚΕ, που ήθελε να καλύψει τα λάθη της στα τέλη του ’48, λάθη που οδήγησαν σε μοιραίες ήττες. Αναδείχτηκε όμως και η παράμετρος της εκδικητικής τάσης των ανώτατων στελεχών του ΚΚΕ Γιώργου Βοντίτσιου Γούσια και Δημήτρη Βλαντά (με δικό του σημείωμα ο Γεωργιάδης οδηγήθηκε όχι στην εκτέλεση, αλλά στη δολοφονία).
Ο υποστράτηγος Γκανάτσιος σκιαγράφησε το κλίμα στα ανώτατα κλιμάκια του ΔΣΕ και τη διάθεση της ηγετικής ομάδας να επιρρίπτει κάθε αποτυχία κυρίως σε αξιωματικούς του τακτικού στρατού που είχαν βγει στο βουνό την περίοδο της κατοχής και οργανώθηκαν στον ΕΛΑΣ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Γερμανίδης, και αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.
Την Κυριακή οι προσκυνητές ανέβηκαν στη «Σπηλιά Κόκκαλη», έξω από το Βροντερό, σε μια πλαγιά όπου ο αρχίατρος του Δημοκρατικού Στρατού Επαμεινώνδας Σακελλαρίου είχε στήσει ένα ακόμη ορεινό νοσοκομείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s