Όχι στον αποχαρακτηρισμό του «ρέματος Κυβερνείου»! Ναι στη διατήρηση του ως κοινόχρηστου αστικού πρασίνου!

ImageΗ Δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» υποστηρίζει τις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής του ρέματος Κυβερνείου για τη διατήρηση του  ρέματος ως αστικού κοινόχρηστου πρασίνου στην περιοχή Χαριλάου.

Ζητεί την ακύρωση της από 4-7-2013 απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων – Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με την οποία αποχαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου η έκταση μεταξύ των οδών Αναξιμάνδρου. Α. Τούσα και Αντισθένους, καθώς και να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του Δημόσιου αυτού χώρου ως αστικό πράσινο.

 Γιατί πρέπει να διατηρηθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας

Το Ρέμα του Κυβερνείου, το σημαντικότερο ρέμα της Θεσσαλονίκης, με το πλουσιότερο υδρογραφικό δίκτυο, έχει καταπατηθεί και δομηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του, όπως και όλα τα υπόλοιπα ρέματα που διέθετε η πόλη.

Το ρέμα αυτό διέσχιζε από βορρά προς νότο όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη και κατέληγε στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχουν σημαντικά ίχνη του ρέματος, τα οποία είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς έχουν παραμείνει ως σποραδικά σημεία αστικού πράσινου σε όλο το μήκος της βαθιάς γραμμής του.

Το αστικό πράσινο αναπτύσσεται στο επιχωμένο (μπαζωμένο) ρέμα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το αστικό ρέμα δεν καταργείται με την υπογείωση των όμβριων υδάτων, αλλά παραμένει λειτουργικό για τον αερισμό της πόλης, τον ηλιασμό της, το μικροκλίμα  και δημιουργεί ένα οικοσύστημα υψηλής βιοποικιλότητας  και αξίας για την περιοχή

Ένα μεγάλο τμήμα του επιχωμένου ρέματος στην περιοχή Χαριλάου ήταν χαρακτηρισμένο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ( Γ.Π.Σ.) Θεσσαλονίκης  ως «κοινόχρηστο αστικό πράσινο» και ως «τόπος συγκέντρωσης δημοτών σε περίπτωση σεισμού» .

Από τον αρχικό χαρακτηρισμό μέχρι την πρόσφατη απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. να το αποχαρακτηρίσει και να προτείνει τη μετατροπή του σε δυο (2) οικοδομικά τετράγωνα με τη διατήρηση υψηλών συντελεστών δόμησης, μεσολάβησαν τα τεράστια κενά αδράνειας της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν κατοχύρωσαν τον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής, με άμεσο κίνδυνο την ιδιωτικοποίηση και την ανοικοδόμηση της.

 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στη δικαιοδοσία του οποίου έχουν περιέλθει τα ρέματα από την ΕΥΑΘ/Παγίων, πέραν της αίτησης διόρθωσης / ένστασης που κατέθεσε στην οριακή ημερομηνία 11/11/013 στο Γραφείο Κτηματολόγησης του Εθνικού Κτηματολογίου, οφείλει να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα:

Α) Διατηρήσουν τον Δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής,

Β) Θα κατοχυρώσουν την Κοινόχρηστη /Πράσινη λειτουργία του και

Γ)  Θα εκπονήσει τις μελέτες προστασίας και αναβάθμισης της.

Σε μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη  που η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 2.7 τ.μ. ανά κάτοικο, η απόφαση αυτή είναι αδήριτη ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

 

Θεσσαλονίκη 1/12/013

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s