Η Πλατεία Ελευθερίας να «απελευθερωθεί» τώρα από τα αυτοκίνητα!

Image

Καλοσωρίζουμε την ελεύθερη Πλατεία Ελευθερίας, που αποδίδεται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης ύστερα από μια περιπετειώδη διαδρομή με την ιστορικής σημασίας απόφασή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στις 16/11/2013, η οποία ακυρώνει τις με αριθμ. 1253, 1335 και 1440/2013 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της Πλατείας Ελευθερίας ως χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Οι παραπάνω αποφάσεις απορρίφθηκαν, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζουν σωρεία νόμων, η επί δεκαετίες εκμίσθωση της πλατείας, η μετατροπή της σε αντικείμενο συναλλαγής την απαξιώνει ως κοινόχρηστο χώρο, ενώ ο προορισμός της είναι η εξυπηρέτηση δημοσίων, δημοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτη η διαμόρφωση σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενός χώρου που είναι χαρακτηρισμένος στο σχέδιο πόλης ως πλατεία – από τα ωραιότερα αστικά σύνολα της πόλης.

Η Δημοτική μας Κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, γιατί επιπλέον αποτελεί δικαίωση της πολύχρονης, σταθερής διεκδίκησης μας, να απαλλαγεί η Πλατεία Ελευθερίας από την ασφυκτική παρουσία των αυτοκινήτων και να αναδειχθεί σε χώρο ιστορικής μνήμης, όπως ήδη έχει δρομολογηθεί, παρά τις προβλήματα αποκατάστασης της ιστορικότητας του χώρου που παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την ανάπλαση της πλατείας.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να σεβαστεί την ιστορική αυτή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και να μην την προσβάλει στην Ειδική Επιτροπή του αρθρ. 152 του ν. 3463/06, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη νέα «απελευθέρωση» της Πλατείας Ελευθερίας από την κατοχή αυτή τη φορά των τροχοφόρων.

 Θεσσαλονίκη 4/12/013

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s