Πρόταση για έκτακτη οικονομική βοήθεια στη μητέρα της αδικοχαμένης Σάρα

Image

Σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πρόταση για την έγκριση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την μητέρα της αδικοχαμένης Σάρα.

 Υπενθυμίζουμε πως η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» από το 2010 έχει καταθέσει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την στήριξη και την προστασία των αδύναμων πολιτών της Θεσσαλονίκης.
 
Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις μας, κάναμε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την διακοπή παροχής ρεύματος σε οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
 
Δυστυχώς όταν καταθέσαμε τις προτάσεις αυτές,η πλειοψηφία αλλά και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. 
 
Από την δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»
 
Ολόκληρη η πρόταση:

Προς

τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

 κοιν.

  • κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
  • επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων
  • μέλη Δ.Σ.Θ.

 Αγαπητέ πρόεδρε,

Νομίζουμε ότι επιβάλλεται και μπορούμε να εγκρίνουμε έκτακτη οικονομική βοήθεια στη μητέρα της αδικοχαμένης Σάρα, συμβάλλοντας στην ανακούφισή της από τη συμφορά που την έπληξε.  Αρκεί, σύμφωνα με το νόμο να υποβληθεί σχετική αίτηση, γνωμοδότηση του Κοινωνικού Λειτουργού και Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου.

Παραθέτουμε τις παρακάτω σχετικές διατάξεις για τη νομική τεκμηρίωση της πρότασής μας:

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα(άρθρο 202 παρ.2 Ν.3463/06)

Σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 37 του Ν. 3801/09:

α. Κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου βαθμού από τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρείται για πληρωμή χρηματικό ένταλμα, όταν αυτό αφορά σε δαπάνη που δεν προβλέπεται μεν από το νόμο, αλλά είναι λειτουργική για τον οικείο Ο.Τ.Α., σχετίζεται δε, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκ μέρους του Ο.Τ.Α., οι οποίες προάγουν τα κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και οικονομικά συμφέροντα των δημοτών ή συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή τούτων για την προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και δραστηριοτήτων του Ο.Τ.Α., εφόσον ανταποκρίνεται στο ανάλογο ή προσήκον μέτρο, χωρίς να υπερβαίνει τα εύλογα όρια που διαγράφονται με την τήρηση της αρχής της οικονομικότητας, εν όψει των συνθηκών πραγματοποίησής της.

β. Λειτουργικές δαπάνες κατά την έννοια της προηγούμενης περίπτωσης είναι ιδίως:

αα) Η περιοδική ενίσχυση άπορων δημοτών με είδη ένδυσης, παροχή φαρμάκων και διατακτικών προμήθειας αναγκαίων για τη διατροφή τους ειδών κατά τις εορτές Χριστουγέννων, νέου έτους και Πάσχα.

ββ) Η προσωρινή στέγαση άπορων δημοτών και η προσωρινή λειτουργία ημερήσιων συσσιτίων για άπορους δημότες. Άποροι δημότες για τη λήψη των ως άνω παροχών είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται σε κατάσταση την οποία συντάσσει η Δημαρχιακή Επιτροπή, του οικείου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, η οποία μπορεί να λάβει πληροφορίες για τους άπορους δημότες από τους εφημέριους των Ιερών Ναών του οικείου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού.

γγ)  Η παροχή βραβείων πάσης φύσεως σε αριστούχους δημότες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

δδ) Η παροχή αναμνηστικών ειδών σε συμμετέχοντες σε πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ο.Τ.Α..

Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 18 του N. 3870/2010 (ΦΕΚ 138/09.08.2010 τεύχος Α): «Στην περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 37 του ν. 3801/2009 (ΦΕΚ 163 Α’), όπου αναφέρονται «άποροι δημότες» νοούνται «άποροι κάτοικοι».»

 Θεσσαλονίκη 4/12/013

Με εκτίμηση

Μηταφίδης Τριαντάφυλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s