ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Image

Για τη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας η αντιμετώπιση της φτώχειας, που παίρνει δραματικές διαστάσεις λόγω της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής. Πάγια θέση μας είναι πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατεί στη μάχη κατά της φτώχειας, στηρίζοντας ολόθερμα πρωτοβουλίες των πολιτών που οργανώνουν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας. Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες» που, χτυπώντας φαινόμενα αισχροκέρδειας και όχι για λόγους «αθέμιτου ανταγωνισμού» προς τους χειμαζόμενους μανάβηδες,  έριξαν τις τιμές σε ζωτικά προϊόντα διατροφής, και γι’ αυτό αγκαλιάστηκαν από τους φτωχούς κατοίκους των πόλεων.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα για τη θεσμοθέτηση αυτών των αγορών, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 30/3/2012 κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τη “Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις”, τροπολογία σύμφωνα με την οποία:

 «δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους ύστερα από αίτημα των φορέων των παραγωγών αγροτών (τόσο συμβατικών αγροτών όσο και βιοκαλλιεργητών), να προσδιορίζουν δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργούν αγορές παραγωγών».

 Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών για την λειτουργία της αγοράς δίχως μεσάζοντες. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η οργάνωση της άμεσης επαφής του παραγωγού με τον καταναλωτή, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της αγοράς για τα βασικά ελληνικά αγροτικά καταναλωτικά προϊόντα καθώς και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού- καταναλωτή.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ενσωμάτωσε στο νόμο 4177 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» (ΦΕΚ 173, 8/9/013) τροπολογία του ίδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (21/3/013), σύμφωνα με την οποία «επιτρέπεται η δημιουργία Αγορών Αγροτικών Προϊόντων (farmersmarkets) που λειτουργούν εναλλακτικά: α) σε δημοτικό χώρο με ευθύνη του οικείου δήμου με οικονομικό φορέα διαχείρισης τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των ίδιων των παραγωγών ή β) σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα των ίδιων των παραγωγών».

Είναι ολοφάνερο ότι, για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση έσπευσε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις των ολιγοπωλιακών συμφερόντων που λυμαίνονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ελλείψει αντίστοιχων συνεταιρισμών που θα τους απάλλασσαν από την αφαίμαξη των μεσαζόντων.  Η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, μετά τις δραματικές μειώσεις μισθών, την  εκτίναξη της ανεργίας και την πτώση του τζίρου, δημιουργούν φαινόμενα που ανακαλούν τις χειρότερες στιγμές αυτής της πόλης την αποφράδα δεκαετία του ’30: αντιπαραθέσεις μεταξύ των θυμάτων της κρίσης για το μοίρασμα μιας «πίτας» που ολοένα μικραίνει-χρυσή ευκαιρία στον «κοινωνικό αυτοματισμό» της κυβέρνησης της συμφοράς. 

Κύριο μέλημα της δημοτικής μας κίνησης αποτελεί η στήριξη των διάφορων πρωτοβουλιών και δομών αλληλεγγύης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Προφανώς το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες» δεν συνιστά πανάκεια για το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής των αγαθών συνολικά. Είναι ένα πεδίο κοινωνικής δράσης που εμπνέεται από τις αξίες της συλλογικότητας, της αφιλοκερδούς προσφοράς και της αλληλεγγύης. Είναι ένα κίνημα που, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία,  ενώνει και δεν διχάζει τους φτωχούς απέναντι στον κανιβαλισμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στηρίζει την προσπάθεια αυτοοργάνωσης του λαού και κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην εξαθλίωση.

Θεσσαλονίκη 12/12/2013

Το Συντονιστικό της δημοτικής κίνησης 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s