ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Image

Το Μουσείο Κωνσταντίνου Καβάφη, που εποπτεύεται  από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ενοικιάζεται από το ελληνικό δημόσιο, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω της διαδικασίας πώλησης ολόκληρης της πολυκατοικίας από τον ιδιοκτήτη της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η διατήρηση του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην οικία όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής με τη διεθνή ακτινοβολία, επιβάλλεται για πολλούς λόγους.

-Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο, σε έναν τόπο όπου άκμασε ο ελληνισμός της Αιγύπτου, του οποίου ιδρυτής –μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο- ήταν ο συμπολίτης μας διανοούμενος και συγγραφέας o αείμνηστος Κωστής Μοσκώφ, που διετέλεσε δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με μεγάλη προσφορά στην πόλη. Επιπρόσθετα, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αδελφοποιηθεί με τον αντίστοιχο της Αλεξάνδρειας.

-Ήδη αποτελεί σημείο συνάντησης σημαντικών διανοουμένων της Μ. Ανατολής και τόπο «προσκυνήματος» για λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πολιτικούς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Επομένως με την απόκτησή του μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις, όπως ως Μουσείο του Αιγυπτιώτη ελληνισμού και ως χώρος φιλοξενίας δημιουργών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, να χορηγήσουν το αναγκαίο ποσό για την αγορά της οικοδομής όπου στεγάζεται η Οικία-Μουσείο  Καβάφη.

Θεσσαλονίκη 13/1/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s