ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

cropped-anixtipoli2.png

Αύριο, Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Για μια ακόμη φορά, η συζήτηση θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία, χωρίς τα μέλη του ΚΑΣ να έχουν ίδια αντίληψη των αρχαιοτήτων, των οποίων την τύχη καλούνται να διαχειριστούν.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου διαβάζουμε και πάλι «έγκριση ή μη μελέτης…». Ως πολίτες της Θεσσαλονίκης διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συζήτηση αυτή. Η απαίτηση της πόλης, όπως εκφράστηκε όλο αυτό το διάστημα, είναι η ουσιαστική επανεξέταση του ζητήματος από μηδενική βάση, κάτι που δικαιώθηκε, ουσιαστικά, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θεωρούμε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση Τζαβάρα και να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: «…η Διοίκηση όφειλε πριν από την έγκριση οποιασδήποτε υλικής επέμβασης επί του συγκεκριμένου μνημείου να ερευνήσει πλήρως δια των αρμοδίων επιστημονικών συμβουλίων και με βάση τεχνικές μελέτες τη δυνατότητα διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση στην οποία αποκαλύφθηκαν, διασφαλίζοντας έτσι στο ακέραιο την αυθεντικότητά τους εν ανάγκη και με την επιβολή όρων για τον επανασχεδιασμό της τεχνικής μελέτης του σταθμού στη συγκεκριμένη θέση».

Η ενδεχόμενη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το ΚΑΣ στη συνεδρίασή του της 28-01-2014 κατά την άποψη μας δεν είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση του ΣτΕ, αλλά αποτελεί έμμεση εφαρμογή της «απόφασης Τζαβάρα».

Πιστεύουμε επίσης ότι δεν είναι θεμιτό να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το ΚΑΣ χωρίς να προηγηθεί επιτόπια αυτοψία των μελών του και ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να βρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν την διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους.

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», οι συλλογικότητες της πόλης, οι επιστημονικοί φορείς και οι μεμονωμένοι πολίτες που συνταχθήκαμε στην υπεράσπιση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου με κεντρικό σύνθημα ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s