ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αντίγραφο από Logo_anoixti poli-08

Οι αρχές μας

Το Συντονιστικό της «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» προτείνει τη διακήρυξη αυτή, ώστε  να ξεκινήσει ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος, με άξονα αναφοράς  τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη.

Η διακήρυξη αυτή απευθύνεται σε όλους όσους αναγνωρίζουν τις αδιαπραγμάτευτες αυτές αξίες. Αλλά και σε όσους είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με νέες ιδέες και οράματα, ώστε η πόλη μας να έχει ένα φωτεινό μέλλον.

Θέλουμε να είμαστε στο κέντρο της αφύπνισης του δημότη. Επιθυμούμε να μοιραστούμε με την πόλη και τους ανθρώπους της όλα εκείνα που σκεφτόμαστε να κάνουμε, ώστε να στηρίξουμε και να  υλοποιήσουμε όσα προγραμματίσουμε όλοι μαζί.

H συμμετοχή των πολιτών στις στρατηγικές επιλογές της πόλης είναι προτεραιότητα για μας. Επιδιώκουμε κοινή πορεία Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο ανοικτό στο σύνολο του πληθυσμού, που θα έχει όχι μόνο συμβουλευτικό αλλά και αποφασιστικό χαρακτήρα. Είναι καιρός οι πολίτες να παρεμβαίνουν άμεσα στα θέματα της πόλης και να ελέγχουν τη Δημοτική Αρχή.

Σε μια εποχή απαξίωσης και απόστασης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Καλούμε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να δουλέψουμε μαζί, με πάθος και αγάπη για την πόλη μας, για την επίλυση των προβλημάτων της. Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά όλοι μαζί!

Επειδή πόλις είναι οι άνθρωποί της και οι ανάγκες τους

Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» μάχεται να αναδείξει την κοινωνική Αριστερά σε κυρίαρχη δύναμη στον Δήμο, για να αναλάβει, με τη  στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών, τις τύχες αυτής της πόλης.

Διεκδικούμε μια ισχυρή, δημοκρατική, ριζοσπαστική και δημιουργική πλειοψηφία στην κοινωνία και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Διεκδικούμε την ανασυγκρότηση της πόλης με πολύτιμες αποσκευές τη συλλογικότητα, τη συσσωρευμένη γνώση από τη συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ως δύναμη αντίστασης-σύνθεσης-προοπτικής, και, προπαντός,  από τα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με την πολιτική σύμπλευση των μνημονιακών,  δήθεν ανεξάρτητων Δημάρχων, έχουν συρρικνώσει δραματικά τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, την έχουν αποστερήσει από το ανθρώπινο δυναμικό της με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, την έχουν παγιδεύσει θεσμικά με τον «Καλλικράτη», ακυρώνοντας έτσι τον κοινωνικό της ρόλο. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη διεκδίκηση του Δήμου, αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή της Αυτοδιοίκησης από τα σημερινά δεσμά της και για την αναγέννησή της.

Σήμερα, στη σκιά της πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η συσσωρευμένη διάψευση συναντιέται με τη φτωχοποίηση, οι χαμένες ευκαιρίες συναντιούνται με την έλλειψη κάθε κοινωνικής προστασίας και οι πολίτες εξορίζονται από τη δημόσια σφαίρα.

Σήμερα, που με την απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του, η ναζιστική δημαγωγία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την έλλειψη κοινωνικής προστασίας, ο Δήμος μας πρέπει να γίνει υπόδειγμα ανθρώπινης και δημοκρατικής αρχής, έπαλξη αντίστασης των πολιτών στην πολιτική του κοινωνικού κανιβαλισμού και όχι «θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας» με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, όπως πασχίζει η σημερινή διοίκηση Μπουτάρη. Πρέπει να ανοίξει δρόμους συμμετοχικής δημοκρατίας, να δώσει νόημα στην καθημερινότητα, να συμβάλει  στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πόλης, προωθώντας παράλληλα μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Η πρότασή μας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζεται στους εξής  βασικούς άξονες:

– Πρώτος άξονας: Θέσπιση δημοτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Η εγκληματική μνημονιακή πολιτική  σε συνδυασμό με την απροθυμία και την αβελτηρία της σημερινής δημοτικής αρχής να προστατεύσει ουσιαστικά τους πολίτες, έχει καταδικάσει και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης στην ανέχεια και την απόγνωση. Η «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, υλοποιώντας τα 12  μέτρα ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και τριάμισι χρόνια. Δεσμεύεται να μην υπάρξει κάτοικος χωρίς στέγη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην Υγεία. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει από θλιβερή πρωτεύουσα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, πόλη  Αξιοπρέπειας, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

  • Δεύτερος άξονας: Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών-υπηρεσιών, όπως η Υγεία, η Παιδεία, και η δημόσια ενημέρωση με την  επαναλειτουργία της ΕΤ3,  καθώς και των υποδομών της πόλης, όπως το λιμάνι, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Τρίτος άξονας: Ποιότητα ζωής στο κέντρο και στις γειτονιές με σύγχρονα, «πράσινα» σχολεία, αξιόπιστες και πολύμορφες συγκοινωνίες – δημόσιες αστικές αλλά και διαδημοτικές μητροπολιτικής εμβέλειας. Βασικές επιδιώξεις μας: η άνετη προσπέλαση όλων των πολιτών στους δημόσιους χώρους, η ανάδειξη της προσβασιμότητας σε κυρίαρχο στοιχείο στην ανάπλαση της πόλης, η στήριξη εναλλακτικών διαδρομών και βιώσιμης κινητικότητας για ποδήλατα, πεζοπορία, skating, θαλάσσια συγκοινωνία, μέσα σταθερής τροχιάς. Επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης (Σέδες) που ανήκουν  στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
  •  Τέταρτος άξονας: Προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια πόλη με θλιβερά πρωτεία στην ατμοσφαιρική ρύπανση και με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, όρος για την  περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι: η προστασία-ανάδειξη των ανοιχτών χώρων και ρεμάτων, η ανάκτηση της ακτογραμμής του Θερμαϊκού και των οικοσυστημάτων του, η αντιμετώπιση των πηγών της ρύπανσης, η προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, η στήριξη της αστικής γεωργίας, η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η ανταλλακτική οικονομία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η οικολογική διαπαιδαγώγηση των νέων. Οδηγός μας οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, στην κατασκευή ΣΜΑ στη Ν. Ευκαρπία και στη χρήση θανατηφόρων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων (όπως η καύση τους στο ΤΙΤΑΝ), στην περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές. Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους και την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους κατοίκους. Προτείνουμε την ίδρυση της Τράπεζας Γης, ώστε να απαλλαγούν οι Δήμοι από τις δυσβάσταχτες αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.
  • Πέμπτος άξονας: Ανάδειξη του Πολιτισμού, της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Επιστημονικής Παραγωγής  ως πρωταρχικών συντελεστών για το μέλλον της πόλης. Μια πόλη πρέπει τιμά την ιστορία και τα μνημεία της, όπως το βυζαντινό σταυροδρόμι στη Βενιζέλου. Υλική στήριξη-αξιοποίηση του πλούσιου πνευματικού και καλλιτεχνικού της δυναμικού και των θεσμών, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Έκτος άξονας: κριτήριο ποιότητας για την Τοπική Δημοκρατία η συμμετοχή των πολιτών. Σύνταξη Χάρτας Δικαιωμάτων του Δημότη, τοπικά δημοψηφίσματα, ενεργοποίηση και αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου σε δράσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικό προγραμματισμό και συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Θέλουμε μια ανοιχτή, αλληλέγγυα, πολυπολιτισμική και δημοκρατική Θεσσαλονίκη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.  Μία πόλη που σέβεται και αναδεικνύει χωρίς «λευκές σελίδες» το ιστορικό της παρελθόν.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή πραγματικότητα. Απορρίπτουμε την καλλιέργεια αισθήματος συλλογικής ευθύνης και συνενοχής για τα δεινά του τόπου.

Μοιραζόμαστε το όραμά μας για μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να μάχεσαι γι’ αυτήν. Απέναντι στο δημαρχοκεντρικό αντιτάσσουμε το συλλογικό, απέναντι στο λαμπερό αντιτάσσουμε το αυθεντικό, το έντιμο και το αγωνιστικό. Ο δήμος είναι θεσμός λαϊκής έκφρασης και όχι «του πρώτου ανδρός αρχή».

Το δικαίωμα στην πόλη δεν μπορεί να υποτάσσεται στην αγοραία λογική της συγκυβέρνησης.  Αντίθετα πρέπει να υψώσουμε τείχη απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η  «άλλη Θεσσαλονίκη», η Θεσσαλονίκη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής,  είναι και αναγκαία και εφικτή! Το απαιτεί η συνεχής για χιλιετίες φυσική-πολυπολιτισμική της παρουσία. Το απαιτεί η Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» των προσφύγων, «μήτρα» του βαλκανικού εργατικού κινήματος και της αντιφασιστικής αντίστασης στην Ευρώπη, η μαρτυρική αλλά και ανυπότακτη πόλη των κοινωνικών αγώνων.

μαζί για την ανατροπή, μαζί για μια Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη!

Το Συντονιστικό της «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», 26/2/2014

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s