Ο δήμαρχος της καύσης μιλάει για την ανακύκλωση!

Αντίγραφο από Logo_anoixti poli-08Ο κ. Μπουτάρης έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της καύσης των απορριμμάτων.

Το χαρτί και το πλαστικό (όπως και το γυαλί, το αλουμίνιο, τα μέταλλα) ή θα ανακυκλωθούν με διαλογή στην πηγή, όπως προβλέπει και υποχρεώνει η Οδηγία 98/2008 (ν.4042/2012) της Ε.Ε. έως το 2015 και θα επιτευχθούν στόχοι ανακύκλωσης 50% (που θα γίνει 70%) έως το 2020, ή θα οδηγηθούν σε καύση στις πανάκριβες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις των γνωστών μεγαλοεργολάβων.

Ημερίδες σαν τη σημερινή – με τίτλο «Ανακύκλωση και Αστικά Απορρίμματα» – που διοργανώνει ο Δήμος, είναι εντελώς υποκριτικές και προσχηματικές. Προφανώς εντάσσονται στην προεκλογική καμπάνια του κ. Μπουτάρη που δε διστάζει να χρησιμοποιεί το Δήμο και τους θεσμούς για την προσωπική του προβολή, ακολουθώντας τα βήματα του Παπαγεωργόπουλου.

Με αφορμή τη νέα σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ΕΕΑΑ πριν από 2 χρόνια, η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» έχει παρέμβει και έχει θέσει μια σειρά από ερωτήματα στη δημοτική αρχή. Πιο συγκεκριμένα:

* Ποια είναι η διαφορά της νέας σύμβασης με όλα όσα έχουν γίνει έως σήμερα για την ανακύκλωση;

* Πότε η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει ως βασικός μέτοχος της ΕΕΑΑ την αναμόρφωση του συστήματος ανακύκλωσης;

* Πότε έχει ελεγχθεί δημοκρατικά ο ισολογισμός της ΕΕΑΑ;

* Γιατί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ανακύκλωση και κομποστοποίηση;

* Γιατί η ανακύκλωση γυαλιού γίνεται από ιδιώτη, ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από το Δήμο;

Ας μας πει επιτέλους ο κ. Μπουτάρης εάν έχει συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και γιατί δεν κατάφερε τίποτα έως τώρα στον τομέα αυτό. Από ό,τι φαίνεται το μόνο σχέδιο της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία» είναι η πλήρης παράδοση της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Ήδη, τα μέσα και ο εξοπλισμός της καθαριότητας, τα ανταλλακτικά και οι επισκευές απορριμματοφόρων εξαρτώνται από ένα και μόνο επιχειρηματία. Τον καλούμε επίσης, για άλλη μία φορά να μας δώσει ακριβή στοιχεία για τον όγκο των απορριμμάτων, γιατί απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» προτείνει ένα νέο σχεδιασμό που θα εξασφαλίζει τη μείωση των απορριμμάτων, προωθώντας τη συνεχή βελτίωση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή και ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την καύση των απορριμμάτων.

Κ. Μπουτάρη η ανακύκλωση δεν επιτυγχάνεται με παραπλανητικές προεκλογικές ημερίδες. Όσο εσείς κάνετε απλά προεκλογική εκστρατεία, τόσο ο Δήμος χάνει σημαντικά έσοδα από την ανακύκλωση-κομποστοποίηση, η πόλη «πνίγεται» στα σκουπίδια και οι μεγαλοεργολάβοι καραδοκούν.

Από το Γραφείο Τύπου                                                       Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s