Θέσεις για το περιβάλλον

Με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟ-λόγιο» και μότο «Πόλις είναι οι άνθρωποί της», καταφέραμε και φέτος να ολοκληρώσουμε το σημαντικό αυτό έργο, που αποτελεί κάθε φορά ένα συλλεκτικό λεύκωμα αναφοράς για την πόλη.

Το φετεινό θέμα του ημερολογίου δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για το κυρίαρχο ζήτημα της εποχής, που κορυφώνεται στην κρίσιμη συνάντηση των εθνών στην Κοπεγχάγη για το κλίμα και αφορά στους τρόπους για την αλλαγή συμπεριφοράς του πλανήτη για να αντιστραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα περιεχόμενα του νέου ημερολογίου μας μιλούν για ένα σενάριο της Θεσσαλονίκης «πράσινης πόλης».

–          Εξ ού και το «ΟΙΚΟλόγιον» της προσφώνησης του!!

Πιστεύοντας αδιαπραγμάτευτα ότι οι λύσεις βρίσκονται στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα στον κοινωνικό χώρο της πόλης και της κοινωνικής συλλογικότητας που αυτή διαμορφώνει, η συζήτηση των περιστατικών μιας ιστορίας που μπορεί να ξαναφέρει την πόλη κοντά στα οράματα που κρατούν ακόμα το νήμα της ζωής υπαρκτό, είναι ζήτημα ουσίας. Και έτσι το αντιμετωπίσαμε.

Αυτό το νήμα ξεδιπλώνουμε, με ιστορίες που μιλούν για την ομορφιά και την ιστορία της πόλης μας, παρουσιάζοντας τις θετικές δράσεις που καταγράφονται σε αυτήν-Δεκέμβριος 09 & Ιανουάριος: Η Πόλη σήμερα. Τον Φεβρουάριο παρατηρούμε την «πόλη και τη φύση». Καταγράφουμε τη «Ροή της ενέργειας στην πόλη» το Μάρτιο και τον Απρίλιο προτείνουμε τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, γιατί «Η πόλη κινείται»! Ο Μάιος είναι πάντα αφιερωμένος στη «μνήμη αυτής της πόλης», που φέτος είναι και αυτή αστική, αποτυπωμένη σε ιστορίες σημαντικών λογοτεχνών της. Τον Ιούνιο και Ιούλιο παίρνει μπρος το «Οικολογικό πρόγραμμα» της ιστορίας, γιατί «το νερό» είναι πολύτιμο και από τα σκουπίδια «τίποτα δεν είναι για πέταμα»!  Ο Αύγουστος δίνει το χώρο να αναπολήσουμε στην πόλη και να συνειδητοποιήσουμε «τα τοπία της»  ενώ στο Σεπτέμβριο καταγράφουμε τα τραυματισμένα κομμάτια της, απλώνοντας «χέρια πάνω από την πόλη».

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στο κεφάλαιο της διατροφής και των οικολογικών της προσεγγίσεων, ενώ στο γύρισμα του χρόνου οι ελπίδες της πόλης καταγράφονται στο «Λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και στα «Κινήματα Πόλης» που την κρατούν, αν μη τι άλλο, ξύπνια και ζωντανή!

Είναι όμορφη η διαδρομή που καταγράφουμε για τη Θεσσαλονίκη!

Ψάχνοντας τρόπους, προτείνουμε ιδέες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μορφή αυτής της πόλης σε αυτό που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ονειρευτεί, αλλά θεωρούμε μακρινό όνειρο.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι είναι κατορθωτό και απόλυτα εφικτό για την επόμενη μέρα.

Το περιβάλλον της ανοιχτής πόλης

 

Διεκδικούμε μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη που να ανασαίνει.

Η Θεσσαλονίκη έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Οι χώροι πρασίνου μέσα στην πόλη εξυπηρετούν τη διασπορά και εγκατάσταση των φυτικών ειδών από το Σέιχ-Σου μέχρι τα πάρκα της παραλίας.

 

Υπερασπιζόμαστε κάθε αδόμητο χώρο

 • Διεκδικούμε τη δημιουργία μητροπολιτικού άλσους πολιτισμού και αναψυχής στη θέση της ΔΕΘ και του Γ’ Σώματος Στρατού
 • Διεκδικούμε την παραχώρηση στο Δήμο της παλιάς λαχαναγοράς (λεμονάδικα) για δημιουργία χώρου πρασίνου
 • Διεκδικούμε την παραχώρηση στο Δήμο των στρατοπέδων, όπως της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, και του χώρου του παλιού τραμ στο Ντεπό
 • Απαιτούμε να εφαρμοστεί άμεσα η εδώ και 13 χρόνια απόφαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για μείωση των συντελεστών δόμησης στη Θεσσαλονίκη

 

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης

 • Υποστηρίζουμε τη σύσταση του Οικομουσείου του Θερμαϊκού – ‘Βιομηχανική Κληρονομά μεταξύ στεριάς και θάλασσας’

 

Μαζί με άλλες συλλογικότητες στην πόλη καταφέραμε

 1. την αποτροπή καταστροφής του προτειχίσματος του Λευκού Πύργου
 2. την προσωρινή ακύρωση των σχεδίων ‘ανάπλασης’ της Πλατείας Αριστοτέλους
 3. την αναστολή ανοικοδόμησης των μύλων Αλλατίνη
 4. την ακύρωση του αποχαρακτηρισμού του Φιξ ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς
 5. την αναστολή οικοδόμησης χώρου του βρεφοκομείου ‘Άγιος Στυλιανός’
 6. τη διατήρηση του χωμάτινου διαδρόμου στο ανάχωμα του ρέματος στην Τούμπα

 

Η δική μας οικολογία δεν είναι πολυτέλεια, είναι καθημερινή διεκδίκηση.

 • Δείξαμε με τις κινητοποιήσεις μας ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας
 • Δείξαμε με τις κινητοποιήσεις μας ότι μπορούμε να διατηρήσουμε το φθηνό εισιτήριο και τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Υποστηρίζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Διεκδικούμε άμεση και δραστική αύξηση των αστικών λεωφορείων και χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε ολόκληρο τον στόλο
 • Διεκδικούμε την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου του ΟΑΣΘ
 • Διεκδικούμε την άμεση ένταξη των αστικών συγκοινωνιών σε ενιαίο μητροπολιτικό φορέα αστικών συγκοινωνιών

 

Το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα κυκλοφορίας  ανθρώπων και όχι οχημάτων.

Το αυτοκίνητο καταλαμβάνει τα πεζοδρόμια και κάθε ελεύθερο χώρο.

Η αύξηση της ασφάλτου αυξάνει τη θερμοκρασία στην πόλη και μειώνει το πράσινο.

 • Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή υποθαλάσσιας αρτηρίας που θα εντείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα σημεία εισόδου και εξόδου της αρτηρίας και θα αποκόψει την πρόσβαση των κατοίκων της πόλης στη θάλασσα.
 • Δίνουμε προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος) και στην θαλάσσια αστική και περιαστική συγκοινωνία.
 • Υποστηρίζουμε τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων.
 • Απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους των Α.με.Α και γενικότερα των εμποδιζόμενων στην μετακίνησή τους ατόμων.

 

Διεκδικούμε μία πόλη λειτουργική, χωρίς κινδύνους

 • Απαιτούμε την απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν κοντά σε σχολικές μονάδες, νοσοκομεία και δημόσιους χώρους.
 • Διεκδικούμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.
 • Διεκδικούμε τη μετατροπή των απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο.
 • Διεκδικούμε την άμεση έναρξη συντονισμένων προγραμμάτων για τη μείωση των σκουπιδιών, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.
 • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχέδιο καύσης απορριμμάτων, επειδή προϋποθέτει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, ενώ η δυνατότητα τήρησης των αναγκαίων προδιαγραφών είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

 

Διεκδικούμε μια πόλη με γεύσεις χωριού

 • Υποστηρίζουμε τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.
 • Απαιτούμε τη διάθεση αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία.

 

Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και όχι ‘πειραγμένη’

 • Καταδικάζουμε κάθε σχέδιο προώθησης μεταλλαγμένων προϊόντων.
 • Απαιτούμε τη διακριτή σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων και τη συγκέντρωσή τους σε ειδικά ράφια των υπεραγορών.
 • Διεκδικούμε την ενημέρωση των πολιτών από ειδική υπηρεσία του Δήμου που θα είναι υπεύθυνη για ζητήματα διατροφής, ασφάλειας και προστασίας των καταναλωτών.