Κοινωνική Συνοχή

Με όραμα μια Θεσσαλονίκη βιώσιμη, ανοιχτή πόλη

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απαλλαγεί ο δήμος από το φαύλο-παρακμιακό καθεστώς της Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, που τον κατάντησε ξέφραγο αμπέλι και «θερμοκήπιο» οικονομικών σκανδάλων.

Για το λόγο αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στη βάση ενός εναλλακτικού-αντίπαλου προγράμματος προς τη σημερινή νεοφιλελεύθερη πρακτική, ώστε  να «γυρίσουμε σελίδα».

Στη διαμόρφωση και υλοποίηση αυτού του προγράμματος σημαντική πρέπει να είναι η συμβολή των αυτόνομων, πηγαίων κινημάτων πολιτών, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι πολίτες στην πόλη μας έχουν από καιρό αρχίσει να αυτο-οργανώνονται και να διεκδικούν λύσεις, αντί να γίνονται παθητικοί δέκτες αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην τους ή κινήσεων εντυπωσιασμού που, συνήθως, εξυπηρετούν επικοινωνιακούς ή προσωπικούς σχεδιασμούς «παραγόντων» της πόλης.

Είμαστε  υπέρ του συντονισμού δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας που επιδιώκουν μια ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της, και όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή.

Να προστατευθεί και να αναδειχθεί η διαχρονική πολυπολιτισμική-κοινωνική ιστορία της πόλης με την ίδρυση μουσείου-αρχείου Κοινωνικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης-ανάκτηση του αρχείου της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκεται στη Μόσχα και την παραχώρηση των πρώην ανακριτικών γραφείων της ΚΥΠ στο Γ΄Σ.Σ. στην Αντιδικτατορική Αντίσταση για την ίδρυση μουσείου-αρχείου του αντιδικτατορικού αγώνα στη Β.Ε.

Υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων – διεκδικήσεων εργαζομένων.                                    Ανοχή και πολυπολιτισμικότητα – Ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό

Συμμετοχή στις κοινωνικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των μεταναστών, αποκέντρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, με την αξιοποίηση και των περιφερειακών ΚΕΠ.

Απέναντι στην πολιτική του «άρτον και θεάματα» που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου με τις δωροεπιταγές και τις επετειακές φιέστες κοινωνικής φιλανθρωπίας, αντιπαραθέτουμε την εφαρμογή συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής ιδιαίτερα για τις χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» στην πόλη μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-«τρόικας», όπως ζητεί εδώ και καιρό και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Υποστήριξη του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ, του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, για την στήριξη των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.

Προτείνεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο στην κοινωνία και τις οργανώσεις τους, με κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο, με πρόνοια για την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή αποκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης, της βίας και των κλειστών συνόρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα «Υποδοχής Προσφύγων». Ο Ξενώνας πρέπει να λειτουργήσει προσωρινά με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως μια αυτονόητη δομή κοινωνικής προστασίας, και να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ένταξη και ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων 1940-1944», καθώς εξοντώθηκαν σχεδόν όλοι οι εβραϊκής καταγωγής και Ρομά συμπολίτες μας στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Μετονομασία της οδού Θ. Νάτσινα σε οδό Γιάννη Χαλκίδη καθώς και την απόδοση του ονόματός του στο παρακείμενο αθλητικό κέντρο του Δήμου, τόπο της δολοφονίας του από όργανα της χούντας στις 5/9/1967.

Καθώς η αντιφασιστική και η αντιδικτατορική αντίσταση στην πόλη μας εξακολουθούν να παραμένουν άστεγες, προτείνουμε την ίδρυση μουσείου και αρχείου στο χώρο του Επταπυργίου, ενόψει μάλιστα των εκδηλώσεων για το «Ιωβηλαίο» της πόλης.